Cum arată viața la 10 ani după operația de micșorare a stomacului?

©

Autor:

Cum arată viața la 10 ani după operația de micșorare a stomacului?
Un studiu publicat recent discută experiențele unor persoane care au suferit o operație de micșorare de stomac în urmă cu 10 ani. Rezultatele arată că intervenția a afectat alimentația persoanelor însă că alte probleme precum sentimentul de vinovăție legată de alimentație s-a menținut.
Cercetarea dezvoltată de doctori de la Universitatea Lund și Universitatea Gothenburg din Suedia reprezintă una dintre puținele de această natură care dorește să revadă efectele operației asupra vieții pacienților la 10 ani distanță.

Pentru studiu au fost intervievați 18 pacienți. Cu toții au recunoscut că obiceiurile alimentare și apetitul încă sunt afectate, chiar și la 10 ani după operație. Astfel, corpul continuă să se împotrivească meselor bogate similar perioadei imediate după intervenție, iar diminuarea poftelor pentru alimentele nesănătoase s-a menținut. Unii voluntari au raportat că sunt mai ușor afectați de consumul de alcool, lucru care și-a spus cuvântul asupra vieții lor sociale.

Mulți pacienți au acceptat schimbările mai ușor deoarece li s-a explicat înainte de intervenție lucrurile care vor fi diferite. S-au așteptat la mai multe complicații, însă acestea nu au apărut mereu. Aproximativ 70% dintre cei intervievați au avut probleme de sănătate precum malnutriție, dureri abdominale sau intervenție în zona vezicii biliare.

Un alt aspect predominant a fost să își susțină copiii care se confruntau, la rândul lor, cu supraponderabilitate. Mulți participanți au vorbit și despre dificultatea de a practica sport și despre sentimentele de vinovăție atunci când nu participau la activități fizice. Mai mult, aceștia au spus că nu s-au priceput niciodată la activitățile sportive.

Totuși, voluntarii au fost recunoscători societății suedeze care a suportat intervențiile chirurgicale.

Cercetătorii au concluzionat că acești pacienți ar trebui să meargă la consultație medicală cel puțin o dată pe an și pe o perioadă de cel puțin câțiva ani.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-05-2021 | creare: 13-05-2021 | Vizite: 1986
Bibliografie
1. 10 years after obesity surgery: How did life turn out, https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210512115603.htm
2. Patients’ views of long-term results of bariatric surgery for super-obesity: sustained effects, but continuing struggles, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550728921001076
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Operația de micșorare a stomacului scade toleranța la alcool
  • Scăderea în greutate înainte de intervenția bariatrică amplifică reducerea ponderală post-operatorie
  • Comportamentul alimentar la adolescenți post-chirurgie bariatrică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum