Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

O nouă perspectivă asupra relaţiilor interpersonale

O nouă perspectivă asupra relaţiilor interpersonale
Autor: Paul McKenna

„Oamenii întreprind o acţiune pentru a-şi îndeplini un scop pentru a-şi satisface o nevoie”

 

          Secretul de a te înţelege bine cu ceilalţi este acela de a fi în stare să priveşti lumea prin ochii lor sau, cum ar spune un proverb amerindian, „să mergi o milă încălţat în mocașinii lor”.

 

          Forţa perspectivei l-a ajutat pe marele lider al Indiei, Ghandi, să devină un negociator legendar. Faptul că putea să privească o situaţie din mai multe perspective i-a oferit flexibilitate în gândire şi în acţiuni. Ceea ce l-a ajutat să devină un negociator redutabil. Se spune că el ar fi provocat prăbuşirea Imperiului Britanic pentru că era suficient de flexibil în gândire încât să privească lucrurile din perspectiva adversarilor săi. În timpul negocierilor cu privire la viitorul Indiei, el a luat în considerare toate punctele de vedere, închipuindu-se chiar cum stă în spatele său pe scaunele partenerilor săi de discuţii şi simţind „că ştie ce gândesc ăştia”. Deoarece îşi acordase timp să se pregătească minuţios pentru negocieri, el a părut să aibă răspuns pentru fiecare argument şi întrebare pe care partenerii săi de negocieri le-au ridicat, chiar înainte de începerea discuţiilor.

 

          Atunci când încerci să priveşti o situaţie din punctul de vedere al altora, este important să ţii cont de un singur lucru :

 

          „Oamenii întreprind o acţiune pentru a-şi îndeplini un scop pentru a-şi satisface o nevoie”

 

 

          Puterea convingerilor

 

          Cel mai important sistem de referinţă la care ne raportăm pentru a ne forma punctele de vedere este felul în care alegem să ne percepem pe noi înşine şi lumea în care trăim. De-a lungul anilor, am văzut adeseori cum o singură convingere face deosebirea între muncitorii obişnuiţi şi şefii de companii, între succes şi eşec, între campionii mondiali şi ceilalţi competitori. Convingerile noastre determină nivelul nostru de inteligenţă, fericirea noastră, calitatea relaţiilor pe care le avem, precum şi sănătatea şi succesul de care ne bucurăm în viaţă.

 

          În multe privinţe, convingerile noastre ne influenţează într-o mai mare măsură vieţile decât adevărul obiectiv. De ex., nu contează cât de departe călătoreşti pe această planetă: nu vei cădea niciodată de pe ea. Dar, timp de mii de ani, din cauză că există convingerea că pământul este plat, oamenii nu îndrăzneau să călătorească dincolo de linia orizontului. Însă un om care a avut o viziune diferită asupra lucrurilor a schimbat pentru totdeauna convingerile unei lumi întregi.

 

          Convingerile reprezintă ferestrele prin care privim lumea. Dacă „ferestrele convingerilor” tale sunt acoperite de prea multe idei negative (precum „lumea este un loc periculos” sau „nu poţi să ai încredere în oameni”), vei vedea o lume plină de pericole şi de oameni în care nu poţi avea încredere. Dacă înlocuieşti convingerile tale negative cu unele pozitive, cum ar fi „lumea este un loc prietenos” sau „pot să am încredere în mine”, vei trăi într-o lume prietenoasă, în care poţi face alegeri înţelepte cu privire la fiecare aspect al vieţii tale.

 

          Convingerile tale îţi determina deciziile, stările emoţionale şi, în cele din urmă, direcţia către care te îndrepţi în viaţă. Ele controlează fiecare aspect al vieţii tale. În acelaşi mod în care un videoproiector redă imaginile de pe o rolă de film pe un ecran, percepţiile tale asupra lumii reprezintă o manifestare a convingerilor tale.

 

          Dacă te întrebi care sunt convingerile tale, gândeşte-te ce simţi cu privire la viaţa pe care o trăieşti. Simţi că deţii controlul asupra diferitelor ei aspecte? Poţi să priveşti lucrurile din mai multe perspective? Te simţi adeseori extrem de fericit?

 

          Dacă nu este aşa, partea finală a lecţiei de azi te va ajuta extrem de mult.

 

 

          Cele mai importante 7 convingeri ale oamenilor de succes

 

          Aceştia sunt persoane remarcabile din domeniul artelor, al afacerilor, al sportului etc.

 

          Nu uita! Convingerea nu este altceva decât un punct de vedere: o fereastră prin care privim lumea. Când alegi să priveşti lucrurile prin fereastra acestor perspective pozitive, îţi vei forma un punct de vedere mai amplu şi vei începe să observi imediat rezultatele. Nu te gândi dacă acestea sunt adevărate sau nu: imaginează-ţi doar cum va arăta viaţa ta dacă ai şti acest lucru…

 

 

  • Tu eşti expertul în ceea ce te priveşte

Există o legendă sufistă despre un bărbat care îşi cauta cheile pe aleea din faţa casei sale, luminată de felinare. Vecinii i s-au alăturat şi l-au ajutat să-şi caute cheile până când, într-un final, unul dintre ei l-a întrebat:

 

  • Unde ţi-ai pierdut cheile?

Bărbatul a răspuns:

 

  • În casă.

Uimit de răspunsul lui, vecinul l-a întrebat:

 

  • Atunci de ce le cauţi afară?

Bărbatul a explicat:

 

  • Pentru că afară este mai multă lumină.

Este simplu: nimeni nu te cunoaşte mai bine decât tu însuţi. Chiar dacă ţi-ai petrecut viaţa căutând răspunsuri în afara ta, odată ce începi să cauţi înăuntrul tău, răspunsurile corecte la întrebările vieţii vor începe să se arate unul câte unul, din ce în ce mai des.

 

 

  • Nu te-ai „defectat”; nu ai nevoie de „reparaţii”

În secolul al 19-lea, concepţia conform căreia oamenii erau „defecţi” luase amploare în comunitatea din ce în ce mai mare a psihiatrilor. Aceasta avea să devină o concepţie de referinţă timp de peste 100 de ani. Genii ca Richard Blander şi psihologi moderni conduşi de reformatori precum Martin Seligman şi Mihaly Csikszentmihalyi văd lucrurile în mod diferit. Psihologia pozitivă, un nou domeniu de studiu, porneşte de la premisa că, dacă ne dorim să vedem din ce în ce mai mulţi oameni sănătoşi din punct de vedere mintal, trebuie să-i studiem pe cei care sunt sănătoşi, nu pe cei care sunt bolnavi.

 

În spatele actiunilor lor, se ascund intenţii bune, chiar dacă motivul ar putea părea nepotrivit celorlalţi. Orice comportament disfuncţional are la bază o intenţie pozitivă sau a servit cândva unui scop care nu mai este de actualitate.

 

De ex., să luăm în considerare o persoană căreia îi este teamă să zboare cu avionul. Cauzele pot fi multiple, dar dacă presupunem că aceasta fobie are la bază o intenţie pozitivă, ştim că aceasta se rezumă la dorinţa persoanei respective de a se afla în siguranţă. Când subconştientul tău găseşte alte căi de a te face să te simţi în siguranţă, fobia însăşi îşi pierde necesitatea.

 

Acesta este şi motivul pentru care, în prezent, prin tehnici psihologice moderne, fobiile de care oamenii au suferit o viaţă întreagă pot fi vindecate în doar câteva minute.

 

 

  • Ai deja toate resursele necesare pentru a reuşi

Ai încredere în tine că îţi poţi lega şireturile sau că te poţi duce la piaţa să faci cumpărături? Atunci înseamnă că ai resurse de încredere în interiorul tău. Prin urmare, ai încredere în tine că poţi să vorbeşti în public, să abordezi o persoană de care îţi place sau să faci orice altceva îţi doreşti.

 

Ai simţit vreodată iubire în sufletul tău pentru un părinte, pentru un copil sau pentru vreun animal de companie? Înseamnă că poţi să fii mai iubitor cu partenerul tău, cu familia ta sau chiar cu tine însuţi.

 

Singura deosebire dintre tine şi oamenii de geniu este că tu nu ai învăţat încă să ai acces la resurse la momentul potrivit.

 

 

  • Poţi atinge orice scop dacă împarţi sarcina pe care o ai de îndeplinit în părţi suficient de mici

În urmă cu câţiva ani, un bărbat a reuşit să mănânce un avion, timp de mai multe luni, împărţindu-l în bucăţele. Deşi nu vă recomand absolut deloc să repetaţi gestul lui, vă pot spune cu certitudine că orice abilitate poate fi învăţată şi orice problemă poate fi rezolvată dacă este împărţită în bucăţi suficient de mici.

 

Atunci când îţi antrenezi mintea să privească sarcinile majore în termeni simpli, acestea devin mult mai uşor de îndeplinit. De altfel, deja facem acest lucru în mod firesc. De ex., când vrei să reţii un număr de telefon, îl împărţi în grupuri de cifre; dacă vrei să-ţi cumperi un obiect costisitor, cum ar fi o casă sau o maşină, plăteşti în tare mici pe care ţi le poţi permite.

 

Ideea este următoarea:

 

„Dacă vrei să dărâmi zidul care se află între tine şi viaţa pe care doreşti să o trăieşti, cel mai bine este să o faci cărămidă cu cărămidă!.”

 

 

  • Dacă metoda ta nu da rezultate, încearcă altceva

În bestsellerul Who Moved My Cheese?, Spencer Johnson atrage atenţia asupra deosebirii dintre oameni şi şoareci. Dacă şoarecii descoperă că o metodă nu da rezultate, încearcă alta; dacă oamenii descoperă că o metodă nu da rezultate, cauta pe cineva pe care să dea vina.

 

Aud adeseori oameni care nu găsesc o soluţie pentru o anumită situaţie spunând: „Dar întotdeauna am făcut la fel” sau „Nu sunt genul acela de persoană”. Adevărul este că tot ceea ce ne vine să facem în mod natural este mai degrabă rodul obişnuinţei (aşa suntem programaţi să procedăm) decât al potenţialului nostru. Dacă vrei să obţii rezultate diferite, ieşi din zona ta de confort şi acţionează în mod diferit.

 

 

  • Nu există eşec, ci doar feedback

Când ai un eşec? Atunci când te hotărăşti să nu mai înveţi. Până atunci, fiecare răspuns pe care îl primeşti este o sursă valoroasă de informaţii ce te ajută să-ţi dai seama dacă acţiunile pe care le întreprinzi te aproprie sau te îndepărtează de ţelurile tale. În mod similar, un avion se află în 90% din timp în afară rutei sale şi pilotul modifică în mod constant cursul pentru a ajunge la destinaţie.

 

De fapt, oamenii de succes recunosc că succesul apare atunci când au terminat eşecurile. Din experienţa mea, oamenii care „au reuşit” au un singur lucru în comun: au făcut mai multe greşeli decât ceilalţi. Fiecare eşec sau greşeală este o ocazie mascată de a învăţa.

 

„Eşecul” este o parte necesară din procesul de învăţare, şi nu sfârşitul acestuia. În realitate, oamenii nu fac greşeli: strategiile, tacticile şi planurile lor eşuează. Ce faci atunci când strategiile, tacticile sau planurile tale nu conduc către rezultatele dorite de dine? Le schimbi până când le găseşti pe cele care dau rezultatele cele mai bune!

 

Teama de eşec reprezintă un factor demotivant puternic, care îşi pierde din impactul pe care îl are asupra noastră dacă îi diminuam încărcătură emoţională. În această săptămână, alege o parte din viaţa ta în care întâmpini dificultăţi şi oferă-ţi permisiunea să „greşeşti” de cel puţin 10 ori. Va trebui să-ţi găseşti propria definiţie a eşecului: dacă lucrezi în vânzări, aceasta înseamnă să întâmpini cel puţin 10 refuzuri; dacă eşti scriitor, dă-ţi voie să scrii cel puţin 10 pagini mizerabile.

 

Reuşita nu este întotdeauna mai dulce când presupune un pic de efort pentru a ajunge la ea. De îndată ce vei realiza că eşecul nu reprezintă un sfârşit, ci mai degrabă o piatră de încercare care îţi va produce ocazional frustrări, acesta îşi va pierde încărcătura negativă, devenind un tovarăş important, care te va însoţi pe drumul tău către fericire, succes şi bunăstare.

 

„Am învăţat mai mult din eşecurile mele decât din reuşitele mele” – Richard Branson

 

 

  • Îţi creezi viitorul chiar acum

„Dacă vei continua să procedezi la fel, îţi vei atinge scopul?”

 

Răspunsul la această întrebare: „nu”.

 

Una dintre cele mai importante deosebiri între oamenii care reuşesc şi cei care răzbat cu greu în viaţă este modul în care aleg să-şi construiască viitorul: privind spre trecut sau către prezent. Dacă priveşti în mod constant spre trecut, vei simţi întotdeauna că istoria se repetă; dacă priveşti către prezent, vei găsi mereu modalităţi noi de a-ţi mări şansele de reuşită.

 

Indiferent de cât de greu ai răzbătut în trecut, fiecare clipă a zilei iei va oferi şansa de a face noi alegeri şi de a crea rezultate noi.

 

 

Autor: Paul McKenna

-Continuarea în articolul urmator-: „Stabilirea visului”

 
Programare