Ingrijire in timpul si dupa sarcina - recomandari

©

Autor:

Ingrijire in timpul si dupa sarcina - recomandari
Producatorii alimentari si de produse cosmetice si de ingrijire corporala au speculat nevoile speciale pe care le are o viitoare mamica pentru ingrijirea sa in timpul sarcinii. In afara de o serie de probleme ce dispar in timp, dupa nastere (2-3 luni), un efort deosebit necesita pastrarea rezistentei si elasticitatii pielii prin mentinerea unei diete echilibrate si folosirea regulata a unor produse speciale de ingrijire.

Sarcina produce modificari importante asupra pielii: hormonii feminini (estrogenii si progesteronul) sunt responsabili pentru modificarea secretiei normale de sebum, astfel incat multe femei se confrunta cu probleme acneice si cu excesul seboreic. Hormonii glandelor suprarenale vor scadea puterea de rezistenta a pielii in timp ce hormonii tiroidieni vor stimula secretia glandelor sudoripare, astfel incat femeile insarcinate transpira mult si se genenereaza pierderi insemnate de apa. Aceste procese vor duce la o deshidratare acuta a pielii, urmata de pierderea elasticitatii si a fermitatii.

Hormonii din perioada de sarcina sunt asociati si cu modificari ale microcirculatiei cutanate si ale circulatiei sangelui in intregul corp. Aceste modificari slabesc straturile pielii, facand-o mai predispusa la aparitia iritatiilor si vergeturilor. Apare senzatia de mancarime si de piele aspra si excesiv de uscata - senzatia ca pielea va „tine” tot timpul. O modalitate de a evita aceasta senzatie de disconfort este sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata, cu un consum suficient de lichide pentru a oferi pielii hidratarea necesara. In plus, este utila folosirea produselor special concepute pentru perioada de sarcina care sa hraneasca si sa hidrateze pielea.

Ingrijirea tenului in timpul sarcinii

Productia sporita de progesteron din primul semestru de sarcina determina o secretie in exces de sebum si aparitia acneei.

Aceasta problema trebuie tratata cu creme special concepute pentru tenul gras, geluri de curatare si lotiuni tonice (pe baza de acid glicolic si AHA), masti pe baza de argila. Pentru tratatarea petelor rosiatice si a cosurilor, uleiul din arbore de ceai are efecte benefice. Acest tip de pigmentatie a tenului este obisnuita in timpul sarcinii si poate fi ameliorata cu ajutorul extractelor din legume si fructe.

Se recomanda evitarea utilizariii sapunurilor atat pentru curatarea tenului cat si pentru corp, datorita ingredientelor ce tind sa usuce excesiv pielea. Folositi o crema de dus hidratanta sau un sapun non-iritant pentru ingrijirea speciala a bebelusilor, evitati baile fierbinti (apa calduta) si imediat dupa spalare aplicati crema hidratanta (apa usuca excesiv pielea si asa supusa tensiunii).

Petele cafenii si rosii de pe piele

Tot datorita variatiilor hormonale din timpul sarcinii se produce o acumulare de pigmenti in anumite zone ale corpului (fata – nas, frunte, obraji, gat decolteu, mameloane) ce se manifesta ca niste pete cafenii. Aceasta problema dispare treptat dupa nastere, in mod natural (dupa restabilirea nivelului hormonal). In caz contrar exista tratamente pe baza de acid folic pentru a ingriji zonele respective.

Exista sanse ca intre luna a 2-a si a 5-a de sarcina sa apara si anumite pete rosii pe piele, in forma de stea, de dimensuni mici (angioame stelare). In al treilea trimestru de sarcina se va accentua o linie verticala bruna de la nivelul ombilicului catre zona pubiana. Aceste semne sunt inestetice, insa normale si vor disparea la cateva luni dupa nastere. Toaleta zilnica trebuie sa includa dus caldut cu creme de dus groase, non-iritante, lapte hidratant sau unt de corp si ulei de migdala dulce.

Estomparea vergeturilor

Vergeturile sunt mici striatii violacee-rosiatice, care atunci cand ajung mature devin albe-sidefii si reprezinta leziuni ale pielii (cicatrici) care apar in urma rupturii fibrelor elastice din derm (al doilea strat al pielii), a intinderii prea puternice si a modificarilor hormonale.

Zone de localizare: abdomen (in principal), sani, coapse, fese. Pot avea si distributie asimetrica, inca de cele mai multe ori este simetrica.

Recomandari:

  • Monitorizati-va greutatea. Incercati sa va mentineti in limitele normale de greutate (dupa a treia luna de sarcina este normal sa luati cam o jumatate de kg pe saptamana). Pentru a putea face acest lucru adoptati o dieta sanatoasa (legume, fructe, fibre evitati grasimile si alimentele prajite), bogata in vitamine si un program zilnic de miscare (plimbare), exercitii usoare (cu bratele, innot, etc.).
  • Consumati multe lichide (aproximativ 1,5-2 l/zi) – apa plata pentru a preveni deshidratarea si uscarea pielii si unele ceaiuri (musetel, galbenele).
  • Masati bine zonele predispuse deoarece astfel se imbunatateste circulatia sangvina in straturile profunde ale pielii; folositi creme hidratante si uleiuri de migdala dulce, avocado pentru a oferi pielii flexibilitate si suplete (pielea devine mai maleabila modificarilor de greutate minimizand riscul de a se „fisura”).
  • Un gomaj bland, o data pe saptamana cu produse naturale (aflate la indemana in casa) ajuta pielea sa primeasca substantele nutritive din creme mai eficicient.
Vergeturile primare pot fi estompate cu creme intens hidratante sau unt cu vitamina E si A ce contribuie la regenerarea fibrelor elastice din piele.

Ingrijirea abdomenului la femeia insarcinata

Pielea de pe burtica necesita o ingrijire speciala, deoarece ea este supusa cel mai mult tensiunii si intinderii pentru a se acomoda evolutiei sarcinii. Femeile ce au un tonus muscular bun in momentul instalarii sarcinii isi recapata mult mai repede si mai usor silueta dupa nastere.

Asa incat incercati sa practicati exercitii usoare, sa faceti miscare zilnic pentru a va pastra tonusul muscular, prevenind astfel si diastaza muschilor abdominali (o rezistenta mai mai mare la presiune si tensiune datorita antrenamentului) si asigurand un travaliu mai usor.

In ceea ce priveste aspectul pielii de pe abdomen masati (cel putin 10 minute de doua ori pe zi) cu produse cosmetice organice ce contin ulei de masline, ulei de migdala dulce sau elastina pentru a imbunatati circulatia sangelui si a „inmuia” pielea. Masajul este important si pentru zona flancurilor pentru a preveni depunerea adipoasa in exces si aparitia vergeturilor.

Reducerea celulitei la femeia insarcinata

Celulita este un „must- have” in timpul sarcinii si este aproape imposibil sa eviti formarea ei. Schimbarile hormonale si aparitia depozitelor adipoase sunt inevitabile. Mai mult decat atat numeroase produse anticelululitice contribuie la intensificarea activitatii renale datorita efectelor de detoxifiere ale organismului, de aceea nu sunt recomandate de medici.

La fel ca si celelalalte elemente ale organismului celulita este supusa ritmurilor biologice, insarcinata sau nu. Dimineata, organismul stimuleaza tesutul adipos-celulitic sa elibereze grasimile pentru a furniza corpului energia necesara pentru a incepe activitatea zilnica (dupa somnul din timpul noptii) - mecanism numit lipoliza.

Seara, organismul isi incetineste procesele cand organsimul se odihneste, iar adipocitele stocheaza energia pentru a fi folosita drept rezerva glucoza nefolosita sub forma de trigliceride – mecanism numit lipogeneza.

In timpul sarcinii organismul tinde sa stocheze mai multa energie, iar activitatea de dimineata nu este atat de intensa ca inaintea instalarii sarcinii.

Astfel, cea mai buna optiune ramane miscarea, plimbarile si produsele hidratante. Se recomanda in special folosirea uleiurilor hidratante in locul laptelui de corp. De asemenea exista creme special concepute ce contin o formula speciala crono-programata pentru difuzarea continua si optima a ingredientelor active dupa aplicarea acesteia dimineata:
  • ingrediente care stimuleaza arderea naturala a grasimilor stocate si blocarea formarii de noi depozite (extracte din piperul Sichuan);
  • cafeina care favorizeaza eliminarea si transformarea grasimilor in energie;
  • florizina - inhiba formarea de depozite adipoase pe timpul noptii;
  • ingrediente pentru tonifierea si fermitatea pielii (extracte de alge);
  • pilosella – dreneaza tesuturile si faciliteaza eliminarea apei si a toxinelor.

Ingrijirea si igiena sanilor in timpul sarcinii

Sanii necesita o ingrijire speciala atat datorita efectelor pe care le are sarcina asupra lor (ptoza, vergeturi, pierdere in volum), cat si datorita rolului extrem de important pentru copil: sursa de hrana.

Proeminenta sanilor (determinata de cresterea nivelului de hormoni) va va oferi un decolteu frumos, insa sanii sunt foarte sensibili si necesita un suport mai bun pentru a preveni durerea si ptoza, o ingrijire delicata, zilnica. Se recomanda schimbarea marimii sutientului ori de cate ori este nevoie pentru a asigura confortul si sustinerea necesara sanilor in tipul evolutiei sarcinii.
  • Evitati baile fierbinti si incercati dusul scotian (alternanta apa calda - apa rece) pentru a asigura fermitatea sanilor.
  • Aplicati crema cu factor de protectie maxim la nivelul decolteului, la orice expunere solara.
  • Aplicati crema hidratanta pe toata suprafata sanilor si sub sani, precum si pe decolteu pana la gat.
  • Pentru tonifiere efectuati exercitii zilnice cu mainile (rotire, intindere) sau daca aveti ocazia practicati innotul pe spate, pentru a intari pectoralii (de care sunt prinsi sanii prin ligamente). Trebuie sa fiti atente daca practicati sporturi usoare sa consumati multe lichide pentru ca toxinele sa fie eliminate prin transpiratie si nu prin lapte.
  • Daca doriti sa alaptati trebuie sa preveniti agresarea mameloanelor si sa va fortificati pielea cu 2-3 luni inainte de nastere: masati zilnic sanii cu ulei de migdala dulce amestecat cu cateva picaturi de zeama de lamaie, tragand usor.

Nevoile speciale ale glandei mamare in timpul sarcinii sunt multiple: sustinere, hidratare, tonifiere, cresterea circulatiei sangvine, masaj, ameliorarea inflamatiilor, pruritul si roseata sanilor. Se recomanda folosirea unui gel nutritiv protector cu ingrediente active precum orezul, migdalele, acidul hialuronic, vitamina E, elastina.

Masajul si aplicarea de jeturi alternative de apa calda si rece contribuie atat la imbunatatirea circulatiei sangvine cat si la tonifierea sanilor si ameliorarea tensiunii.

Coapsele

Maseti-va coapsele sau si mai bine rugati pe cineva sa faca asta pentru dvs. (caci ar putea fi destul de dificil in al treilea semestru de sarcina), pentru a beneficia de un masaj de relaxare. Miscarile trebuie sa fie usoare, de jos in sus, circulare, dinspre interior spre exterior. Puteti folosi o crema tonifianta sau ulei de migdala dulce.

Picioarele

Senzatia de picioare grele, umflate este frecventa, mai ales in ce de-al treilea trimestru de sarcina. Cauza este reprezentata de hormonii care incetinesc circulatia sangvina, facand plimbarile si miscarea evenimente neplacute. Pentru a va usura picioarele si in special pentru a preveni aparitia varicolicelelor si varicelor sunt necesare urmarea catorva sfaturi esentiale:
  • Masati periodic picioarele cu lotiune cu menta sau camfor pentru a reduce din aspectul pufos si a oferi o senzatie de racoare in picioare.
  • Masati cu crema hidratanta si la nivelul picioarelor – masajul imbunatateste circulatia sangvina.
  • Renuntati la baile calde, iar la sfarsitul dusului stropiti picioarele cu apa rece.
  • Evitati podelele incalzite.
  • Tineti picioarele putin ridicate atunci cand dormiti sau stati pe scaun pentru a facilita circulatia sangelui.
  • Mentineti o greutate corespunzatoare dezvoltarii normale a sarcinii.
  • Mergeti pe jos cel putin o jumatate de ora pe zi si, daca puteti, practicati innotul (ajuta sanii, spatele, picioarele).

