Administrarea glucocorticoizilor și creșterea în greutate (Studiu)
Autor: Mancaș Mălina

Are legătură directă cu fluctuațiile nivelului de glucocorticoizi din organism. Glucocorticoizii sunt hormoni steroizi care includ cortizolul sau hormonului de stres.
Studiul are scopul de a explica de ce tratamentele cu glucocorticoizi, adesea esențiale pentru persoanele cu poliartrită reumatoida sau astm bronșic, sunt asociate cu obezitatea și sugerează moduri în care astfel de tratamente pot fi administrate în condiții de siguranța fără efecte secundare comune cum ar fi creștere în greutate sau afectarea densității osoase.
De obicei, nivelul de glucocorticoizi al unei persoane sănătoase prezintă fluctuații într-un ciclu de 24 de ore, în general cu valori mai mari (de vârf) la orele 3 și 8 dimineața. Ciclul este reglat de ritmul circadian al organismului.
Creșterea nivelului de glucocorticoizi poate fi, de asemenea, cauzată de stres pe termen scurt, ceea ce este perfect normal. Cu toate acestea, stresul pe termen lung poate duce la valori mai mari în general, la fel ca și utilizarea glucocorticoizilor. Acest lucru poate afecta modul în care organismul proceseaza grăsimile.
Echipa de cercetători de la Universitatea Stanford a studiat celulele precursoare adipoase cu expunere la diferite concentrații de glucocorticoizi pentru a vedea cum se dezvoltă. Au observat că maturarea celulelor adipoase crește dacă declinul glucocorticoizilor durează mai puțin de 12 ore.
Prin testarea efectului la cobai, s-a observat că glucocortizoizii administrați (prin intermediul hranei tip granule cu adaos de glucocorticoizi) au perturbat ritmul natural al acestora, ceea ce a dus la o dublare a procentului de grăsime. Șoarecii hrăniți cu granule fără glucocorticoizi nu au prezentat un câștig ponderal. Mai mult, cobaii cărora le-au fost injectați glucocorticoizi nu au luat în greutate dacă acele injecții au coincis cu creșterile normale în ritmul glucocorticoizilor.
Echipa menționează că mai sunt necesare studii suplimentare, mai ales că cele din prezent au fost efectuate doar pe animale, nu și pe oameni, astfel că nu se poate stabili cu exactitate o relație de legătură.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Cell Metabolism.
Sursa: New Atlas
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Analgezicele naturale ale organismului pot fi îmbunătățite
- Mersul pe jos și alte activități fizice ușoare, efectuate după perioade de inactivitate, ajută la menținerea masei musculare
- Asocierea dintre singurătate și demență, confirmată în rândul adulților în vârstă
- Noi indicii despre procesul de îmbătrânire al mitocondriilor
- Sindrom hipoanabolic
- Ce medicamente pot sa iau pentru ingrasare?
- Bebe a luat in greutate prea mult!! help!!
- Tulburarea ritmului cicardian de somn
- O parere - stressmanager este bun împotriva stresului și a stărilor de neliniște?
- Administrare prednison 10mg