Incontinenta urinara: succesele terapiei celulare

Data publicării: 02-07-2007

O proportie de 90 la suta dintre femeile suferind de incontinenta urinara si tratate cu injectii de celule musculare au fost vindecate, scrie Martine Perez in cotidianul francez Le Figaro.
    In cazul in care lucrarile medicilor austrieci publicate, recent, in revista medicala britanica The Lancet se confirma, ele ar urma sa deschida calea unei noi strategii complet inovatoare pentru tratarea incontinentei urinare, o tulburare ce afecteaza un numar foarte mare de femei din Franta. Aproape 30 la suta ar fi afectate, intr-un moment sau altul al existentei lor, indeosebi dupa nasteri, dar aproximativ 5 la suta dintre ele sufera in mod cronic, cel mai adesea dupa menopauza.
    Exista deja diverse tratamente, in principal chirurgia in cazurile cele mai handicapante, dar terapia celulara ce a fost, recent, experimentata in Austria, lasa sa se intrezareasca noi solutii mai atragatoare si mai putin traumatizante. ""Rezultatele obtinute de echipa austriaca sunt extrem de incurajatoare, afirma prof. Marc Zerbib /sectia de urologie a Spitalului Cochin din Paris/. Medici francezi din cadrul Spitalului Tenon din Paris fac si ei un test cu o strategie similara.""
    Incontinenta urinara - aceasta patologie tabu de care femeile interesate nu indraznesc, adesea, sa pomeneasca in fata medicului lor - este legata de diferite mecanisme complexe si indeosebi de un deficit al fortei de contractie a sfincterelor uretrale. In cursul ultimilor trei ani, numeroase experimente pe animale au atestat fezabilitatea si eficienta refacerii fortei sfincterelor uretrei prin autogrefa de celule musculare si fibroblaste /celule de tesut conjunctiv/. Mai trebuia dovedit si interesul unei asemenea strategii la om, si in special la femeie, care este mult mai vulnerabila in materie decat barbatul.
    Dupa ce au solicitat avizul Comitetului de etica al Facultatii de Medicina din Innsbruck,  medicii au recrutat, in sectia de urologie, 63 de femei afectate de o incontinenta urinara importanta, 42 dintre ele fiind pregatite sa se supuna unui test de terapie celulara, iar alte 21, unor simple injectii cu colagen in uretra, injectii propuse de unii ca un potential tratament.

    Eficienta de durata
    Intr-o prima faza, pentru cele 42 de voluntare din grupul ""terapie celulara"", o mica prelevare musculara efectuata la nivelul antebratului a fost pusa in cultura pentru producerea, in urma unor manipulari biologice, de mioblaste si fibroblaste purificate. Apoi, acest preparat a fost injectat pe cale uretrala, in circa 15 zone ale sfincterului. Indiferent de tipul de tratament, toate femeile au fost supuse unor exercitii de reeducare perineala.
    Rezultatele - evaluate atat prin examene complementare cat si prin simptome - sunt in mod clar pozitive. Dupa un an, 38 dintre femeile care beneficiasera de terapia celulara /adica 90 la suta/ nu mai erau incontinente si nu mai aveau nevoie de protectie, trei prezentau o ameliorare notabila, iar una, doar o slaba regresie a tulburarilor. Dintre cele 21 de paciente tratate cu colagen, se vindecasera doar doua. Pe  de alta parte, grosimea muschiului uretral a crescut cu 59 la suta, iar contractilitatea sa, cu 269 la suta in cazul terapiei celulare, fata de 9 la suta si, respectiv, 15 la suta in urma injectiilor cu colagen. Aceste rezultate exceptionale se confirma la trei ani de la injectii, la fel ca si toleranta buna la terapia celulara. In schimb, colagenul pare sa nu prezinte un interes real in aceasta patologie.
    Intr-un editorial al revistei The Lancet, Giacomo Novara si Walter Artibani /de la Universitatea din Padova/ apreciaza, si ei, ca aceste rezultate sunt impresionante, atat in ceea ce priveste eficienta cat si toleranta: ""Daca interesul acestei proceduri se va confirma, ea ar urma sa constituie una dintre cele mai importante inovatii in urologie de la punerea la punct, la inceputul anilor 1980, a litotripsiei extracorporale pentru distrugerea pe cale externa a calculilor renali.""  ROMPRES
Sursa: Rompres, 02-07-2007, Vizualizari 1061
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.