TGO si TGP, uree serica

Am 27 ani, sex masculin, 1.85 m si aprox 103 kg.
Dupa ce am fost la o petrecere in noaptea de Sambata spre Duminica dimineata si, recunosc, am baut destul de mult(in special vodka si whiskey), Duminica m-am simtit destul de rau(dureri de cap, stare de discomfort, lipsa de vlaga etc.. toate simptomele unei adevarate mahmureli) :)
Problema e ca Luni dimineata am hotarat sa imi iau sange pentru analize si am obtinut urmatoarele rezultate anormale:
TGO - 35
TGP - 135
Uree serica 52 mg/dl
HDL - 34
LDL - 112
Colesterol total: 174
Sunt foarte ingrijorat de valorile mari ale TGO si TGP si uree serica. Imi puteti spune daca aceste valori pot fi mari in urma consumului excesiv de alcool cu 24 de ore inainte ?
Pe de alta parte, valoarea analizei de fosfataza alcalina este de 63. Am inteles ca in cazul in care aveam ceva de ordin viral la ficat(hepatita de orice fel), aceasta analiza ar fi fost in afara intervalului normal.
Ma puteti lamuri, va rog ?
Multumesc!

Consumul de alcool poate influenta rezultatul analizelor de sange.
Iti recomand sa ai o alimentatie cat de cat echilibrata si sa repeti analizele de sange dupa sarbatori.
Sanatate.

TGO - 5
TGP - 37
Nu am avut nici o problema pana acum cu analizele la ficat. Nu am avut transfuzii de sange, am o patenera de 3 ani, analizele ei au iesit perfecte de fiecare data.
Voiam sa stiu daca rezultatul de acum, anormal, are legatura exclusiv cu alcoolul si, eventual, poate un ficat putin gras sau e posibil sa am vreun virus la ficat( din categ hepatita).
Astept opinia unui doctor daca se poate.
Categoric, voi repeta rezultatele...

dr Petre Muresan

dr Petre Muresan

Tot respectul.
Sarbatori fericite cu sanatate.

Da, e adevarat, petrecerea s-a terminat Duminica dimineata iar Luni dimineata s-a facut recoltarea de sange. Deci, au trecut aproximativ 24 de ore in care m-am simtit foarte rau(toate simptomele aferente mahmurelii).
Tot in acea noapte(Sambata spre Duminica) dar si Duminica seara, am consumat carne care este intr-adevar bogata proteic. De asemenea urmam si un tratament cu Nurofen(raceala si gripa).
Stiam ca doar antibioticele interactioneaza cu alcoolul.
Nu sunt un alcoolic, beau ocazional, sunt luni de zile in care nu beau un pahar insa, uneori se intampla sa exagerez la vreo petrecere. Acum am avut ocazia sa vad ce se intampla cu ficatul in aceasta conjunctura si mi-am invatat lectia. :)
Ma speriasem si ma apucasera gandurile negre cand am vazut analizele pentru ca mi-e frica de bolile virale ale ficatului(hepatite). Pe de alta parte, stiu ca se iau prin sange si contact sexual iar eu nu am fost expus nici unui risc din ambele perspective. Mai mult, fosfataza alcalina a iesit cu valoare normala. Am citit ca este un indicator al hepatitei si al celulelor canceroase.
In rest, ma simt foarte bine, nu am greturi, varsaturi, nu mi s-a ingalbenit pielea si nu am pete sau alte simptome ale unei boli cronice a ficatului.
Totusi, am hotarat sa fac o cura de grefe si de Liv52 si sa imi repet in ianuarie analizele.
Va tin la curent. Multumesc pentru sfaturi si ajutor!

dr Petre Muresan

Va recomand Lagosa ( silimarina) si de asemenea o cura cu Omega 3. In general dupa astfel de petreceri este important sa va hidratati si un complex de vitamine in special B-uri este binevenit a doua zi si eventual o bautura cu electroliti ( potasiu, magneziu). Consumul de alcool accentueaza unele reactii adverse ale ibuprofenului (Nurofen).
Mai mult de atat, dupa cum spunea si domnul Dr., aveti grija la bolile cardiovasculare.
Sanatate.

Astazi mi-am facut o ecografie abdominala si am primit urmatoarele rezultate privind ficatul:
LD: 160 mm
LS: 80 mm
LC 22 mm
Ecostructura relativ omogena, difuz hiperecogena, aparent fara formatiuni solide sau lichidiene intraparenchimatoase
VP: 12 mm, in hil
CBP: 5.5 mm, permeabila
Mi s-a spus ca am un ficat putin gras si ca toate organele sunt sanatoase, fara modificari anatomice, chisturi sau tumori.
E prima ecografie pe care am facut-o in viata mea pana acum si, sincer nu imi pot da seama daca ficatul e un pic marit fata de starea anterioara sau poate chiar astea sunt dimensiunile ficatului avand in vedere dimensiunile corpului meu.
Luni, am o programare si la gastro-enterolog.
Ce parere aveti ? Poate fi vorba de hepatita sau de un ficat putin gras si un consum excesiv de alcool ?
Ar fi trebuit totusi sa iasa acea fosfataza alcalina ridicata in cazul unei hepatite ?
Multumesc!

Cu stima si respect
dr Petre Muresan

Voi astepta cateva zile si le voi reface saptamana viitoare.
Dupa cate zile dupa ce termin de luat antibioticul pot face analizele?

Sanatate.

dr Petre Muresan

Am refacut analizele ieri si am urmatoarele rezultate:
TGP - 196 (maxim 50)
TGO - 221 (maxim 50)
Gama -GT 28
Fosfataza alcalina 57
Bilirubina directa 0.19
Bilirubina totala 0.41
Glucoza serica 90
Sideremie 58
Urina: corpi cetonici 50 mg/dl
Proteina C reactiva 6.27 (maxim 5)
Anti-HAV 5 (pana la 20 este negativ)
Anti - HAV-Igm - negativ
Ag HBs negativ
Anti - Hbs - 41 (dobandit prin vaccinare)
Anti HCV negativ
Hemograma
toate bune in afara de:
Hemoglobina eritrocitara medie HEM - 26.9 (intervalul ar fi 27 - 34)
Fibrinogen 409 (intervalul ar fi 200-400)
HDL 34 (prea mic)
LDL 99
VLDL 22
Colesterol total 140
Lipide totale 513
In afara de TGO si TGP care sunt puternic in afara intervalului, toate celelalte analize sunt perfecte. Cu exceptia unora care sunt la limita.
Nu inteleg totusi de ce dupa o luna de Lagosa si ceaiuri hepatice si mancat sanatos, transaminazele au crescut.
Este adevarat ca am facut urmatoarele schimbari:
- am schimbat total stilul de viata. Mananc doar carne si peste slab cu diverse salate: sparanghel, spanac, salata verde, morcovi, rosii, castraveti.
Am exclus total painea, dimineata mananc cereale si seminte de chia. Am renuntat total la sucuri acidulate, zahar, prajituri, fainoase, junk food.
Totodata, de doua saptamani am inceput intens activitatea fizica la sala. De atunci am ceva febra musculara dar imi revin.
Nu stiu ce altceva as putea face... Sa fie oare si de la schimbarea brusca a alimentatiei sau de la efortul intens care afecteaza ficatul ?
Mentionez ca in 4 saptamani am dat jos 9 kg si am ajuns la 97. Nu m-am infometat dar pur si simplu am mancat sanatos si am facut miscare.
Ce parere aveti ?

Vreau sa stiu daca ma ajuta sau daca imi face mai rau.
Totodata vreau sa stiu daca TGO a crescut din cauza febrei musculare si daca acesta va scadea dupa ce febra va trece si muschii/organismul se va reobisnui cu sport regulat.
Mentionez ca inainte cu 2 zile de a-mi lua analizele, am avut o crampa musculara abdominala superioara(incordare involuntara a musculaturii) destul de puternica si m-am oprit din antrenament. Chiar la 2-3 zile de atunci, imi mai da o durere foarte slaba ce trece in 2-3 secunde si mai ales atunci cand ma aplec sa ma inchei de exemplu.

Eu o sa continuu cu sportul pentru ca acum mi-a trecut si febra musculara si sincer ma simt foarte bine. Chiar imi cere organismul sa fac miscare si imi place. De mancat, am renuntat la prajeli, condimente, sucuri si fast food-uri. Mananc legume, fructe, carne slaba si beau apa si ceaiuri. Iau Lagosa deocamdata si ma abtin de la alcool...
Citeam totusi cu proteina C reactiva care mie mi-a iesit putin marita. Am vazut ca CRP-ul si fibrinogenul pot creste tranzitoriu de la activitate fizica(inflamatia temporara a muschilor, febra musculara) si ca in general sportul si alimentatia sanatoasa scad CRP-ul si fibrinogenul...
Pe de alta parte, am citit ca valori normale inseamna pana la 10 mg/L dar mai jos in articol spune ca o valoare intre 3 si 10 poate indica un risc crescut de boala coronariana, infarct etc. Am facut si un EKG in urma cu 2 zile si nu am nimic. E posibil sa fie acel CRP si fibrinogen putin marit de la febra musculara si apoi sa revina la normal ? La fel si TGO-ul de exemplu...
Desi medicul gastro-enterolog merge pe hepatocitoliza(steatoza hepatica) - nonviral, medicul de familie s-a grabit sa-mi spuna ca am hepatita autoimuna.
Ce parere aveti ? Exista elemente in analizele mele care sa indice hepatita autoimuna sau poate fi vorba doar de o steatoza hepatica (care a fost descoperita si la ecografie) ?

dr Petre Muresan

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
- 2sediment urinar
- 2Explicatii analiza urina
- 9interpretare analize medicale
- 3tgo tgp
- 2Analize urina fetita de 2 ani si 8 luni
- 2sumar urina modificat
- 16Interpretare analize
- 5analize fetita 6 ani
- 0Analize Urina
- 1acid scorbic in urina
- 3tgo tgp mari. se datoreaza consumului de proteine?
- 6Analize urina si fecale.. urgent va rog !
- 4Tratament uretrita ?
- 3mucus si saruri amorfe urina
- 1sumar urina -valori crescute copil 12 ani.
- 1Interpretare sediment urinar
- 0tgo / tgp marite
- 4Analize de laborator
- 0Interpretare analize uree si densitate urina
- 0Densitate urina 1.01
Mai multe informații despre: TGO, GOT, AST - transaminaza glutamil oxaloacetica serica, aspartat aminotransferaza analize urina