Ginecomastia - necesitatea reductiei mamare la barbati

©

Autor:

Ginecomastia - necesitatea reductiei mamare la barbati
Ginecomastia reprezinta o anomalie a glandei mamare la barbati: o dezvoltare excesiva a glandei mamare, descrisa in termeni medicali ca fiind excesul de piele si parenhim glandular mamar la barbati (sau hipertrofia glandei mamare la barbati).

Ginecomastia - cauze si efecte

Ginecomastia afecteaza aproximativ 65 % dintre baietii cu varsta de pana in 14 ani si 50 % dintre barbatii maturi. Aceasta dezvoltare excesiva, inestetica pentru pieptul unui barbat are mai multe cauze:

 • schimbarile hormonale ce intervin in perioada pubertatii
 • obezitatea (in cazul persoanelor supraponderale are loc o localizare a tesutului adipos in zona pieptului)
 • inaintearea invarsta (procesul de imbatranire)
 • administrearea anumitor medicamente si suplimente alimentare (steroizi, corticoizi, anabolizante, diuretice, antiacide)
 • tratamente hormonale (de ex: tratamentul hormonal al cancerului de prostata, afectiune intalnita cu predominanta la barbatii dupa varsta de 50 de ani)
 • prezenta unor tumori
 • boli cronice ale ficatului (de ex: ciroza)
 • cancerul
 • tulburari ale glandei tiroide
 • tulburari hormonale genetice
 • sindromul Klinefelter (sindromul de disgenezie testiculara)
 • sindromul lui Gilbert
 • sindromul Babrinski-Frölich (distrofie adipozogenitala)
 • castrarea

Dintre multiplele cauze mentionate in lista de mai sus, cele mai frecvente sunt acumularea de tesut adipos in exces, asociata cu obezitatea (care cauzeaza pseudoginecomastia) si cauzele hormonale si cromozomiale.

Desi este oafectiune destul de rar abordata ca si subiect, ginecomastia este extrem de freceventa printre barbati.

Ginecomastia poate afecta doar una sau ambele glande mamare.

Implicatiile fiziologice si psihologice sunt destul de grave: linia bustului masculin este inestetica, aspect perceput atat de pacient cat si de anturaj, apar anumite limitari functionale, fizice si psihologice( jena, tachinari, neincredere in sine, lipsa de respect glume, trauma sociala, lipsa de miscare), modificarea pozitie corpului (tendinta de asta aplecat inainte pentru a ascunde umflaturile glandelor mamare, de cele mai multe ori in combinatie cu purtarea de haine largi), evitarea expunerii publice, inhibitia sexuala. Acestea sunt doar cateva problem majore care pot afecta viata unui individ pe toate planurile (social, prefesional, sexual).

Solutia acestor probleme este reductia sanilor la barbati – o interventie chirurgicala de remodelare a bustului masculin prin indepartarea tesuturilor dezvoltate in exces la nivelul glandei mamare.

Note istorice si chirurgicale asupra operatiei pentru ginecomastie

Cel care a introdus termenul de ginecomastie a fost doctorul Galen, in secolul al II-lea, e.n. El a definit ginecomastia ca o crestere nenaturala a tesutului adipos mamar la barbati, eliminand din definite componenta glandulara.
Termenul provine din limba greaca, care in traducere semnifica „sani de femeie”.

Prima inregistrare facuta cu privire la o mamoplastie de reductie pentru barbati a fost facuta in secolul al VII-ea e.n., referindu-se la afectiune ca la o „efeminare a barbatilor”. In anii 1800 aparusera deja mai multe tratamente si tehnici chirurgicale pentru corectarea  ginecomastiei.

Evolutia acestor tehnici a condus la o abordare multipla in tratamentul ginecomastiei: componeneta adipoasa este inlaturata cu una sau mai multe variante de liposuctie, in timp ce componenta glandulara necesita excizia (indepartarea chirugicala). Pielea ramasa acopera tesuturile si ascunde incizia, iar in cazurile severe este necesara rezectia unei anumite portiuni.

Ginecomastia - evolutie

Ginecomastia poate aparea chiar si la nou – nascuti, din cauza unei cantitati excesive de hormoni feminini de la mama. Exista si cazuri cand barbatii se pot confrunta cu o lactatie, anomalie temporara explicata tot printr-o cantitate mare de hormoni feminini, in adolescenta (din cauza schimbarilor hormonale) sau odata cu inaintarea in varsta (prin pierderea elasticitatii pielii si a fermitatii tesuturilor).

Ginecomastia reala (nu cea dezvoltata ca urmare a obezitatii) a fost atribuita in mod frecvent dezechilibrului hormonal si receptivitatea tesuturilor la acesta. Proeminenta sanilor la barbati poate rezulta din hipertrofia tesutului mamar, a tesutului adipos mamar si pielii. Proeminenta bustului masculin cauzata exclusiv de excesului de tesut adipos se numeste pseudoginecomastie sau, uneori, lipomastie/adipomastie

Exista cazuri in care acest aspect inestetic al bustului masculin este asociat cu alte afectiuni si tulburari ale organismului. In cazul cancerului de san, al unor boli de ficat, cancerului de plamani, cancerului de testicule, tumori ale glandei suprarenale sau pituitare, consumul de droguri (marijuana in special), anumite sindroame congenitale (prezente la nastere), tulburari ale tiroidei sau traume, ginecomastia se poate prezenta ca un simptom.

De aceea, este foarte important sa consultati un medic specialist pentru a va putea indruma in urma rezultatelor obtinute.

Asadar, intr-o prima clasificare, ginecomastia poate fi:

 • glandulara – determinata de hipertrofia glandei mamare, poate fi tratata doar chirurgical
 • adipoasa (grasoasa) - pseudoginecomastia sau adipomastia – dezvoltarea excesiva a tesutului adipos, asociata cu obezitatea – poate fi tratata prin liposuctie
 • mixta – atunci cand glanda mamara s-a dezvoltat inconjurata de un tesut adipos anormal; este tratata cu o interventie chirurgicala de reductie a sanilor (combinatie de proceduri: liposuctie, excizia glandei mamare, rezectia pielii, remodelarea bustului, repozitionarea areolei etc)

Steroizii anabolici (folositi pentru cresterea masei musculare in salile de sport) pot determina aparitia ginecomastiei; in acest caz, pacientul trebuie sa intrerupa administrarea acestor. Interuperea administrarii de steorizi anabolici se poate concretiza printr-o o usoara descrestere a umflaturilor bustului.

Astfel, in cazul pacientilor ce ingereaza astfel de substante, e recomanadat sa renunte la ele inainte de a apela la o interventie chirurgicala.

In cazul pseudoginecomastiei, cauzata de tesutul adipos excesiv, pierderea in greutate poate fi o solutie. Totusi, dimensiunea sanilor la barbati va reveni intotdeauna la normal in conditiile unei greutati normale. De asemenea, in cazul unei pierderi masive in greutate, apare de regula pielea cu aspect lasat, ca urmare a distrugerii tesutului adipos. In acest caz, este necesara o interventie de rezectie a acesteia si remodelare a bustului.

Scaderea in greutate nu este o solutie pentru ginecomastia pura, deoarece nu poate determina scaderea volumului componentei glandulare.

Pentru a nu confunda ginecomastia cu cancerul de san, trebuie stiut ca o prima diferentiere consta in aspectul sanului: ginecomastia se dezvolta concetric in jurul mamelonului, in timp ce cancerul de san are o dezvoltare descentrata, dezorganizata.

Pentru a stabili metoda de tratament al ginecomastiei, pacientul este supus unei mamografii pentru a stabili componenta umflaturilor de la nivelul bustului. In cele mai multe dintre cazuri, diagnosticul este de ginecomastie mixta, idiopatica (cauza necunoscuta).

Tipuri de ginecomastie

Marimea si geometria tesutului fibro-glandular este unica pentru fiecare pacient, prin urmare exista o gama diversa de deformari estetice:

Aspectul de mameloane „pufoase”

Este cea mai frecventa forma; acumularea de tesut glandular este concentrata sub areola si delimitata de aceasta, sau poate exista o extindere usoara in afara acestei, cu un aspect de bolta.

Ginecomastia pur glandulara

Acest tip este frecvent intalnit la „body builderi”, ca un rezultat al steroizi anabolici. Din cauza nivelului foarte mic de grasime din organism, acestia sunt afectati de ginecomastie in forma sa pura si reala. Tratamentul consta exclusiv in excizia tesutului mamar (eliminarea complexului estetic prin aplatizarea tesutului).

Ginecomastia pubertara

Ginecomastia pubertara apare din motive congenitale sau tulburari hormonale. Schimbarile hormonale includ de fapt cresterea estrogenului si descresterea volumului de androgen (testosteron). Afecteaza 30-60% dintre adolescenti (sex masculin) intre 9 si 14 ani. In aproximativ 90 % din cazuri, acest aspect inestetic determinat de tesutul adipos dispare in timp, iar bustul revine la starea sa normala.

Ginecomastia mixta la adult

Este o forma foarte frecventa, determinata de cresterea in volum a glandei mamre cu variatii diferite a testului fibros si cel adipos.

Pseudoginecomastia

In cazul pseudoginecomastiei, compozitia „sanilor” este exclusiv adipoasa. Desi are un aspect identic cu cel al ginecomastiei pure, tratamentul este diferit. Astfel, in cazul pseduoginecomastiei, solutia este liposuctia. Exercitiile fizice si dieta sunt metode de prevenire a dezvoltarii excesive.

Ginecomastia asimetrica

Ginecomastia asimetrica unilaterala apare cand doar una dintre glandele mamare este devoltata excesiv, cealalta avand un aspect normal, natural. Asimetria bilaterala se traduce printr-o ginecomastie prezenta la ambii sani, insa in grade diferite.

Ginecomastia severa

Acest tip este caracterizat de un exces de piele lasata si sani mariti intr-un grad accentuat. Ginecomastia severa este determinata partial de inaintarea in varsta, deoarece pielea persoanelor ce sufera de ginecomastie tinde sa isi piarda din elasticitate. Este necesara si rezectia excesului de piele si remodelarea bustului.

Ginecomastia psihologica (tranzitorie)

Apare la nou-nascuti si la unii adolescenti la varste mai fragede. Ginecomastia neonatala este cauzata de actiunea hormonilor materni (estrogen) sau a estrogenului placentar (sau combinatie a acestora). De obicei, dispare in cateva saptamani si nu necesita interventie chirugicala.

Ginecomastia patologica

Cauza acesteia este deficienta de testosteron si productia excesiva de estrogen, ori procesul accelerat de conversie a hormonilor androgeni in hormoni estrogeni. Starile patologice asociate cu ginecomastia sunt: absenta testiculelor (malformatie), disgenezie testiculara (afectarea producerii si calitatii spermei, cancer testicular si anomalii ale tractului genital), feminizarea testiculelor, hermafrodism, tumori suprarenale, tulburari ale ficatului, tumori ale glandei pituitare sau malnutritie.

O alta clasificare (Simon, 1973) se refera la marimea glandelor mamare afectate de ginecomastie:

 • gradul I – marirea minora, dar vizibila, fara exces tegumentar
 • gradul II - o marire moderata, cu sau fara exces tegumentar
 • gradul III – o marire excesiva a glandelor mamare cu exces tegumentar, piele lasata (simuland aspectul unui san pendular feminin)

Multi agenti farmacologi au fost asociati cu dezvoltarea ginecomastiei. Medicamentele si substantele farmaceutice care pot favoriza ginecomastia au fost clasificate in functie de mecansimul de actiune in:

tipul 1: agenti cu un mecanism de actiune asemanator hormonilor feminini (de ex: anticonceptionale, medicamente pe baza de plante medicinale sau cosmetice ce contin estrogen)
tipul 2: agenti care stimuleaza formarea de estrogen (ex: progesteron)
tipul 3: agenti care actioneaza prin mecanisme necunoscute (diazepam, marijuana, heroina); abuzul de alcool distruge celulele hepatice, fapt care poate cauza ginecomastia.

Optiuni de tratament in ginecomastie

Terapia cu testosteron

Succesul terapiilor pentru ginecomastie este mai mare atunci cand aceasta este descoperita timpuriu si este cauzata de deficienta de testosteron. Administrarea de suplimente pe baza de testosteron are efecte contradictorii in cazul persoanelor ce sufera de sindromul Klinefelter, insa cu imbunatatiri considerabile in celelalte afectiuni la nivelul testiculelor. Pentru pacientii care sufera de boli ale ficatului, o terapie cu hormoni androgeni ar putea crea disproportii de estrogen la nivelul plasmei.
Terapia cu testosteron este incerta in anumite cazuri deoarece acesta serveste ca baza pentru dezvoltarea estrogenului extraglandular.

Tratamentul medicamentos

Numeroase medicamente au fost incercate si testate pentru a trata ginecomastia insa nu exista studii striintifice aprobate care sa sustina eficienta acestora, cu atat mai mult pentru ginecomastia idiopata (cauze necunoscute).

Bustiera masculina

Aceasta este asemantoare unui sutien normal, insa are un efect contrar: sa aplatizeze glandele mamare proeminente, nu sa le ridice. Acest tip  este utilizat de barbatii a caror ginecomastie a fost cauzata de obezitate, de  dezvoltarea excesiva a masei musculare si de cei care doresc sa ofere suport si sa aplatizeze sanii proeminenti.

Reductia mamara

Procedurile chirugicale disponibile pentru a elimina ginecomastia sunt:
 • mastectomie subcutanata (rezectia chirugicala) - recomandata in cazul dezvoltarii excesive a componentei glandulare
 • mastectomie asistata cu liposuctie (in cazul ginecomastiei mixte) - fie endoscopica, fie clasica
 • liposuctie - eliminarea tesuturilor adipoase excesive in cazul pseudoginecomastiei

Recomandari si contraindicatii

Cei mai buni candidati pentru interventia de reductie a tesutului mamar excesiv sunt barbatii cu o stare de sanatate fizica si mintala buna, stabili din punct de vedere emotional si cu piele ferma si elastica.
Interventia chirurgicala este contraindicata urmatoarelor categorii de barbati:

 • barbatii supraponderali care nu apelaza in prealabil la dieta si exercitii fizice; in cazul acestora interventia chirurgicala va avea rol doar de remodelare a bustului numai dupa scaderea in greutate
 • consumatorii de alcool in exces
 • consumatorii de marijuana sau steroizi anabolici  - deoarece chiar aceste substante pot provoca ginecomastia; in multe dintre cazuri, efectele acesteia s-au estompat dupa ce pacientii au incetat consumul acestor substante

Orice alte probleme medicale (ale inimii, plamanilor, diabet) trebuie eliminate inainte de efectuarea operatiei de reductie mamara. In cazul in care factorii cauzatori sunt legati de activitatea glandelor suprarenale sau pituitare, se va aplica intai tratamentul pentru vindecarea afectiunilor aferente, inainte de a efectua operatia pentru ginecomastie.

Data actualizare: 10-04-2019 | creare: 07-10-2009 | Vizite: 19980
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Estetica masculina
 • Estetica masculina vs estetica feminina - diferente majore in abordarea procedurilor estetice
 • Marirea penisului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.