În Europa de Nord, incidența infecțiilor cu borelioză urmează variațiile abundenței populațiilor de șobolani

©

Autor:

În Europa de Nord, incidența infecțiilor cu borelioză urmează variațiile abundenței populațiilor de șobolani
Un studiu recent arată o asociere între variațiile abundenței populațiilor de șobolani și incidența infecțiilor cu borelioză și virusul puumala orthohantavirus în Europa. Rezultatele studiului pot fi luate în considerare în comunicarea riscurilor de către autoritățile sanitare.
Fluctuațiile de abundență ale populațiilor de șobolani, studiate pentru o perioadă de trei ani, se reflectă în incidența infecției cu hantavirus puumala și borelioză, sugerează studiul. Incidența infecției cu puumala a urmărit fluctuațiile abundenței rozătoarelor cu o întârziere de câteva luni. Prin urmare, infecțiile sunt frecvente atunci când populațiile de șobolani sunt abundente.

Cercetătorii justifică rezultatele studiului prin prisma ciclului de viață al bacteriilor borrelia: o larvă de căpușe dobândește bacteria în timp ce se hrănește cu un șobolan infectat și se transformă apoi în nimfă și adult, de obicei în unul, respectiv, doi ani mai târziu. În Finlanda, locul în care a fost desfășurat studiul, două specii de căpușe contribuie la circulația bacteriilor borrelia. În mod obișnuit, una dintre ele mușcă omul ca o nimfă, ceea ce explică decalajul de un an între abundența populațiilor de rozătoare și incidența borreliozei Lyme. A doua specie de căpușe, ixodes persulcatus mușcă adesea omul ca adult.

Studiul a arătat, de asemenea, că dinamica populației de șobolani s-a modificat pe parcursul perioadei de studiu, ceea ce ar fi putut afecta infestarea căpușelor pe șobolani și astfel circulația bacteriilor borrelia între șobolani și căpușe, afectând în consecință proporția de căpușe care transportă bacteriile și, astfel, incidența infecției umane.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-08-2021 | creare: 13-08-2021 | Vizite: 461
Bibliografie
Human Lyme Borreliosis and Puumala hantavirus infection incidence follow rodent abundance variations in Northern Europe, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210811131528.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum