Hiperactivitatea celulelor imune poate declanșa inflamația în corp
Autor: Vasiliu Alina

Bolile genetice rare duc la defecte ale sistemului imunitar cunoscute sub numele de tulburări de imunodeficiență primară. O consecință a unor astfel de tulburări este susceptibilitatea la infecții, dar și la anumite tumori și inflamații neinfecțioase.
Cercetătorii au testat ipoteza pe baza căreia activitatea metabolică în celulele imune ale pacienților cu sindrom de imunodeficiență primară poate servi drept biomarker. În celulele imune ale acestor pacienți, un proces metabolic cheie - respirația celulară – a reprezentat un risc crescut.
Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii au reușit să decodeze un nou tip de mecanism de boală. Respirația celulară crescută a fost declanșată de hiperactivitatea unei proteine din lanțul respirator. Acest lucru a semnalat, apoi, celulelor să producă mediatori inflamatori.
Aceste descoperiri sunt benefice pentru pacienți, care pot primi medicamente țintite, mai eficiente și cu mai puține efecte secundare. În plus, perspectivele asupra proceselor biologice fundamentale obținute în urma acestei cercetări pot, de asemenea, să permită noi perspective fiziopatologice pentru afecțiunile comune.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum