punte dentara sau proteza fixa???

04-02-2010
buzanu
Nu este medic/terapeut
buzanu
Buna seara,
Doresc sa-mi fac o lucrare pe maxilarul superior, majoritatea dintilor au fost afectati de parodantoza. Dupa extractia dintilor compromisi total, mi-au ramas caninii foarte bine fixati in os, incisivii centrali care sunt fixati in os doar vreo 2-3 mm, in partea dreapta al doilea premolar si al doilea molar foarte bine fixati in os, iar in partea stanga doar ultimul molar care este slab fixat in os ( putin mobil). Va rog sa-mi indicati o varianta de lucrare care sa ofere atat confort cat si durabilitate. Eu as prefera o punte dentara fixa dar am inteles ca este problema cu ultimul molar din partea staga. Ar mai fi ideea unei punti facute intre molarii din dreapta, canini si cu o extensie de inca un dinte in stanga ( dar se vede lipsa dinte la ras). Ideea de proteza ( chiar si fixa ) o consider ultima alternativa.Va rog sa-mi raspundeti daca mai exista vreo varianta sau daca nu, care varianta ma sfatuiti s-o aleg??????????
11 comentarii
0
05-02-2010, ora 09:53
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
o lucrare fixa nu va rezista. mai exista varianta unei proteze scheletate care ofera un confort deosebit fata de protezele clasice. daca nu acceptati o proteza indiferent de tipul ei, exista solutia implanturilor dentare, care va ofera posibilitatea unor lucrari fixe. acestea insa presupun niste conditii in ceea ce priveste starea dvs de sanatate generala si conditii locale legate de grosimea si inaltimea osului ramas dupa extractii, calitatea osului, pozitia sinusurilor maxilare etc.
0
05-02-2010, ora 12:59
buzanu
Nu este medic/terapeut
buzanu
In primul rand va multumesc pentru raspuns. Ideea implanturilor cade deoarece in partea stanga ( cea cu probleme) osul ramas dupa extractii este foarte ridicat ( are inaltime mica). La primul consult medicul m-a asigurat ca puntea o sa reziste chiar daca in partea stanga are un singur stalp (ultimil molar). Dupa ce-am discutat cu d-vostra pe forum, si i-am spus opinia d- voastra ca puntea nu o sa reziste pe un singur stalp si-a schimbat opinia si mi-a spus ca molarul se misca, desi eu nu-l simt mobil la controlul cu mana. daca totusi ma hotarasc pentru o punte dentara cat credeti ca o sa reziste ??? aceea proteza scheletata se poate monta doar in partea stanga ( intre canin si molar) ???? care ar fi dezavantajul variantei cu punte dentara in partea dreapta si o extensie de un premolar in stanga ( in afara de cel inestetic)?????
0
05-02-2010, ora 13:15
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
daca veti face o punte cu extensie, dezavantajul este ca dvs veti solicita pentru masticatie preponderent partea dreapta ( corect se mesteca si pe ambele parti, alternativ). in timp acesti dinti care au suportat forte ocluzale cat pentru toata cavitatea orala vor capata mobilitate.
o punte totala, care sa se sprijine pe un molar mobil pe stanga si doi incisivi centrali cu implantare doar de 3 mm in fata reprezinta o investitie financiara inutila, tot din cauza faptului ca nu va rezista in timp.
va spun la modul cel mai sincer ca un medic care va promite o lucrare fixa pe dintii pe care ii aveti dvs ( fara implanturi) si care va promite ca o veti folosi mai mult de 2 ani ( si sunt optimista cand spun 2 ani) nu este realist.
mi-ar fi de ajutor o radiografie panoramica. dvs nu sunteti un caz tocmai simplu. consultatiile online presupun o probabilitate destul de mare sa nu primiti informatii corecte, de aceea un consult intr-un cabinet stomatologic va este de mai mult ajutor.
0
12-04-2010, ora 19:24
Cristina2510
Nu este medic/terapeut
Cristina2510
Buna ziua! Am si eu cateva intrebari legate de puntile dentare. Am un dinte lipsa-caninul insa nu mai stiu sigur daca cel care s-a pierdut a fost dintele de lapte.. tin minte ca am acest dinte lipsa de cativa ani buni (4-5-6 ani, acum am 18).. in locul acestuia mai am o radacina mica. E posibil sa nu-mi fi crescut inca dintele de os? Daca mi-as face o punte dentara, aceasta ar putea sa fie cu extensie, sa fie legat dintele fals de maseaua de langa canin? ca sa nu imi stric dintele celalalt. Ceilalti dinti sunt foarte buni, fara carii..si nu as dori sa ii stric si pe ei. As dori sa stiu si pretul, cateva sfaturi.. mi-ati fi de mare ajutor! Va multumesc.
0
12-04-2010, ora 20:07
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
N-am inteles exact-prima data spuneti ca nu aveti caninul, apoi spuneti ca aveti o radacina mica. In primul rand trebuie sa faceti o radiografie, este posibil sa aveti un canin inclus(care nu a erupt)-in acest caz se poate interveni pt. aducerea lui pe arcada. Daca caninul lipseste nu se recomanda sa se faca o extensie de pe primul premolar pe canin(caninul este mult mai puternic decat premolarul si in timp ajunge sa suprasolicite premolarul). Cea mai buna solutie in acest caz ar fi implantul- repet, daca caninul lipseste
0
13-04-2010, ora 16:14
Cristina2510
Nu este medic/terapeut
Cristina2510
Ma scuzati.. Din canin a mai ramas decat radacina, o simt in gingie. Deci e posibil sa nu-mi fi erupt caninul de os din cauza acelei radacini? Cum spuneam nu cred ca radacina ramasa sa fie de la dintele de os deoarece o am de foarte mult timp si nu cred ca un dinte de os la 13 ani (de pe atunci imi aduc aminte ca nu mai exista caninul propriu zis, decat radacina) sa fie distrus total.. Daca mi se scoate radacina aceea imi poate creste caninul chiar si la varsta asta?
0
13-04-2010, ora 20:04
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Prin "dinte de os" intelegeti dinte definitiv? Este posibil sa fie caninul definitiv (pana la varsta de 13 ani are "timp" sa se distruga pana la stadiul de rest radicular). Repet, trebuie facuta o radiografie pe care se vede daca exista sau nu caninul definitiv in os. Daca este radacina unui canin de lapte si caninul definitiv este in os, se poate aduce pe arcada chiar si la aceasta varsta
0
13-04-2010, ora 20:07
Cristina2510
Nu este medic/terapeut
Cristina2510
Am inteles! Va multumesc mult. (dinte de os=dinte definitiv)
0
19-07-2010, ora 14:39
elena iulia
Nu este medic/terapeut
elena iulia
buna ziua.am o mare dilema.in urma cu 2 luni mi s-a pus o lucrare dentara la incisivii inferiori, aveam incisivul central stg.lipsa.lucrarea e din metal imbracat in portelan.dupa cimentarea definitiva se misca lucrarea.s-a miscat si cand a fost cimentata provizoriu (1 saptamina)pot sa mai stau cu ea asa sau trebuie cimentata imediat?simt dintii de dedesupt sensibili.va multumesc.
0
23-07-2010, ora 02:19
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
E recomandabil sa nu aminati prea mult. Dintii pe care lucrarea nu e fixata se pot caria.
Ar trebui vazuta si cauza pt care s-au decimentat atit de repede.

dr. Nicoleta Grosu
0
28-01-2013, ora 20:14
danutz1966
Nu este medic/terapeut
danutz1966
Am si eu o intrebare pentru medicii stomatologi.La ce se rezuma procedurile medicilor stomatologi, din moment ce daca ai o lucrare mare medicul stomatolog se chinuie si lucreaza sa faca un fond cat mai bun pentru pentru o proteza fixa si tehnicianul o da in bara.
Imi exprim suspiciuni cu privire la modul cum se face un tratament in Romania stomatologic.
In Romania nu exista nici o garantie, ti ai facut lucrarea du te nu mai ai ce cauta la noi.


N aveti nici un Dumnezeu, ba da BANUL.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: