Reguli pentru o exfoliere eficienta

©

Autor:

Reguli pentru o exfoliere eficienta

Exfolierea corpului si a tenului este necesara pentru intretinerea frumusetii pielii. Prin acest procedeu la indemana, sunt indepartate celulele moarte, care dau un aspect tern si incarca fata, stirbindu-i si din catifelare. 

Exfolierea poate fi facuta „ca la carte” si acasa, daca avem la indemana tot ce ne trebuie si respectam cateva indicatii de baza. Va prezentam in continuare cum puteti sa va exfoliati diferite zone ale corpului, cu rezultatele mult dorite.

Exfolierea corporala

Urmati acesti pasi:

Curatati bine pielea

Umeziti foarte bine corpul (faceti, dupa preferinta, o baie sau un dus) si curatati bine pielea pentru a indeparta lotiunea de corp sau alte reziduuri.

Alegeti cu grija agentul de exfoliere

Puteti folosi ingrediente grunjoase la indemana, pentru o exfoliere ieftina si eficienta : zat de cafea, tarate, faina de malai, sare de mare, bicarbonat de sodiu, faina de ovaz, zahar, lapte pudra. Amestecati-le cu lichid, miere, argila si cateva picaturi de ulei potrivit tipului dumneavostra de piele. 
O alta varianta este sa optati pentru un gel de dus abraziv, cu ingrediente precum: migdale pisate, sare marina sau particule fine de samburi de strugure sau coja de aluna.  Va puteti ajuta de o manusa abraziva care tonifiaza corpul si stimuleaza circulatia sangvina, in timp ce indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii.
Orice ati alege, inainte de utilizare, testati o mostra de scrub pe o suprafata mica de piele, pentru a fi sigura ca nu sunteti alergica la vreun produs din compozitie.

Pentru pielea uscata si aspra din zona calcaielor, a coatelor si a genunchilor, este recomandat sa folositi piatra ponce.

Aplicati agentul de curatire exfoliant

Aplicarea se poate realiza folosind fie buretele de baie,fie o perie pentru exfolierea pielii sau manusi abrazive. Pentru o exfoliere blanda, puteti aplica exfoliantul usor cu mana sau cu o panza fina, absorbanta.

Masati preparatul sau gelul de dus

Executati miscari circulare lente (dinspre picioare, catre umeri). Nu aplicati o presiune mare asupra produsului sau a instrumentului de aplicare, pentru ca trebuie sa lasati produsele sa isi faca efectul. Aveti grija in zonele sensibile precum gatul sau coapsele sau in zonele mai aspre cum ar fi spatele, bratele coatele, calcaiele.

Clatiti pielea

Folositi apa calduta, chiar racoroasa, pentru a inchide porii) si tamponati apoi cu un prosop curat, moale.Nu folositi apa fierbinte, pentru ca riscati sa va alegeti cu o piele uscata.

Hidratati pielea

Dupa exfoliere, aceasta are tendinta sa se usuce. Pentru a preveni acest lucru, utilizati o lotiune de corp dupa fiecare dus.

Exfolierea spatelui, a pieptului si a picioarelor

Primul pas il constituie,in mod evident, curatarea profunda a pielii. Pentru exfolierea pielii de pe spate se foloseste un burete abraziv (lufa) cu maner sau o perie abraziva cu maner si se aplica agentul de exfoliere prin miscari circulare. Se pot folosi agenti mai abrazivi decat in cazul fetei sau zonelor mai sensibile (coapse, stomac) sau se poate aplica o presiune mai mare la masare.

Exfolierea picioarelor se face inainte de epilare (fiind chiar o etapa pregatitoare a pielii pentru epilare). Se folosesc manusi abrazive, deoarece sunt mai maleabile si mai practice pentru anumite zone, decat un burete sau o perie pentru exfoliere.

Exfolierea faciala

Urmati acesti pasi:

Umeziti foarte bine fata cu apa

Curatati bine pentru a inlatura orice crema de fata, produse de make-up si alte reziduuri. Daca purtati lentile de contact, e bine sa le scoateti inainte de inceperea procedurii.

Deschideti porii

Pentru acest pas va puteti folosi de o panza fina, absorbanta, umeda, calduta, inmuiata intr-un ulei esential potrivit tipului dumneavostra de ten, cu care sa va tamponati fata, stimuland deschiderea porilor.

Alegeti un agent exfoliant facial corespunzator tipului de ten

  • pentru tenul sensibil si uscat trebuie sa alegeti un agent mai putin abraziv pentru a proteja pielea.
  • pentru tenul acneic sau mixt trebuie sa alegeti un agent exfoliant ce actioneaza adanc la nivelul porilor, care contine agenti antibacterieni (de preferinta naturali, pentru a nu traumatiza tenul si mai mult).
Aplicati pe fata curata o cantitate mica de agent de curatare exfoliant (pe frunte, nas, obraji, barbie si gat). Niciodata sa nu utilizati, in exfolierea tenului, un scrub destinat corpului). De asemenea, nu uitati ca puteti prepara si in casa anumite amestecuri exfoliante pentru fata.

Masati preparatul

Realizati miscari circulare lente (dinspre baza fetei, in sus, catre frunte; dinspre interiorul fetei catre exterior). Evitati exfolierea zonei din jurul ochilor deoarece pielea este mai sensibila si poate fi usor vatamata de agentii abrazivi.
Se recomanda exfolierea fetei seara, inainte de culcare sau mai devreme, daca va hotarati sa nu mai iesiti din casa. Pielea are nevoie de minimum doua ore pentru a-si recapata echilibrul normal al Ph -ului.

Imediat dupa exfoliere, nu se recomanda utilizarea produselor de make-up (ele vor avea insa o aderenta mai mare, la aplicare, dupa tratament).

Clatiti bine cu apa calduta si tamponati cu un prosop curat, moale

Aplicati crema hidratanta

La alegere, puteti opta si pentru o masca hidradanta (ale carei efecte vor fi benefice, avand in vedere receptivitatea crescuta a pielii dupa exfoliere).


Tratamentul de exfoliere realizat acasa trebuie aplicat o data pe saptamana pentru a asigura sanatatea si stralucirea pielii (insa depinde si de tipul de ten). Un tratament intensiv (prea riguros) poate conduce la un aspect permanent inrosit al pielii, cauzat de iritarea pielii sau spargerea capilarelor faciale.

Exfolierea mainilor

Mainile reprezinta una dintre cele mai vizibile parti ale corpului si sunt supuse zilnic la numeroase activitati si la numeroase treceri de la rece la cald si invers. De aceea, ele necesita o atentie speciala si o exfoliere corespunzatoare:

  • Curatati bine mainile cu apa calduta si sapun bland timp de 15 secunde. Clatiti bine.
  • Aplicati un agent exfoliant (ex: sare de mare amestecata cu suc de lamaie) cu o manusa abraziva sau o perie pentru exfoliere.
  • Clatiti bine cu apa si tamponati pielea cu un prosop moale pentru uscare.
  • Aplicati un tratament de hidratare si apoi acoperiti mainile cu manusi de bumbac pe timpul noptii pentru o mai mare eficienta a tratamentului.

Puteti incerca tratamente hidradante din comert: creme si lotiuni speciale pentru maini cu glicerina, silicon, musetel – pentru a retine agentul hidratant, catifela pielea, asigurand o bariera protectiva, fara grasimi. Sunt recomandate si tratamentele cu parafina, pentru ca ceara calduta va stimula circulatia sangelui, va imbunatati tonalitatea pielii si va inmuia pielea aspra de la incheieturile degetelor.  De asemenea, tratamentul cu lapte caldut (tineti-va mainile in lapte pentru cinci minute) asigura o hidratare puternica si intarirea unghiilor.

Exfolierea picioarelor

Exfolierea picioarelor (laba piciorului) respecta aceleasi reguli de baza de curatare profunda: se poate utiliza o piatra ponce, o masca exfolianta pentru picioare, dupa care se clateste bine. Se aplica o crema puternic hidratanta pentru picioare cu efect antibacterian si se acopera picioarele cu sosete de bumbac, peste noapte, pentru un efect mult mai bun.

Sfaturi practice in alegerea exfoliantului

  • Aveti la dispozitie o varietate de solutii: bureti abrazivi, perii abrazive, manusi abrazive, discuri demachiante din bumbac. Alegeti cu grija in functie de zona pe care doriti sa aplicati tratamentul de exfoliere si de gradul de abrazivitate al instrumentului.
  • Piatra ponce contine particule de cenusa dintr-o roca vulcanica si poate fi un abraziv bland sau dur, in functie de cat de tare este.
  • Mastile faciale pentru exfoliere – majoritatea au o structura putin granulata, pentru a ajuta la netezirea pielii dupa clatire.
  • Tonifiantul pentru piele – reprezinta de fapt si un produs de exfoliere ce actioneaza prin indepartarea impuritatilor si celulelor moarte prin intermediul unor bile / tampoane/ discuri de bumbac. Se foloseste pentru fata si pentru gat. Cremele cu acizi alfa hidroxi sau beta hidroxi – pot patrunde mai adanc in straturile pielii, comparativ cu un burete de baie.
  • Incercati sa va orientati catre un tip de facial scrub care contine ingrediente pentru hidratare sau netezirea pielii, pentru a nu fi necesara aplicarea unei creme hidradante excesiv, dupa finalizarea procesului de exfoliere.
  • Nu alegeti produse ce contin un numar mare de uleiuri deoarece veti astupa porii, cauzand daune pielii.
  • Dupa exfoliere, aplicati o crema hidradanta pe timpul noptii si o crema de protectie solara pe timpul zilei. 

Data actualizare: 11-10-2013 | creare: 15-09-2009 | Vizite: 101726
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gomajul
  • Mi se duce pielea - e normal să te jupești?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum