Scabie recidivanta de 9 ani (forma atenuata?)

30-10-2010
bdanimed
Nu este medic/terapeut
bdanimed
De 9 ani ma confrunt cu o scabie care apare de cateva ori pe an, cel mai des toamna, iarna. Aluat-o si fata mea care a facut si ea de cateva ori. Am citit cateva raspunsuri ieri ale Dlui Dr Dorin Mihalache.M-am mai luminat intru-catva in legatura cu felul in care se folosesc scabicidele. Totusi, in ceea ce priveste modul in care se dezinsecteaza hainele am inca intrebari si constatari din experienta.Parazitul pare a fi f. rezistent, chiar daca de exemplu hainele au fost tinute in saci de plastic 7 zile cu insecticid (Killtox spray).Am avut indoieli daca moare chiar la fierbere. Nu ma pot baza nici pe calcatul rufelor cu fier incins pe dos.In general mi-e frica sa mai folosesc haine pe care le-am mai imbracat. Chiar tinute la aerisit, afara, pe sarma, cateva zile(scrie ca ar muri parazitul)nu pot fi sigura sa imbrac hainele.Nu am un prurit intens, manifestarile(leziunile)nu apuca sa se extinda prea tare ca le iau din pripa... Mai rau este efectul de picatura chinezeasca de atatia ani, atata spalat, fiert, calcat, bagat la saci cu insecticid, scos afara la ger de-15 grd, dat cu Scabex, Spregal(nu se mai gaseste), Benzoat de benzil etc. Ca tabloul sa fie complet, am si o hepatita cronica post virala C, deci va dati seama cat de mult ma bucur de toate substantele chimice folosite. Nu pot nici sa plang... am ochi uscati de la interferonul pe care l-am facut timp de un an(2006) pt hepatita C. Daca nu ar fi luat si fiica mea aproape ca m-as fi resemnat (?...), Ziceam ca e un blestem. Culmea !!!!-sunt si.MEDIC DE FAMILIE. Zic eu ca e scabie. Am vazut leziunile ca la carte.A luat si fata mea.Manifestarile dispar la scabicide, cel mai bine la Scabex(permetrin) Acum nu se mai gaseste... Ca tot am aflat de la dvs Dl Dr Mihalache ca trebuie dat 3 zile la rand...si cred, obligatoriu repetatpeste 7zile
1 comentarii
0
31-10-2010, ora 17:11
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Am sa-ti spun si eu cate ceva despre acesta boala, in speranta ca-ti va folosi.9 ani pentru un parazit care poate fi distrus este enorm de mult.Parerea mea este ca ai o imunitate antiscabioasa redusa si, in general, o imunitate scazuta.La asta se adauga si o hipersensibilitate dobandita a organismului fata de parazitul acarian.Plus ca parazitul Sarcoptex poate suferi mutatii de-a lungul tratamentelor repetate, dezvoltand rezistenta...Diagnosticul este cert ? Testu IDR la extractele parazitare este pozitiv ? S-a evidentiat prezenta santului acarian ? acesta poate sa nu fie vizibil intotdeauna, dar devine evident la badijonajul cu iod.pentru diagnostic trebuie cautate cu minutiozitate elementele caracteristice, mai ales la persoanele cu o igiena buna unde aceste semne sunt atenuate.Dar examenul microscopic al parazitului si oualor ? Sau o biopsie din stratul cornos profund al pielii pentru examinarea histopatologica daca ex. anterior este negativ ? Cel mai eficace medicament in scabie este Lindan.nu stiu daca se gaseste sau sub ce forma exista acum. Lotiunea sau unguentul se aplica seara de seara timp de 3 zile, doar o data /zi; te dezbraci in pielea goala, te ungi de sus pana jos, si pe pielea normala, si pe cea cu leziuni, insistand pe zonele caracteristice [ maini, picioare, pliuri, fese etc.], fara fata si cap, in strat subtire ; imbraca aceleasi haine timp de trei zile, apoi, la sfarsitul celei de-a treia zi, dupa ce te-ai uns, la cateva ore [ eu recomand a patra zi dimineata - stai dimineata acasa in ziua aceea ] faci o baie generala, te speli bine si tu si copilul, schimbi toata lenjeria de pat, pijamalele, maieu, chilot [ eu iti recomand ca toate sa fie noi caci prea de mult timp ai acest parazit in casa ].Concomitent toti membrii familiei, fie ca prezinta leziuni, prurit sau nu, fac acest tratament.Se poate repeta operatiunea dupa o saptamana.Dar trebuie sa stii ceva FOARTE IMPORTANT : Lindan ucide parazitul si ouale, dar pruritul si leziunile MAI POT PERSISTA inca 2-3 saptamani...asta nu arata o reinfectie, ci semnifica sensibilizarea facuta la antigeni de Sarcoptex ramasi in tegument pana la eliminareastratului superficil de epiderm.deci e gresit sa continui tratamentul nejustificat, iti creezi singura probleme.Lindan se aplica cu prudenta la copii pana in 10 ani, ar trebui sa stai de vorba si cu un dermatolog cu experienta. Sfatul meu este sa inlocuiesti toata lenjeria de pat, prosoapele si pijamalele cu altele noi...lunar poti cumpara cate ceva si ceea ce ai avut timp de 9 ani sa arunci. Stii ca exista Sarcoptex animal ce se poate transmite, deci fara caini si pisici in casa. Daca te stii si cu teren alergic e bine sa ai pat cu saltea si perna hipoalergenice.fara covoare foarte groase pe jos...etc. etc..Am scris cam mult.Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns