Ghid de maternitate - primele săptămâni

©

Autor:

Ghid de maternitate - primele săptămâni
Ai devenit mamă și nu îți mai încapi în piele de fericire. Emoția maternității nu trebui să fie umbrită de nimic în lume, cu atât mai mult de necesitățile celui mic, cu care nu ai apucat încă să te obișnuiești. De aceea, îți propunem un ghid practic de unde vei afla cum să te descurci cu puiul tău în primele lui săptămâni pe lume.

Nutriția bebelușului

Alăptatul la sân

Dacă îți hrănești copilul la sân, fii sigură că ai făcut alegerea potrivită pentru tine și pentru copilul tău. Nu numai că laptele de mamă este plin de nutrienți prețioși pentru dezvoltarea bebelușului, dar apropierea fizică care se stabilește în timpul alăptării are un efect calmant asupra micuțului.

Cum?
Întâi de toate, asigură-te că ai o poziție confortabilă și ai brațele relaxate. Apoi, așază-ți micuțul în așa fel încât capul să fie la același nivel cu linia corpului, pentru a putea înghiți cu ușurință. Trebuie să-i susții gâtul, umerii și spatele cu mâna, pentru a-l ține cât mai stabil și aproape de sânul tău. Ca element de orientare, pentru a te asigura că ții copilul în poziția corectă, nasul său ar trebui să fie la același nivel cu mamelonul.

Când?

Nu există o regulă privind frecvența cu care ar trebui să-l alaptezi, fiecare copil are necesitățile sale, însă poți recunoaște nevoia sa de hrană urmărindu-i comportamentul: dacă se trezește și începe să se miște agitat, daca își rotește capul sau dacă bagă degetele în gură, probabil este timpul mesei.

Cât?
Rezerva naturală de lapte variază în funcție de nevoile copilului tău - de fiecare dată când îl hrănești, corpul va ști cât lapte să producă în continuare, așa că nu ai de ce să te înrijorezi privind cantitatea de care dispui. E bine să alăptezi bebelușul atât cît dorește, până se simte sătul și să lași ca orarul de alăptare să se regleze de la sine, gradual. Trebuie să mai știi că bebelușul va simți nevoia de a fi alăptat și pe timpul nopții, cu atât mai mult cu cât corpul tău produce atunci cea mai mare cantitate de prolactină, hormonul responsabil cu lactația.
Pentru a-ți da seama dacă bebelușul asimilează corespunzător laptele și este sătul, trebuie să fii atentă la anumite semne. Vei ști că ai un copil corect hrănit dacă observi următoarele: apucă cu putere sânul, obișnuiește să îți atingă sânul cu bărbia în timpul alăptării, obrajii săi au un aspect plin în timp ce îl hrănești, are mișcări lungi și ritmice în timp ce este alăptat. Un copil corect hrănit va fi plin de viață când se trezește și vei observa că după primele două săptămâni va începe să ia constant în greutate.

Extra: ce să mănânci ca să-i oferi lapte de calitate?

Deși nu trebuie să urmezi o dietă specială, este important totuși să adopți un regim sănătos de nutriție pe durata alăptării. Include în meniul tău zilnic:
• fructe și legume, fie proaspete, congelate sau uscate
• sucuri naturale fără zahăr
• alimente bogate în carbohidrați, precum făinoasele sau cartofii
• mâncăruri bogate în fibre, ca orezul, pastele sau cerealele, care te ajută în același timp si să-ți reglezi tranzitul intestinal afectat de sarcină
• proteine care se găsesc din belșug în carnea de pui, ouă și pește
• produse lactate, ca să nu-ți lipsească calciul din organism
• cât mai multe lichide, de preferat neîndulcite, pentru a-ți fi stimulată lactația

De evitat:

• cafeaua (o poți înlocui cu ceai) pentru că din cauza conținutului de cafeină, s-ar putea, ajungând în lapte, să-ți țină bebelușul treaz
• alcoolul; îți sunt permise cantitățile mici și ocazionale, dar e bine să le limitezi la maximum, pentru a nu-ți afecta lactația.
• tutunul - nicotina care ajunge în corpul tău când fumezi va fi transmisă mai departe bebelușului prin lapte, lucru care trebuie, evident, evitat.

Hrănirea cu biberonul

În primul rând, dacă ești nevoită sau alegi să-ți hrănești micuțul cu biberonul, trebuie să te asiguri că dispui de recipiente și tetine sterilizate.
Hrănirea cu biberonul presupune aceleași precauții ca și alăptatul la sân, privind poziția copilului. Totuși, trebuie să fii atentă în același timp ca tetina să fie plină cu lapte, pentru ca bebelușul să nu tragă din ea aer. Dacă totuși se întâmplă, ia-l în brațe și atinge-l ușor pe spate, pentru a elimina aerul aspirat.
La fel ca atunci când alăptezi la sân, bebelușul va decide singur când îi este foame și când vrea să fie hrănit, de aceea nu trebuie în niciun caz să îl forțezi să termine biberonul. Din contră, dacă după ce îl hrănești, rămân cantități de lapte neconsumate, e recomandat să le arunci, pentru că în contact prelungit cu aerul își pierde calitățile nutritive.
Ai grijă ca orificiul tetinei, prin care curgele laptele să nu fie prea mare - în acest caz copilul va primi mai mult lapte decât poate înghiți și se poate întâmpla să regurgiteze.

Igiena bebelușului

Igiena zilnică

De regulă, nu trebuie să-i faci baie bebelușului zilnic. E suficient, pentru rutina de zi cu zi, să-i asiguri o igienă optimă. Ai grijă ca temperatura camerei să fie potrivită și asigură-te ca ai totul la îndemână: apă caldă, vată, un prosop din bumbac, scutece și haine curate.

Pentru început, e bine să folosești vată curată puțin înmuiată în apă caldă pentru a-i curăța ochii, nasul și urechile. Nu folosi în niciun caz bețișoare de urechi pentru că l-ar putea răni!
Următorul pas e să-i scoți scutecul, să-i curăți cu grijă zona genitală cu apă călduță, acordând atenție sporită pliurilor pielii. După ce pielea s-a uscat bine (pentru a preveni iritațiile), pune-i un scutec curat.

Îmbăiatul

E recomandat să-i faci baie bebelușului de două sau trei ori pe săptămână, dar acest program variază în funcțiile de particularitățile și preferințele fiecărui copil în parte.

Când vine timpul băiței, trebuie însă să alegi un moment bun, când copilul este treaz și vioi și nu după ce abia a mâncat. Camera în care îl speli trebuie să fie caldă, la fel și apa. Poți testa temperatura apei atingând ușor cu încheietura mâinii sau cu cotul, pentru a te asigura că nu e prea fierbinte.

• Începe cu părul, folosind un șampon special pentru copii și ai grijă să-l clătești bine de orice urmă de spumă, care ar putea provoca iritații.
• Poți apoi să-i scoți scutecul și să-l cufunzi cu grijă în cădița de baie, susținându-i în acest timp umerii, capul și brațele cu o mână. Cu cealaltă mână spală-l ușor, fără să-l stropești.
• După ce consideri că este curat, usucă-l bine cu un prosop moale și îmbracă-l cu haine lejere, din bumbac.
• După baie, puiul ar trebui să fie fericit și să adoarmă ușor, mai ales dacă îl și masezi ușor cu un ulei special pentru bebeluși!

Schimbatul scutecelor

Este important ca bebelușul să fie întotdeauna curat și să-i fie schimbat scutecul de câte ori e nevoie, pentru a evita riscul infecțiilor locale și a iritațiilor, dar și mirosul neplăcut. În primele săptămâni s-ar putea să fie necesar să-i schimbi scutecele chiar și de zece ori pe zi.
E bine să alegi scutece de bună calitate, de preferat de unică folosință, de mărime potrivită pentru vârsta și greutatea copilului, pe care le găsești în farmacii și magazine specializate.
Poți apela la o masă specială pentru schimbat scutece sau poți foarte bine să te folosești și de o suprafață plană obișnuită, peste care ai pus un prosop curat și moale.
Înainte de toate, trebuie să cureți bine zona intimă folosindu-te de apă caldă și vată, ori de șervețele umede. Ai grijă să nu rămână niciun fel de murdărie, ținând seama de particularitățile sexului copilului tău.
Poți apoi să-i pui scutecul nou, fixându-l bine.

Programul de somn

Vei observa, în primele săptămâni de viață ale copilului tău, că deși are o nevoie sporită de somn, programul acestuia este foarte neregulat, trezindu-se la reprize de câte două-trei ore, chiar și pe timpul nopții. Asta înseamnă că trebuie să fii pregătită pentru câteva săptămâni mai dificile, în care te va încerca oboseala. Nu trebuie să te îngrijorezi foarte tare, pentru că după ce trece de două luni, bebelușul va începe să doarmă chiar și zece ore pe noapte. Totul depinde de modul în care reușești să-i educi programul de somn, fiind atentă la semnalele care-ți transmit că e obosit.

De obicei, în prima lună, bebelușul va resimți nevoia de somn la fiecare două ore, lucru de care trebuie să ții cont, evitând să-l lași să stea treaz peste acest interval. Recunoști un copil somnoros cu ușurință: își freacă ochii și devine agitat.

Pentru a diminua disconfortul produs de programul său de somn neregulat, trebuie să-l ajuți să facă diferența dintre zi și noapte. Asta înseamnă că pe timpul zilei e indicat să interacționezi cât mai mult cu el, să-i asiguri lumină în cameră și să-l expui la zgomote ambientale.
Pe timpul nopții, evită pe cât posibil să te joci cu el, asigurându-te doar că este curat și sătul, pentru a-și forma reflexul de a se odihni în acest interval orar.
Este de ajutor să-i formezi o rutină de dinainte de culcare. De pildă, cântă-i sau schimbă-i hăinuțele înainte să-l culci și în timp va asocia aceste gesturi cu somnul.

Învață să-l liniștești când plânge

Mai ales în primele săptămâni și luni de viață, vei constata că bebelușul are tendința să plângă foarte des, aparent din niciun motiv. Plânsul copilului este absolut normal și poate avea multe cauze: foamea, nevoia de a fi ținut în brațe, necesitatea de a-i fi schimbat scutecul, somnolența, colicile, senzația de prea cald sau prea rece, hainele incomode.
Dacă bebelușul plânge pentru că îi este foame, vei observa că tinde să își bage mânuțele în gură, să-și miște capul sau să se agite. Asigură-te că este bine hrănit și că îi sunt respectate orele de somn. Verifică dacă scutecul este curat. Ia-l în brațe, mângâie-l ușor, vorbește cu el, zâmbește-i, apropierea ta îi va face bine și îl va liniști, în cele din urmă. În timp, vei reuși să distingi bine între cauzele pentru care micuțul plânge.

Unul din cele mai dificile momente este acela când copilul nou-născut are colici, problemă cu care se confruntă majoritatea părinților. Colicile sunt acumulări de gaze stomacale care apar adesea după alăptare și care persistă pentru câteva ore în fiecare zi, timp de mai multe săptămâni. Din păcate, colicile sunt greu de înlăturat, însă pot fi atenuate prin tratament prescris de medicul pediatru, ținând seama de particularitățile copilului tău.
Primele săptămâni de viață ale bebelușului pot părea o aventură, dar cu răbdare, atenție la nevoile sale și respectând câteva principii de bază te vei putea bucura pe deplin să-ți vezi copilul crescând sănătos!

Data actualizare: 18-07-2021 | creare: 23-05-2013 | Vizite: 15883
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum