Sanziana-galbena, un remediu natural pentru tratarea bolilor tiroidei, corzilor vocale si...

15-02-2012
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sânziana galbenă (Galium verum) face parte din familia Rubiaceae, fiind o plantă cu flori galbene, mici şi dese ca o ploaie de stele, cu un parfum dulce şi un gust contrastant - puternic amar. Este întâlnită la marginea pădurilor, a drumurilor, pe câmpii, în fâneţe şi tufişuri. Se mai numeşte drăgaică, floarea lui Sântion, închegătoare, sânzuienă, sănjenă, etc.
În medicina tradiţională, sânziana galbenă este folosită ca remediu pentru:
- normalizarea activităţii glandei tiroide (pentru tratarea hiper şi hipotiroidiei şi a nodulilor tiroidieni);
- tratarea laringitei (a inflamaţiei acute sau cronice a părţii superioare a traheii, formată din mai multe cartilaje, în structura căreia intră şi corzile vocale); tratarea paraliziei corzilor vocale şi a tumorilor de laringe;
- tratarea unor afecţiuni ale aparatului urinar (cistite, pielonefrite, litiază urinară);
- tratarea gutei, hidropiziei, reumatismului, tulburărilor minore ale somnului, impotenţei;
- şi tratarea afecţiunilor paratiroidiene, în principal, dar nu numai.
_

MOD DE ADMINISTRARE (sub formă de ceai(infuzie), pulbere, tinctură, macerat la rece, compresă, cataplasmă şi unguent):
INTERN:
-pulberea - planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15min., după care se înghite cu apă (pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile).
-maceratul la rece - se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
-infuzia - se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.
- tinctura - se ia câte o linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol (tinctura se cumpără gata preparată de la plafar).
EXTERN:
-se aplică local sub formă de comprese cu macerat sau cu infuzie de plantă, sau cataplasme care se obţin astfel: 1-2 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament ocluziv care să poată menţine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.
- unguentul se aplică local pe regiunea tiroidiană, în cazul afectiunilor tiroidei (unguentul de sânziană-galbenă se foloseşte ca atare şi pentru tratarea unor boli de piele, din cele mai diverse (eczeme, impetigo, acnee, psoriazis, etc.).
_

CONTRAINDICAŢII: alergie la sânziene!
Nu folosiţi sânziana-galbenă sub formă de tinctură dacă suferiţi de gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, hepatită virală, toxică şi metabolică, steatoză hepatică şi ciroză hepatică, nu consumaţi tinctură împreună cu tratamente care nu permit consumul de alcool (tinctura conţine alcool!) şi nici dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.
CITIŢI prospectul preparatului naturist care conţine sânziană-galbenă înainte de administrare, respectând întocmai indicaţiile specificate în el.
CONSULTAŢI medicul fitoterapeut!
_

Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ajute, dragi useri Romedic, să utilizaţi/să uzaţi informaţiile publicate în cadrul acestui posting cu precauţie, înţelepciune, discernământ şi maxim folos terapeutic.
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
2 comentarii
1
11-12-2016, ora 15:49
ARadulescu
Nu este medic/terapeut
ARadulescu
Mi se pare foarte interesant faptul ca aceasta planta este buna si pentru tratarea paraliziilor vocale si a tumorilor de laringe. Doamne, ajuta!
0
21-02-2017, ora 22:27
arianadima
Nu este medic/terapeut
arianadima
:)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.