Glucocorticoizii determină modificări semnificative la nivel cerebral

©

Autor:

Glucocorticoizii determină modificări semnificative la nivel cerebral
Glucocorticoizii administrați sistemic sunt utilizați de 0,5% până la 3% din populație, în special ca tratament în boli autoimune. Pot determina multiple efecte adverse, astfel încât utilizarea acestora trebuie analizată din punctul de vedere al raportului risc-beneficiu.
Un studiu publicat recent în revista BMJ Open analizează efectele adverse ale glucocorticoizilor asupra organelor, mai mult decât cele cunoscute deja, musculscheletale și cardiovasculare. Utilizarea glucocorticoizilor sintetici poate duce la simptome neuropsihiatrice, precum depresia, mania și chiar creșterea ratei de sinucidere. Cercetătorii au analizat modul în glucocorticoizii sistemici și inhalatori modifică volumul substanței cerebrale.

Expunerea pe termen lung la glucocorticoizi este asociată cu un grad semnificativ de atrofie cerebrală și diminuare a grosimii corticale. La pacienții cu boală Cushing, unde domină excesul de cortizol, au fost raportate reduceri ale integrității substanței albe cerebrale.

Studiul a analizat date de la peste 500 de utilizatori de glucocorticoizi inhalatori, 222 utilizatori de glucocorticoizi sistemici și aproximartiv 24.000 martori.

Cercetătorii au constatat faptul glucocorticoizii reduc volumul de materie cenușie în sistemul limbic și hipocamp, scad anizotropia fracțională (FA) în tot creierul, determină funcții cognitive mai slabe și scad calitatea vieții pacientului în anumite doze.

Utilizarea cronică de glucocorticoizi sistemici determină modificări la nivelul microstructurii substanței albe, reducând integritatea acesteia. Totodată, aceștia modifică într-o măsură mai mică și volumul materiei cenușii. În cazul utilizatorilor de glucocorticoizi inhalatori, au fost raportate efecte adverse mai puține. Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina modul în care terapia cu corticosteroizi diminuă și atrofiază structurile cerebrale, dozele asociate și riscurile implicate.

sursa: News Medical
foto: Atthapon Raksthaput / Shutterstock

Data actualizare: 08-09-2022 | creare: 08-09-2022 | Vizite: 369
Bibliografie
Inhaled glucocorticoids linked to changes in brain matter, link: https://www.news-medical.net/news/20220905/Inhaled-glucocorticoids-linked-to-changes-in-brain-matter.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetările dezvăluie mecanismul antiinflamator al glucocorticoizilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum