Tulburare de personalitate histrionica

09-08-2017
Maria Barbu
Nu este medic/terapeut
Maria Barbu
Am un fost prieten care sufera de tulburare de personalitate histrionica.

Am ajuns la aceasta concluzie singura, iar mama lui adoptiva mi-a confirmat ca un psihiatru i-a spus ca ar suferi intr-adevar de aceasta tulburare. A incercat sa-l indrume spre terapie in trecut, insa a renuntat sa se mai duca dupa ateva sedinte. L-a infiat cand avea doar 4 ani si jumatate si mi-a povestit ca banuieste ca a fost abuzat (cel mai probabil batut) de personalul leaganului de copii sau de copii mai mari din orfelinat.

M-am rupt cu greu de el, dupa aproape 3 ani de relatie, timp in care nu a facut altceva decat sa minta, sa dramatizeze si sa joace rolul de victima. Si poate ca as fi ramas prinsa in aceasta relatie distructiva daca el nu ar fi plecat el pur si simplu de acasa, dupa un concediu foarte frumos, ca sa se duca la alta femeie. Eu am un copil, dintr-o casatorie anterioara, de care el s-a atasat foarte mult si acum suferim toti.

Nu stiu cum sa il conving sa nu isi mai faca iluzii. Plange si se jura ca nu m-a inselat niciodata si ca "se va vindeca", insa eu stiu ca joaca doar teatru. As vrea sa imi recomandati un terapeut specializat in tratarea acestei tulburari de personalitate, pentru ca a ajuns sa fie respins de toata lumea. Mama lui adoptiva nu mai vrea sa il primeasca acasa, si nici bunica sau alte rude. Ne-a mintit pe toti, in repetate randuri si nu mai are nimeni incredere il el.

Eu nu am cum sa il ajut dar ma gandesc ca daca vorbeste cu un specialist, va intelege ca, daca vrea sa aiba o viata normala, trebuie sa se tina de terapie.

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Maria
5 comentarii
0
09-08-2017, ora 13:37
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Va doresc succes! Totusi, daca numai dumneavoastra doriti sa faca terapie (nu si el, asa cum se intampla de obicei in cazul unei tulburari de personalitate), este bine sa nu va iluzionati, riscati sa suferiti tot dvs.
Adesea, daca se insista, efectul este invers, persoana se simte fortata si, chiar daca eventual ar fi mers, va refuza si mai mult.
0
09-08-2017, ora 15:46
Maria Barbu
Nu este medic/terapeut
Maria Barbu
Multumesc mult pentru raspuns! Aveti dreptate, trebuie sa isi doreasca el sa mearga la terapeut. Eu doar i-am promis mamei lui ca ma voi interesa de un specialist. Iar lui i-am lasat clar de inteles ca nu mai doresc sa continui relatia... In inima mea este mult tristete, pentru ca imi dau abia acum seama ca toate gesturile minunate pe care le facea erau nu din iubire pentru mine, ci din dorinta de a fi iubit.
1
09-08-2017, ora 16:14
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Dincolo de motivatia de a fi iubit (normala pentru fiecare din noi, cu conditia sa fie reciproca), faptul ca ati fost impreuna, faptul ca reflectati atat de lucid si modul in care incercati sa-l ajutati arata cat de mult aveti de oferit. Mi-as fi dorit sa va pot recomanda un specialist.
Inca odata, numai bine amandurora!
0
26-09-2017, ora 14:30
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Din pacate e nevoie de timp pentru a depasi obstacolele tulburarii de personalitate histrionice.si nu multi specialisti sunt ‘incantati’ sa aiba un astfel de pacient. Totusi sunt posibili pasi inainte pentru a depasi cele mai frecvente probleme de comunicare ce apar intr-o astfel de situatie.

E insa nevoie cu adevarat de a constientiza necesitatea unei schimbari.
Poate vorbesti cu el Maria si ii aratati avantajele ce le-ar avea de la relatia voastra daca ar incepe terapia.
Poate nu ar strica sa discuti tu in prealabil cu un psihoterapeut despre situatia voastra, pentru a evalua impreuna care ar fi cea mai buna abordare.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
0
12-12-2017, ora 17:05
Psiholog Mihaela Davidescu
Psihologie
Psiholog Mihaela Davidescu
În cazul în care este și dasul de acord, puteți veni la o terapie de cuplu. Trebuie pus accentul pe responsabilizare și în același timp pe tratament. Și concomitent cu tratamentul, se poate merge și la psihiatru
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: tulburarea de personalitate histrionica

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: