Proteza mobilizabila, tip, radacini sensibile

04-02-2024
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Buna ziua, ma numesc Daniela, am 33 ani si urmeaza sa imi 'repar' si partea de sus a danturii.
Am facut 6 extractii, am ramas doar cu o lucrare veche de 6, in fata, lucrare fixa. De sub lucrare mai scoatem 2 dinti, rupti. Raman cu 4 dinti, ce sunt sub lucrare fixa de la varsta de 14 ani.
Deci voi avea o lucrare fixa de 5 elemente apoi in spate proteza mobilizabila.

Intrebarea mea este daca acei dinti, 4, ce raman, ce risc este sa se distruga si ei, radacinile, si in cat timp?
Eu sunt foarte slaba de dinti, se extrag foarte usor.
In timp de 2 ani mi s au diatrus radacinile la 2 premolari ce trebuiau sa fie si ei sub lucrarea fixa. Ce garantie am eu ca acei 4 de sub lucrare, vor mai tine 10 ani macar? Adevarul e ca premolarii au fost cariati bine de tor, unul din ei iar celalalt a fost sub o alta lucrare fixa. De ce s au deteriorat radacinile asa tare in 2 ani de zile?
Cei de sub lucrarea ce o am de 20 ani..nu s au deteriorat.

Am vrut sa scot tot si s ami pun proteza mobila. Mi a spus dna dentist ca nu e nevoie.


Alta intrebare ar fi, ce tip de proteza mobilizabila ar putea s aimi faca, care sa nu se sprijine pe dintii imbracati de langa, adica din lucrarea ce va fi fixa, de 5 dinti?.
Cu crosete sigur nu..ma gandesc.
Jos am proteza mobilizabila cu crosete cip balama..nu sunt crosete de fapt. Sunt niste capse, plus bara d emetal din spatele dintilor.

Insa sus am nevoie d emai multi dinti pe proteza, gen 3 pe o parte si 3 pe cealalta parte (am gura foarte mica).
Un preț pt proteza mobilizabila, scheletata cu capse tip balama sau cum o fi..banuiesc ca va fi si pe cerul gurii ceva.. un preț pt 6 elemente plus sistemu de...capsare, stie sa imi spuna cineva?
Am inteles ca ar costa in jur de 2500, pe forumuri am auzit si de 4000 5000 lei.

Cine ma poate ajuta cu aceste informatii? Sa stiu la ce sa ma astept.
Dna denstist inca nunstie sa imi spuna pt ca nu stim exact ce vom pune.

Va multumesc frumos!
3 comentarii
0
05-02-2024, ora 08:55
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună, Daniela! Să abordăm întrebările tale pas cu pas:

Durabilitatea dinților rămași sub lucrarea fixă

Durabilitatea dinților care susțin o lucrare fixă depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea inițială a dinților (gradul de carie, istoricul de tratamente, etc.), calitatea îngrijirii dentare (atat profesionale cât și personale), și de biomecanica lucrării dentare. Dinții sub o lucrare fixă pot fi supuși unui stres suplimentar, ceea ce poate accelera deteriorarea lor dacă nu sunt îngrijiți corespunzător.

Nu există o garanție fixă că dinții vor rezista un anumit număr de ani, dar lucrările dentare de calitate, realizate conform standardelor, pot dura mulți ani, chiar și decenii, cu îngrijirea adecvată. Deteriorarea rapidă a rădăcinilor poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi progresia cariilor sub lucrare, boli ale gingiilor, sau forțe ocluzale inadecvate. Este important să discuți cu medicul dentist despre cele mai bune practici pentru a menține sănătatea rădăcinilor și a dinților rămași.

Proteza mobilizabilă

Există mai multe tipuri de proteze mobilizabile care pot fi adaptate nevoilor tale, fără a se sprijini pe dinții adiacenți lucrării fixe. O opțiune ar putea fi proteza mobilizabilă pe implanturi, care se fixează de implanturi dentare plasate în osul maxilarului, oferind o stabilitate mai mare și reducând stresul pe dinții naturali rămași. O altă opțiune ar putea fi proteza scheletată, care se folosește de o structură metalică pentru suport și poate fi dotată cu sisteme de atașament precum capse sau butoni, care oferă o fixare mai discretă și confortabilă.

Prețurile pentru aceste proteze variază considerabil în funcție de complexitatea cazului, materialele folosite, numărul de elemente ale protezei și tipul de atașamente. Costurile pe care le-ai menționat, de la 2500 la 5000 de lei, pot reprezenta o estimare generală, dar pentru un deviz exact este esențial să discuți cu medicul dentist după ce acesta evaluează detaliat situația ta și stabilește planul de tratament.

Recomandări

1. Consultație detaliată: Este important să ai o discuție amănunțită cu medicul dentist sau cu un specialist în protetică dentară pentru a înțelege toate opțiunile disponibile și pentru a alege soluția cea mai potrivită pentru nevoile tale.

2. Îngrijire orală: Menținerea unei bune igiene orale și a controalelor periodice la dentist sunt esențiale pentru longevitatea oricărui tratament dentar.

3. Discuții despre costuri: Asigură-te că discuți despre toate costurile implicate în tratamentul tău, inclusiv cele pentru întreținere și posibilele ajustări ulterioare, pentru a avea o imagine clară a investiției pe termen lung.

În concluzie, pentru a obține cele mai precise și personalizate informații, este esențial să colaborezi îndeaproape cu medicul tău dentist și, dacă este necesar, să consulți și alți specialiști în domeniul dental pentru a lua cea mai bună decizie pentru sănătatea ta orală.
0
09-02-2024, ora 07:15
Dr. dentist: Maier Marius
Stomatologie, Brasov
Dr. dentist: Maier Marius
Buna ziua,

in aceasta situatie, fara sa am la dispozitie radiografii sau date suplimentare, as indica realiarea unei proteze telescopate.

Aceasta presupune imbracarea dintilor pe care ii mai aveti cu niste coroane iar deasupra lor realizarea unei proteze care va intra in aceste coroane, stabilizand-o.

Avantajul este ca acest tip de proteza nu cade, stand prin frictiune pe coroanele dintilor, este foarte igienica pentru ca veti putea sa o dati jos pentru igienizare, veti putea igieniza foarte bine si dintii restanti asigurandu-le o durata de prezenta pe arcada cat mai lunga iar in cazul in care va mai trebui sa extrageti vreun dinte, atunci nu mai trebuie sa realizati alta proteza. Se extrage pur si simplu acel dinte si proteza se poarta in continuare, fara alte investitii financiare majore.

Cu drag va stau la dispoziție oricând, dvs. sau apropiaților dvs., pentru eventuale întrebări sau nelămuriri.

Să ne auzim cu bine,

Dentistul Meu:

Dr. Maier Marius - doctor medic stomatolog

Zâmbim împreună din 2007

.
0
11-02-2024, ora 15:31
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Buna ziua, multumesc pt raspuns.
Deci jos am 9 coroane, deci fixe si o proteza mobilizabila cu atasament tip balama.un fel de capsa. Plus o bara de metal in spatele dintilor.

Sus imi vor ramane doar 4 incisivi, total, coroana de 5 elemente, de aceasta lucrare fixa se va atasa proteza.
Mi e frica sa nu imi deterioreze, proteza, acea lucrare fixa, adica dintii de dedesubtul lucrarii fixe, acestia fiind cu coroane de ani buni, de 20 ani mai exact. Atunci au fost intr o stare destul de proasta, cariati binisor.
Dna dentista mi a spus ca pot sa ii mai imbrac odsta cu coroane ins amie imi e frica ss nu cumva sa se deterioreze in 2..5 ani si sa arunc toata lucrarea fiind nevoie de proteza mobila..la care ma tot gandesc.. sa recurg la ea sa nu ma mai complic.

Orice tip de atasament al protezei mobilizabile cu lucrarea fixa, am inteles ca prin atasare se pun forte pe acea lucrare. Proteza pune forța oe lucrarea fixa. Lucrarea fixa fiind atat de mica..de 5 elemente, mai exact 4 dinti sub lucrare...
Proteza telescopata insemnand implanturi sau ceva asemanator? Nu cred ca stau deloc bine cu oasele, nu cred ca mi s ar potrivi. S anu mai vorbesc de partea financiara, cred ca va costa mult mai mult de 6000 lei cat ma costa totul acum.
Nu mai are rost s avb si de timp.. mananc de 3 lumi doar pasat, am probleme digestive, am slabit mult, nu as mai putea sta 2..3 luni asa pt inserarea acelor implanturi sau telescoape.
Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi proteze dentare 3D îmbibate cu medicamente pentru a combate infecțiile
  • Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv
  • Cum influențează proteza dentară alimentația unei persoane?
  •