Semne autism..

25-09-2022
Vea
Nu este medic/terapeut
Vea
Bună seara!
Am un băiețel de un an și 2 luni care ma îngrijorează pentru ca nu face anumite lucruri pe care ar trebui sa le facă..o sa scriu mai jos părțile pozitive și cele negative, am sunat sa fac o programare la un medic neuropsihiatru (la recomandarea unei cunostinte terapeut) pentru o evaluare și asistenta dânsei mi-a spus ca ma programează dar e mult prea devreme, ca nu ar avea ce sa vadă dna dr la un copil de 1 an și 2 luni.
O sa încep cu cele negative, din cauza cărora nu reușesc sa mai dorm noaptea :
1. Nu pare sa inteleaga comenzi, de ex dacă îl întreb unde e usa, nu se uita sau nu se duce la usa, dacă ii spun sa îmi aducă mingea o face doar dacă ii indic eu spre minge, are nevoie și de gesturi pentru a executa comenzile.
2. A început sa arate cu degetul târziu, de vreo 2 săptămâni sa zic, și asta pentru ca m a imitat pe mine, l am stimulat mult în sensul asta, momentan arata pe cărți, pe imagini și scoate și ceva sunete uitandu se la mine ca și cum ar vrea sa ii spun ce se afla acolo, afara arata cu degetul spre panouri dacă vede tot asa imagini, în schimb atunci când vrea ceva întotdeauna a întins mana direct sa își ia singur, nu a arătat cu degetul.
3. De mic a fost un copil foarte zâmbăreț, întotdeauna răspunde la zâmbet cu zâmbet dar uneori mi se pare ca rade fără sens (rar).
4. Are un tic sa ii spun asa cu ochii, uneori ii face asa mici, ii strânge, da și din cap în sens de nu, uneori o face cu sens ( atunci când s a saturat și nu mai vrea sa manance) dar alteori, destul de des o face fără sens, flutura mânuțele de sus în jos, mai ales când se enerveaza( nu în apropierea ochilor).
5. Cam de la un an este intr o continua eruptie dentara, nu stiu dacă asta este motivul dar este nervos destul de des, se supara repede dacă nu ii fac pe plac și se enerveaza, tipa, uneori dacă îl am în brate îmi da și cu palma pe piept, el NU se lovește, nu pot sa spun ca face crize pentru ca se potolește relativ repede dar totuși mi se pare ca are cam multi nervi..

Stiu ca sunt comportamente avute de multi copii la vârsta aceasta iar ceea ce le face atipice este repetitivitatea lor, mie mi se pare ca le face destul de des.

pozitiv:
* răspunde mereu la zâmbet, este afectuos.
*răspunde la nume în proporție de 95% iar când nu o face "maraie" în sensul ca înțelege ca este strigat dar nu vrea sa se uite.
*se joaca cucu bau
* bate palma, da pupic, bate din palme.
* baga cercuri pe jalon sau forme în incastre
* aduce mereu cărțile la adulți pentru a i se citi din ele sau a I se explica pozele, pune degetul pe animale și așteaptă sa i se spună ce e.
*ridica mâinile pentru a fi luat în brate, adora sa stea în brate.
*vine la mine când îl chem în 90% din cazuri chiar dacă uneori trebuie sa îi spun de mai multe ori ca să vina.
*intelege sensul cuvântului nu, uneori se oprește din ceea ce face, uneori se enerveaza și continua în acțiunea lui.
*imita expresii faciale dar nu întotdeauna.
*ii plac copiii și sa se joace cu ei deși încă nu știe foarte bine cum sa facă lucrul asta
*nu îl deranjează zgomotul
*ne cauta prin casa după ce plecam
*dacă nu aplaud eu după ce face ceva bun, o face el, dacă i se spune bravo aplauda.
*a mers de la un an, nu a avut întârzieri pe partea motrica.
*mananca ok, împarte mancarea mereu, dacă vede o sticla vine și o pune altuia la gura sa bea
*are un telefon de jucarie și îl pune altor persoane la ureche, uneori și lui.
*mananca singur cu manuta, cu tacâmurile se joaca mai mult sau ne întinde noua lingura sa mancam, bea singur apa din bidonas cu pai
*dacă ii cer ceva ce are în mana îmi da
*este foarte fericit când întra cineva cunoscut pe ușa și se duce în bratele persoanei, dacă este cineva necunoscut se rusineaza și vrea la mine în brate.
*lalalizeaza, zice mama, baba, tata, gaga, etc, face "câh" când știe ca a pus mana pe ceva murdar. Încearcă sa ma imite când ii spun cum fac animalele, sau când vede o pisica zice pâs.
* are o masinuta electrica iar atunci când il plimbam spune "vrum vrum"
* se joaca normal cu jucăriile, le baga uneori în gura. Mai învârte și rotile de la mașinuțe dar f rar și pt câteva secunde.
* apasa pe butoane, deschide sertare și scoate tot din ele si le baga la loc.
*este interesat de ceea ce fac eu și vrea și el sa facă
*adora cărțile, sa I se citească sau sa I se arate imaginile
*dacă ma uit la telefon își baga si el caputul sa vadă ce vad acolo și de cele mai multe ori nu reușesc sa trimit un mesaj ca îmi ia telefonul si fuge cu el.
*își duce singur pampersul la gunoi.


Mentionez ca pana intr un an l am mai lăsat la tv pe timpul zilei pe perioade scurte de timp pentru ca sunt singura de dimineata pana seara cu el și nu as fi putut sa fac nimic, el a fost de mic super energic și mereu a avut nevoie sa fiu implicata în toate activitățile lui, singur se joaca 5 min maxim. Acum fac noaptea tot ce trebuie sa fac ca sa mă pot ocupa toată ziua numai de el, de când fac asta s au văzut îmbunătățiri..
Poate sa fie doar o întârziere în dezvoltare? Ce ma sfatuiti sa fac?
Mulțumesc anticipat și îmi cer scuze de roman...
1 comentarii
0
26-09-2022, ora 08:43
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna dimineata! Ati oferit destule date, totusi, pentru un diagnostic, ele nu au cum sa fie de ajuns. Nu asa se pun diagnosticele, sa ne dam cu parerea, pe marginea unor discutii. Ati mentionat intentia de a merge la medic: asta va recomand si eu. Insa nu exista specializarea "neuropsihiatru", ci sunt 2 specializari diferite: neurolog si psihiatru. Pe neurologie va recomand dna dr Lucica Ghiță, cu neurologia puteti incepe. Si dna dr are in spital (IOMC) colegi psihologi clinicieni, care sa evalueze copilul cu testele si probele necesare. Ulterior, vi se va recomanda sa mergeti si la un psihiatru. Toti cei 3 specialisti, pun in echipa diagnosticul de autism, sau intarziere in dezvoltare, dupa ce veti face si niste analize specifice, in functie si de informatiile care vor reiesi din anamneza copilului.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul