Gomajul

©

Autor:

Gomajul
Termenul de gomaj provine din limba franceza, unde „gommage” inseamna in sens restrans „a sterge”, iar in sens larg - a freca, a degresa, a exfolia.

Gomajul este un tratament vechi de secole, folosit in centrele spa in ultimii ani, in prezent mai putin practicat datorita noilor metode de peeling si exfoliere. Desi  folosit initial doar ca tratament facial, a devenit ulterior un tratament corporal popular. Gomajul este tratament mult mai laborios decat exfolierea cu body scrub si nu necesita clatire dupa aplicare (reprezinta un avantaj pentru centrele spa mai mici care nu au sala pentru dus).

Aceasta metoda eficienta de exfoliere si curatare profunda foloseste o substanta vascoasa (crema, pasta) aplicata pe piele prin masare repetitiva, in vederea obtinerii un piele netede, catifelate si radiante.

Acest tratament corporal are ca scop curatarea profunda a pielii, rehidratarea acesteia si cresterea luminozitatii tenului. Nu este la fel de puternic precum peeling -ul chimic, insa este un tratament excelent de exfoliere pentru tenul sensibil.

Gomajul poate fi considerat ca etapa dintr-o sedinta de detoxificare a organismului. Aplicat asemeni unei frectii, acesta deblocheaza toxinele patrunse in porii pielii.

Beneficiile gomajului

Prin miscarile de masaj in aplicarea gomajului este stimulata circulatia sangvina, iar preparatul aplicat ofera beneficii pielii:
  • inlatura celulele moarte ce blocheaza porii, cauzand pierderea elasticitatii si a texturii fine, precum si a pielii mate, uscate
  • creste receptivitatea pielii la produsele dermatocosmetice aplicate
  • amelioreaza si netezeste textura pielii
  • ofera fermitate si elasticitate pielii
  • ofera o senzatie reconfortanta de prospetime

Compozitie

Compozitia tratamentului de gomaj este alcatuita dintr-o baza, ce poate fi o crema, la care adauga agenti de exfoliere (agent dizolvant). Pentru o exfoliere mecanica, sunt folosite materiale abrazive de dimensiuni mici (cereale, zahar, sare), iar pentru o exfoliere „chimica”: enzimele din fructe.

Reteta de baza

  • o baza lichida, cremoasa sau uleioasa, in functie de tipul de piele (apa, ulei de masline, miere, lapte, iaurt)
  • ingrediente pentru o exfoliere faciala blanda: fulgi de ovaz, pudra de migdale, pudra de nuca de cocos, flori uscate (lavanda)
  • ingrediente pentru o exfoliere corporala : zahar, sare, amidon de proumb
  • uleiuri esentiale

Cand se aplica si cum actionează un gomaj

Gomajul este o componenta esentiala in ingrijirea pielii si ar trebui aplicat in mod regulat in functie de tipul fiecaruia de piele. Pentru piele uscata – gomajul trebuie efectuat o data la fiecare doua saptamani, o data pe saptamana, pentru tenul normal si de doua ori pe saptamana pentru tenul gras.

Un tratament de gomaj este extrem de benefic in special in anotimpul rece, atunci cand porii pielii sunt astupati si aceasta sufera abuzul factorilor externi. In anotimpul cald, gomajul este benefic inainte de expunerea la soare, pentru a pregati pielea sa primeasca un bronz frumos, uniform.

Substanta vascoasa este aplicata pe piele intr-un strat subtire (de obicei pe pielea umeda), este lasat sa actioneze in jur de 3-5 minute pana se usuca, dupa care terapeutul spa il indeparteaza prin frecare.

Pasta de gomaj folosită în saloane poate contine un ingredient lipicios - guma Xanthan, un agent de ingrosare si gelifiant artificial, vegetal, folosit ca aditiv alimentar - de care se lipesc impuritatile.

Tratamentul corporal cu gomaj este destinat aplicarii profesionale, insa poate fi aplicat si la domiciliu, dupa ce in prealabil vi se explica profesional modul de aplicare a acestuia.

Nu este recomandata aplicarea unui gomaj:

  • pentru pielea imbatranita prematur si subtire
  • impreuna cu alti agenti exfolianti precum AHA (acizi alfa hidroxi- acizii din fructe)
  • pentru pielea sensibila, cu acnee sau cu capilare sparte (teleangiectazii)

Puteti apela la gomaj la unul dintre centrele de infumusetare sau centrele spa, insa puteti sa il realizati in confortul propriei locuinte. La achizitionarea cremei pentru gomaj aveti grija sa nu uitati nici de gelul de curatare faciala si de crema hidratanta obligatorie dupa orice proces de exfoliere.

Un gel de curatare profunda  are rolul de a pregati pielea pentru o efoliere eficienta, indepartand excesul de sebum si impuritatile.

Gomajul facial

Se aplica cu degetele cantitati mici din pasta de gomaj si se maseaza usor in miscari circulare dinspre gat spre frunte. Gomajul trebuie lasat aproximativ 3- 5 minute pentru a se usca inainte de a incepe procesul efectiv de exfoliere.
Incepand de la gat, frecati incet pielea pana cand sratul de pasta incepe sa se decojeasca (in cazul in care nu se decojeste, inseamna ca pasta nu s-a uscat suficient).
Apoi, clatiti bine cu apa, tamponati fata cu prosop moale, uscat si aplicati crema hidratanta.

Gomajul corporal

In functie de tipul de piele, se pot alege produse delicate (pentru piele sensibila), bobite fine, in timp ce pentru un gomaj mai dur bobite mai mari (sare, zahar) – rezervate in special zonelor cu pielea ingrosata (calcaie, coate, genunchi).
Produsele sub forma de gel spumant nu trebuie sa inlocuiasca gelul de dus si se pot utiliza de 1-2 ori pe saptamana (precum un gomaj traditional) . Pentru exfolierea corporala se poate folosi un amestec din gelul de dus obisnuit si sare sau zahar.
Daca doriti sa obtineti un efect tonifiant, puteti utiliza zatul de cafea, amestecat cu apa calduta se poate masa pe toata suprafata corpului, inclusiv pe fata. Efectul hidratant si purificant se obtine amestecand o lingurita de miere cu o lingurita de zahar.

Gomajul pentru picioare

In apa de baie se adauga o crema spuma hidratanta pentru a inmuia bine pielea. Daca nu dispuneti de o crema pentru exfolierea picioarelor, puteti realiza un gomaj eficient din malai, zahar sau sare de bucatarie amestecate cu gelul de dus.
Dupa indepartare, aplicati un ulei hidratant pentru bebelusi pe pielea umeda.

Gomaj cu parafina pentru picioare

Tratarea picioarelor cu parafina incepe cu o baie de plante medicinale si uleiuri dintr-o gama diversa (grenadine, lamaie, piersici, etc).
Parafina se aplica pe picioare, dupa ca se efectueaza gomajul printr-un masaj usor cu o manusa de gomaj, stimuland astfel circulatia sangvina si amplificand efectul benefic al gomajului. Se aplica dupa efectuarea pedichiurii.

Gomajul pentru maini

Se efectueaza periodic, o data pe saptamana alaturi de executarea unor exercitii pentru imbunatatirea circulatiei periferice.
Un scrub eficient pentru maini se poate realiza din 2 lingurite de sare fina si 4 picaturi de ulei esential de trandafir.
Pentru tratarea mainilor se pot aplica tratamente cu biostimulare cu acid hialuronic si masti calde cu parafina ce ajuta la refacerea pielii si stimuleaza productia de colagen.

Tratament cu parafina pentru maini

Dupa curatare si dezinfectare, se scufunda mainile de 3 ori consecutiv in parafina, cu degetele intredeschise. Peste stratul astfel obtinut se pun o pereche de manusi din material special timp de 10- 15 minute. Se recomanda aplicarea tratamentului dupa manichiura.

Gomaj versus peeling

Gomajul  este echivalentul unui peeling foarte superficial, care poate fi efectuat  fara a consulta medicul dermatolog sau cosmeticianul, in timp ce peeling-ul trebuie efectuat de catre personal calificat.

Data actualizare: 02-02-2020 | creare: 15-09-2009 | Vizite: 27160
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Reguli pentru o exfoliere eficienta
  • Mi se duce pielea - e normal să te jupești?
  •