Băile fierbinți pot reduce inflamația
Un nou studiu publicat în Journal of Applied Physiology sugerează că imersia în apă fierbinte poate reduce inflamația și poate duce la la îmbunătățirea glicemiei în cazul celor care nu pot face efort fizic.
Stresul fizic, precum exercițiile fizice, poate cauza creșterea markerilor inflamatori pentru o perioadă scurtă de timp. După un antrenament fizic, nivelul markerilor inflamatori (IL 6) crește. Pentru a combate nivelurile crescute de markeri inflamatori are loc eliberare unor substanțe cu efect antiinflamator, acest proces fiind numit răspuns inflamator. Studii recente au arătat că o creștere a temperaturii corpului duce la intensificarea răspunsului inflamator și reprezintă un argument pentru găsirea unor alternative pentru exercițiile fizice pentru a reduce inflamația în organism. Studii anterioare au arătat, de asemenea, că există o conexiune între temperatura crescută a corpului și producția de oxid nitric, un compus cu efect vasodilatator care ajută la deplasarea glucozei în întreg organismul.
Cercetătorii au studiat markerii inflamatori și nivelul glicemiei și insulinemiei în cazul unor grupuri de pacienți sedentari supraponderali. Voluntarii au participat la două trialuri, primul a presupus imersia în apă caldă a pacientului, iar al doilea, repaus într-o încăpere la o temperatură ambientală. Aceste două trialuri au fost făcute la un interval de trei zile unul de celălalt. Cercetătorii au recoltat probe de sânge atât înainte cât și după ce pacienții stat într-o cameră la o temperatură de aproximativ 26°C. După această perioadă, pacienții fie au rămas în cameră, fie au intrat într-o baie cu apă fierbinte pentru 60 de minute. În trialul ce presupune imersia în apă fierbinte, pacienții erau nevoiți să intre într-o cadă cu apă caldă la o temperatură de aproximativ 39°C. În acest caz, cercetătorii au efectuat o serie de determinări, precum puls, tensiune arterială și temperatură la fiecare 15 minute, iar probe de sânge au fost recoltate și la două ore de la sfârșitul testului.
Cercetătorii au constatat că după o singură imersie în apă fierbinte are loc o creștere a nivelului IL-6, a oxidului nitric, dar nu au modificat în niciun fel nivelurile plasmatice ale proteinei de șoc termic 72. Totuși, după două săptămâni de tratament zilnic s-a obținut o scădere a nivelurilor plasmatice ale insulinei și ale glucozei serice.
Pacienții a raportat un nivel de disconfort în timpul imersiei în apă caldă, care ar putea fi datorită temperaturii crescute a apei, sau ca urmare a timpului crescut în care pacienții au fost nevoiți să rămână în apă. Cercetătorii sunt de acord că din cauza acestor inconveniente unii pacienți pot considera că aceste metode sunt dificil de implementat. Datorită rezultatelor obținute, cum ar fi reducerea inflamației și îmbunătățirea sensibilității insulinei, imersia în apă caldă poate îmbunătăți aspectele profilului inflamator și metabolismul glucidic în cazul bărbaților supraponderali și sedentari, și poate fi implicată în îmbunătățirea metabolismului în cazul persoanelor cu o complianță redusă la tratament.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lipsa somnului este un factor de risc major în apariția bolilor de inimă
- „Walking football” promovează sănătatea și încurajează mulți oameni să facă mișcare până la bătrânețe
- Relația dintre varițiile de greutate și riscul de deces precoce
- Au fost descoperite riscurile medicamentelor care reduc durerea
- Presiune faciala și durere împrejurul sprancenelor
- Inflamatii maini si picioare
- Administrare vitamine în perfuzie