Simptome cauzate de anxietate/sindrom de panica? | Forumul Medical ROmedic

Simptome cauzate de anxietate/sindrom de panica?

27-07-2016
Cristina1992
Nu este medic/terapeut
Cristina1992
Buna ziua, in urma cu cativa ani am avut primul atac de panica in timp ce am fost nevoita sa vorbesc in fata unui public. Am inceput sa tremur, sa ametesc iar bataile inimii s-au accelerat atat de mult incat simteam ca o sa imi sara din piept. M-am speriat pe moment dar mi-am spus ca o sa treaca. La inceput, atacurile de panica apareau destul de rar, numai in cazul in care eram pusa fata in fata cu o situatie extrem de stresanta. Cu trecerea timpului, am inceput sa le am din ce in ce mai des si cu simptome mult mai puternice, cum ar fi : accelerarea pulsului atat de mult incat simt bataile inimii in timpan, ameteli, senzatie de pierdere a controlului asupra propriului corp si cel mai rau dintre toate, tremuratul si un fel de spasm al muschilor. Tremuratul este foarte vizibil, imi tremura tot corpul, nu doar mainile sau picioarele. In acele momente imi este foarte greu sa merg normal, simt ca pierd controlul asupra picioarelor si ma impiedic ori incep sa le tarsesc..Imi este greu sa scriu, mana mi-o ia razna de la tremurat si nu mai sunt in stare nici sa imi scriu propriul nume. Nici macar muschii fetei nu-i mai pot controla, in special cei din zona sprancenelor pe care ma chinui sa-i tin intr-un loc si incep sa tremure. Din cauza acestor simptome vizibile, am inceput sa evit orice situatie care m-ar putea pune in aceasta pozitie.. A inceput sa imi fie greu sa cunosc persoane noi, sa imi gasesc un loc de munca si chiar sa ies din casa. Nici macar iesitul din casa nu e un lucru usor pentru mine. Daca simt ca se uita cineva la mine deja incep sa am din simptomele insirate mai sus. Nu atat de accentuate dar destul incat sa mi se instaleze teama aceea in corp. Sunt constienta de faptul ca teama mea este nejustificata si irationala dar in acele momente pur si simplu nu pot sa controlez respectivele simptome. Este vorba despre simptomele anxietatii?
3 comentarii
1
27-07-2016, ora 13:45
Psiholog Berdei Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Berdei Roxana
Buna Cristina, atacurile de panica apar pe fondul unui nivel ridicat al anxietatii. Demersul psihoterapeutic consta in identificare cauzelor psihologice care stau la baza acestor simptome, invatarea tehnicilor de relaxare, autocontrol, cresterea stimei de sine, invatarea unor tehnici de a face fata stresului. Sigur, exista si varianta administrarii unui tratament prescris de medic in urma evaluarii starii tale de sanatate.
Sanatate multa!

Psihoterapeut Roxana Berdei
0
28-07-2016, ora 13:50
Psiholog Gabriel Pîrvan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriel Pîrvan
Buna ziua,

Atunci cand omul traieste un atac de panica, tinde sa interpreteze simptomele ca fiind semne ale unei boli grave. Gandul ca ar putea fi ceva foarte grav produce anumite tipuri de reactii afective, in special teama, frica. Aunci cand omul crede ca se afla intr-o situatie periculoasa, glandele suprarenale secreta adrenalina. Adrenalina este un hormon care ne pregateste pentru confruntarea cu pericolele reale sau imaginare. Concret, adrenalina produce:
-accelerarea batailor inimii;
-cresterea tonusul muscular;,
-cresterea metabolismul, fapt care va duce la intetirea arderilor din organism. Acest lucru va genera senzatii de caldura. Corpul va incepe imediat contracararea acestor valuri de caldura si va genera transpiratie. Rolul principal al transpiratiei este ca, atunci cand aceasta se evapora, sa raceasca corpul si sa mentina temperatura optima. Acest proces poate genera senzatii de frig.
- accelerarea circulatiei periferice a sangelui, deci la nivelul pielii, si de aceea simti senzatii de furnicaturi si amorteli. In principiu, putem simti aceste furnicaturi in tot corpul;
In concluzie, pentru a trece mai usor peste un atac de panica, ar trebui ca, treptat, sa ajungem sa nu ne mai ingrijoram de simptomele produse de acesta, Frica pe care o traim cand avem un atac de panica, amplifica simptomele. Detasarea si autocontrolul pentru astfel de situatii pot fi invatate si exersate cu succes in cadrul sedintelor de psihoterapie.
Daca doriti si alte informatii, puteti sa-mi scrieti.
0
05-08-2016, ora 14:11
Psiholog Camelia Stavarache
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Camelia Stavarache
Este o forma de fobie sociala care va declanseaza atacuri de panica
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul