ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

rahitism

17-12-2008
doral
Nu este medic/terapeut
doral
Buna ziua. Am un baietel de 2 ani si 5 luni. Zilele trecute am fost cu el la un pediatru pentru un control, copilul fiind putin racit. Medicul respectiv mi-a spus ca are semne de rahitism si ca aude un suflu sistolic la inima, lucruri pe care nu mi le-a mai spus nimeni pana acum si a mai fost controlat si de alti medici. Daca in ce priveste rahitismul intr-adevar mi se pare si mie ca are toracele putin evazat in ceea ce priveste suflul sistolic sunt chiar uimita pentru ca a mai fost ascultati si de alti dr. si nu mi s-a spus niciodata asa ceva, ba chiar medicul lui de familie de cate ori l-a ascultat mi-a spus clar ca nu are nimic la inima. Este posibil ca acest suflu sa nu fie din nastere si sa fi aparut intre timp? SI daca da care ar fi cauza? Sau exista vreo legatura intre rahitism si suflul sistolic? Mi s-a recomandat sa -i fac o electrocardiograma ceea ce voi face cat de curand, deocamdata caut un cardiolog bun. Dar sunt foarte uimita si ingrijorata.
Pentru semnele de rahitism doctorul la care am fost la acest control mi-a recomandat niste tablete de Ca cu D3 cate doua pe zi timp de 10 zile pe luna pana in luna mai inclusiv. Le-am cumparat dar pe prospect scrie ca sunt pentru adulti si inca nu am inceput sa i le dau. Intentionez sa merg si la un alt medic inainte. Spuneti-mi va rog ce alte analize ar trebui sa-i mai fac pentru a stabili daca are intr-adevar aceste "boli" ce consecinte pot avea ele si care ar fi tratamentul. Va multumesc!
15 comentarii
0
21-12-2008, ora 08:06
Dr. Ana-Maria Slanina
Medicina de familie, Iasi
Dr. Ana-Maria Slanina
Uneori, o anemie prin deficit de fier poate duce la un asa zis suflu functional, care dispare dupa tratament cu preparate de fier, dar trebuie facuta o hemoleucograma, dozat fierul, calciul si fosfataza alcalina (pt. rahitism). De asemenea, o electrocardiograma, iar dg.exact se pune prin ecografie doppler cord, dar trebuie facuta de un cardiolog pediatru. cele mai multe sufluri sunt insa functionale.
0
02-01-2009, ora 14:39
R.M.
Nu este medic/terapeut
R.M.
Va rog din suflet sa intrepretati urmatoarele analize:
Hemoglobina 12 (valori normale 12-17.5)
Hematocrit - 35.2 ( 36-52)
MCH - 28.6 (30-35)
Sideremie 58 (37-145 micrgr./dl)
Ca seric 8.7 (8.6-10.2)
Ca ionic 3.7 (3.6-5.2)
De 1 an de zile prezint ameteli, si medicii ma indoapa cu calciu + D3, si nu simt nicio imbunatatire (am facut si gluconolactat de calciu cu magneziu 6 luni). Ametelile se accentueaza in perioada menstruala, devin mai intense dupa ce pierd sange. Mentionez ca am avut probleme cu alimentatia, adica mancam doar odata pe zi. Pe internet am gasit alte valori ale sideremiei, adica 60-180 micrg./dl. Care este valoarea corecta a sideremieie? Va rog mult sa ma ajutati. Ca sunt disperata!!!!! Poate fi vorba de o anemie? Nici un medic nu imi da niciun tratament, in afara de Ca de care m/am saturat si nu simt nicio ameliorare. Obosesc si foarte repede, nu pot sa merg mai mult de 10 minute pe jos ca mi se face rau, am palpitatii (la electrocardiograma a iesit bine, n/am nimic la inima). Am 31 de ani.
Va multumesc anticipat !!!!!!
0
03-01-2009, ora 19:13
Dr. Ana-Maria Slanina
Medicina de familie, Iasi
Dr. Ana-Maria Slanina
Frecvent lipsa de calciu este asociata cu distonie neuro/vegetativa si eventual sindrom premenstrual. De anemie nu poate fi vorba, chiar daca valorile fierului sunt la limita inferioara, dar aceasta se poate instala daca nu sunt tratate dereglajele menstruale (ca sugestii - Femicur, 1 cp pe zi).
Pentru celelalte fenomene, pe langa calciu si D2 (eventual Berocca care are si magneziu) incercati Mentat 2 cp x 2 pe zi si, eventual, Distonocalm la nevoie.
Daca ametelile persista, puteti face un control neurologic, dar e putin probabil sa fie o cauza neurologica dat fiind instalarea in urma cu un an.
0
04-01-2009, ora 13:53
R.M.
Nu este medic/terapeut
R.M.
Va doresc un an nou plin de sanatate si tot ce va doriti!
Multumesc din suflet pentru raspuns!!! Am uitat sa mentionez (la cate am pe suflet cu starile de ameteala) ca medicul de familie mi/a recomandat acum vreo 5 luni Xanax si Lady 4 (pentru sindrom premenstrual). Dar nu am luat pentru ca m/am saturat de atatea pastile si atatea teancuri de analize pe care le/am facut. Oare trebuia sa le fi luat??? Stiu ca Xanax provoaca dependinta. Nu vreau sa depind de pastile, totusi am 31 de ani. Dar daca trebuie... Ce ma sfatuiti? Va multumesc din suflet pentru raspuns. O sa incerc si cu ce mi/ati spus dvs.
0
04-01-2009, ora 19:23
Dr. Ana-Maria Slanina
Medicina de familie, Iasi
Dr. Ana-Maria Slanina
Xanax-ul nu provoaca dependenta la doze uzuale, sau luat la nevoie; exista si posibilitatea acupuncturii care da rezultate daca e efectuata de un medic competent.
0
17-02-2009, ora 18:37
Nu este medic/terapeut
buna ziua. am una baetel de 1si 6 luni nu prea manaca. am fost cu el la doctor ca este racit .si lam cantarit are greuta de 10, 5 kg . doctoru meazis cai este slab ce trebue sa fac unde sa ma duc . acum ai dau vi_sol. va rog ajutatima
0
02-03-2009, ora 21:57
Dr. Ana-Maria Slanina
Medicina de familie, Iasi
Dr. Ana-Maria Slanina
Baietelul nu este foarte slab, dar depinde si de greutatea la nastere. media la 1 an jumatate e cam pe unde sunteti dvs. daca nu mananca, e bine sa-i faceti analizele pentru anemie, poate e nevoie si de fier pe langa complexele de vitamine.
0
16-05-2010, ora 13:54
alinutza1224
Nu este medic/terapeut
alinutza1224
Buna ziua! Ma numesc Alina si am o problema similara cu cea a lui Doral. Am o fata de 2 ani si 4 luni. Am fost cu ea la urgenta dupa ce mi-a facut febra si nu a scazut cu nimic (nurofen, novocalmin supozitoare..) D-na Doctor mi-a spus ca are "faringita acuta", dar ca vede si un inceput de rahitism. M-a sfatuit sa-i dau in continuare vigantol. si atat. Ma puteti sfatui va rog ce sa fac sa aflu daca are sau nu rahitism, cum se trateaza, ce pericole sunt daca are?? Am cautat informatii pe internet, insa n-am gasit nimic care sa ma linisteasca cat de cat. Va multumesc anticipat! O zi minunata tuturor!
0
21-05-2010, ora 20:00
raduta
Nu este medic/terapeut
raduta
Buna ziua!Am o fetita de 7 luni si are 6, 650 s-a nascut cu 2900, inprimele 2luni mia pus 1200 pe luna, a avut 5300 la 2 luni iam dat numai piept, la 3 luni avea 6110 la 4 luni 6200, am inceput diversificarea cu pireu de fructe si cereale pt bebe de la 4 luni pe langa asta iam dat piept, la 4 luni si 3 saptamani am inceput saii dau 3 mese din care continea pireu fructe, pireu cartofi, cereale seara intre mese piept, la 6luni avea 6570, acum la 7 luni si 1 saptamana avem 6650 si mancam pireu de legume, carnita, spanac, ficatel piept.dovlecel, supica de fasole verde.Am inceput diversificarea asa repede deoarece nu imi lua in greutate.Ce analize ar trebui sa fac la bebe?Care ar fi cauzele?Mentionez ca pana luna trecuta doctorita de fam. a zis sa nu ne facem probleme ca ii in grafic.
0
21-05-2010, ora 20:22
raduta
Nu este medic/terapeut
raduta
Imi cer scuze pt greseli sper ca se intelege deorece eram cu fetita in brate.
Va mutumesc!
0
22-05-2010, ora 20:34
Dr. Ana-Maria Slanina
Medicina de familie, Iasi
Dr. Ana-Maria Slanina
Pentru un diagnostic precoce al rahitismului se poate face in sange o enzima numita fosfataza alcalina, care daca este la valori mari, indica insuficienta de vitamina D si trebuie suplimentate dozele de Vigantol. Atentie, la copilul mic, valorile sunt mari fiziologic, deci trebuie interpretate in functie de varsta. La varste mai mari se poate face radiografie de pumn, dar pentru a nu se ajunge la afectari osoase se suplimenteaza dozele de Vigantol.
0
22-05-2010, ora 20:39
Dr. Ana-Maria Slanina
Medicina de familie, Iasi
Dr. Ana-Maria Slanina
Pentru raduta - bebe e bine in general - dar nu ar strica cateva sute de grame in plus - ar fi util sa-i administrati Ferrum Haussman profilactic - 5 pic pe zi.
0
23-05-2010, ora 11:59
alinutza1224
Nu este medic/terapeut
alinutza1224
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Voi merge sa-i fac analizele! Sanatate multa tuturor!
0
26-07-2012, ora 11:55
ifrim viorica
Nu este medic/terapeut
ifrim viorica
Buna Ziua,
Am un baietel de 3 ani si 6 luni, am fost cu el la medic pentru rosu in gat, dupa ce mi-a dat tratament pentru problema respectiva, mi-a spus ca are rahitism si trebuie sa il programez pentru fizioterapie. Asv avea rugamintea daca puteti sa imi dati mai multe detalii. Multumesc si o zi buna.
0
12-03-2018, ora 10:47
Dana so
Nu este medic/terapeut
Dana so
Buna ziua!In urma unui control de rutina fetitei mele de un an mi s-a spus ca are rahitism sechelar(mai exact are o coasta evazata), i-am făcut analizele calciu, magneziu, fier etc toate au ieșit foarte bune, chiar si fosfastaza alcalină a ieșit destul de bine mai exact 240, 07.Ii dădeam 2 picături vigantol zilnic, acuma mi-a zis sa ii dau si 2, 5 ml ulei de peste.Deci dacă fosfastaza a ieșit destul de bine, calciu bine de la ce acest rahitism?Sunt foarte speriata ca ar putea sa evolueze spre mâini si picioare, ce as putea sa ii mai dau sau ce analize sa ii mai fac?Mentionez ca merge singura in piciorușe de la 9 L si 3 saptamâni...Mulțumesc anticipat!
Adaugă un comentariu / răspuns

10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici!
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.