senzatie de voma copil 9 ani

16-04-2018
Anna75
Nu este medic/terapeut
Anna75
De ceva timp (vreo 2 - 3 luni), baiatul meu (9 ani) are stari de voma, carora nu le-am dat prea mare importanta la inceput, punandu-le pe seama emotiilor de dimineata, cu mersul la scoala (are obiceiul de a nu manca nimic dimineata, in ziua cand stie ca trebuie sa plece undeva - gen excursie, sau cand stie ca poate exista posibilitatea ca domnul invatator sa-l tina la scoala peste program pt ca nu si-a facut o tema).

Dar, observ ca aceasta stare de voma o are si in zile cand nu merge la scoala, dimineata, dar si peste zi, dar fara sa vomite, insa... Nu-mi pot da seama ce simte de fapt, si el exprima aceasta senzatie.

Il deranjeaza anumite mirosuri (din bucatarie, din mediul inconjurator, din lift sau dintr-o camera). A avut o perioada cand ii mirosea si gurita, desi se spala pe dinti, sau cand transpiratia ii miroasea urat tare.

Nu prea mai mananca dimineata, nu ii mai prea place ce candva manca fara probleme.

Uneori face o alergie pe maini (la baza degetelor mari si pe degetul aratator, un grup nu prea mare de bubite marunte, rosii si foarte apropiate) care il mananca, uneori il si ustura cand se spala. Dam cu Fluocinolon si trec. si dupa o perioada mai lunga apar iar. Mai apar bubitele si pe lateral pe gat.

Cateodata se vaita si de durere de cap.

Am fost la medicul de familie pt starea de voma, si mi-a dat sa fac analize pt helicobacter, giardia si urina complet. Giardia si Helicobacter sunt negative, la urina apar doar rare microcristale de oxalat de calciu. Mi-a spus ca prezinta aceasta senzatie de voma pt ca nu are scaun zilnic (odata la 2 -3 zile, foarte rar se intampla sa fie in 2 zile consecutive) si a zis sa-i dau debridat, 3x5 ml, pana termin sticluta, ca sa-i reglez tranzitul intestinal, + fructe si legume (pe care nu le prea mananca, decat cu mari insistente si santajat).
Avem 2 saptamani de cand ia debridatul, scaunul este zilnic (cu mici exceptii mai are cate 1 zi in care nu face nimic), dar inca are senzatia de voma, uneori chiar si o durere de burta. Oare la spital se poate face internare de 1 zi, pt niste analize mai amanuntite? Stie cineva care ar putea fi cauza? sa fie ceva de la stomac sau ficat?
1 comentarii
0
03-05-2018, ora 11:00
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Pare mai dificil de diagnosticat... din pacate va trebui sa va agitati mai mult, iar problema e peste un medic de familie. Gasiti un pediatru bun, daca nu se rezolva mergeti si la un gastroenterolog.
Greata si varsaturile sunt niste simptome foarte comune si promovare de foarte multe patologii.
Daca ar fi fost doar cateva zile v-as fi zis ca e o gastroenterita si sa nu va faceti griji, dar persistenta lor de 2-3 luni ridica probleme si necesita efort diagnostic:
- evaluarea ficatului (si vezicii biliare) prin analize hepatice si ecografie abdominala (hepatita, sdr dispeptic biliar, alta patologie hepato-biliara?)
- evaluarea tubului digestiv - ce poate merge pana la o endoscopie digestiva
- poate chiar - consult endocrinologic (tulburare endocrina?) si alergologic (alergie alimentara?)

Analizati semnele si simptomele copilului: cat de des ii este greata, cat de des vomita, ce mananca atunci (e sau nu legat de un aliment? - schimbati alimentele), intrebati-l daca mai are dureri de burtica (fara ai induce raspunsul), cum e scaunul, ce alte simptome mai are. Notati tot.
Si luati legatura cu specialistii.
Si da, internarea de o zi poate fi o prima optiune.

Cert e ca nu e normal sa aiba stari de voma o perioada atat de mare de timp si varsaturile cronice pot determina alte probleme - tulburari hidroelectrolitice (deshidratare, hipopotasemie etc) si alimentare (pierde principii nutritive).
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici