Tulburări delirante-gelozie

05-08-2020
Mirela68
Nu este medic/terapeut
Mirela68
Soțul meu(52 de ani), de 5 luni de zile, mă acuză că am avut o aventură, nu știe când, nu are dovezi, dar i-au spus colegii. Făcând investigații, am descoperit că tocmai el a povestit tuturor, așa zisul meu adulter. Iar dacă i-am spus asta, mă privește, rânjind și-mi spune că nu mai vor să recunoască. Să vă povestesc ce coșmar trăiești fiind calomniat de omul lângă care ai trăit 25 de ani? ! Să-l auzi cum te discreditează în fața copilului, sau cum îți anunță părinții aflați, la o vârsta apreciabilă, că tu ești o nenorocită care l-ai înșelat? Că-și sună inclusiv colegii de facultate să le povestească ce a făcut nevasta-sa?! Că mi-a cerut mie și fetei(22 de ani, care nu-l susține în delirul lui) să ne găsim apartament și să plecăm.
L-am dus la psihiatru și pe rețetă am citit la diagnostit TDP și F22. M-am interesat și am aflat că este vorba despre tulburări delirante. Ca tratament i s-a dat lorazepam și un antipsihotic, rispen. Deși am încercat să comunic cu medicul, a fost destul de reținut. Mi-a cerut insistent, să-l ducem la spital, dar nu l-a internat( e drept, trebuia să semneze bolnavul acceptul de internare). În schimb aceleași medicamente, același diagnostic. După 3 săptămâni de tratament, nu văd vreo îmbunătățire, doar doarme noaptea. Mănâncă compulsiv de peste 15 ani, are 130 kg.
De trei zile, am observat că ne cere să rămânem, aflând că ne-am găsit apartament, îl renovăm și vom pleca. Ba chiar afirmă că a fost bolnav și de aceea a vorbit așa. Bănuiesc că soacra mea îl învață să se justifice și să ne convingă să rămânem, îngrijorată fiind de perspectiva ca fiul dumneaei să rămână singur sau în grija dânsei.
Rugămintea mea: acest tip de tulburare este vindecabilă? Tratamentul este ok? Mulțumesc
5 comentarii
1
06-08-2020, ora 08:33
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Tratamentul dat de psihiatru are rolul de a reduce impactul, pe care ideile delirante îl au asupra vieții pacientului și a familiei acestuia, poate determina dispariția convingerilor fără temei, pe care le are. Faptul că dorește să nu mai plecați din casă, poate fi și un rezultat al tratamentului care a dus la diminuarea ideilor delirante.
Rezultate mai rapide se obțin combinând medicația cu psihoterapia cognitiv-comportamentală, cu condiția ca soțul dvs. să accepte să lucreze cu un psiholog.
0
06-08-2020, ora 09:06
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna ziua
Se poate vindeca dacă face tratament și cand ideile dispar da faca și psihoterapie.Ce doza de rispen si anxiar ia?
0
08-08-2020, ora 11:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Tratamentul cu Rispen il va face sa ii dispara ideile delirante. Mai aveti o saptamana-doua rabdare cu el. Tratamentul este de durata lunga si va preveni reaparatia episodului psihotic.
Barbatii merg foarte bine pe Rispen. Faptul ca ii pare rau si va cere sa nu mai plecati e semnal ca tratamentul isi face efectul.
0
19-08-2020, ora 18:44
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Iti sugerez Mirela ca odata ce situatia se stabilizeaza sa mergeti impreuna si la cateva sesiuni de terapie de cuplu.
Chiar daca tulburarea deliranta e principalul obstacol in relatia voastra ea e alimentata si de anumiti factori stimulatori despre care e util sa vorbiti deschis.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
0
02-09-2020, ora 05:51
Cristi1999
Nu este medic/terapeut
Cristi1999
S ar putea sa aiba nevoie de rispolept injectie(rispen dar in doze mai mari)
Si trebuie sa slabeasca. Sa consulte un diabetolog, acesta se ocupa de bolile metabolice
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  •