Epilarea dureroasa – depilarea comoda

Lotiunile care indeparteaza prin actiune chimica pilozitatea de la suprafata pielii (cremele depilatoare) sunt extrem de comode si nu prezinta riscuri pentru femeile insarcinate.

Aceasta deoarece ingredientele din cremele topice pentru epilare nu sunt absorbite in sistemul sangvin si nu au efecte nocive asupra fatului. S-a inregistrat insa o crestere a sensibilitatii tegumentare si posibile reactii alergice la aceste produse chiar daca inainte de instalarea sarcinii nu existau (testati si incetati folosirea lor daca este cazul).

Tot datorita sensibilitatii crescute a pielii epilarea cu ceara este extrem de dureroasa si trebuie evitata pe perioada sarcinii.

Protejarea pielii de razele UV in timpul sarcinii

Doar pentru ca sunteti insarcinata nu inseamna ca nu trebuie sa va bucurati de razele soarelui, insa trebui sa va luati precautiile necesare: palarie, ochelari de soare, haine deschise la culoare, acoperire usoara a burticii si foarte important, aplicarea unei creme de protectie solara (cu factor de protectie ridicat).

O plimbare pe malul marii, sa simtiti adierea usoara a vantului sau cufundarea picioarelor in nisipul plajei poate sa va ofere relaxarea totala de care aveti nevoie.

Cremele cu ecran solar nu sunt daunatoare fatului
, intrucat nu sunt absorbite in fluxul sangvin (cremele autobranzate sunt interzise insa), dar pentru un comportament precaut va recomandam folosirea produselor de protectie solara pe baza de dioxid de titan sau oxid de zinc (in special pentru fata exista machiajul mineral ce contine aceste minerale si care va protejeaza tenul).

In cazul in care detineti „masca sarcinii” - hiperpigmentatii ale pielii datorate furtunii hormonale, expunerea la soare poate agrava aspectul tenului. Se recomanda protejarea acestuia cat mai bine cu o palarie cu borul mare, asezarea partiala la umbra sau evitarea totala a expunerii la soare (cereti sfatul medicului).

Machiajul in timpul sarcinii

Chiar si femeile insarcinate folosesc produse de machiaj pentru ca si ele simt nevoia de a-si infrumuseta chipul. Noi recomandam produsele non-comedogenice, non-alergenice – fara ulei si care nu inchid porii. Acestea sunt considerate sigure atat pentru fat cat si pentru viitoarea mamica.

Incercati sa folositi produse de machiaj mineral.

Evitati folosirea produselor care contin retinol sau acid salicilic.

Igiena corporala la femeia insarcinata

Trebuie sa va mentineti igiena corporala zilnic, intrucat intensificarea activitatii glandelor sudoripare va face sa transpirati mult. Cu atat mai mult cu cat in timpul verii trebuie sa evitati aparitia micozelor, iritatiilor datorate transpiratiei, caldurii sau faldurilor de piele (in cazul persoanelor supraponderale).

Utilizati atat cat va permiteti sapunuri-crema, sampoane si creme de dus organice pentru a evita actiunea chimicalelor asupra pielii dvs.

Pentru a va calma preocuparile privind ptoza tegumentara dupa nastere (aspectul lasat al pielii) folositi in mod regulat dupa baie ulei tonifiant pe baza de avocado, rodii sau jojoba pentru a suplimenta productia de colagen si a ajuta pielea sa-si mentina elasticitatea.

Nu lasati pielea sa se usuce in mod liber dupa baie, stergeti prin tamponare cu un prosop curat, masati sanii cu ajutorul prosopului pentru a le mentine fermitatea.

Pielea uscata poate deveni iritata si da senzatii de mancarime. Acest aspect poate fi prevenit prin hidratarea zilnica cu lotiuni ce contin ingrediente naturale, organice (unt de shea, ulei de cocos).
Incercati sa adoptati un obicei sanatos de a verifica etichetele produselor cosmetice pe care le folositi in timpul sarcinii si sa le alegeti pe cele ce au eticheta de „certificat organic” si avizul si numele organului de certificare.

Igiena genitala in perioada de sarcina

In timpul sarcinii igiena genitala reprezinta o preocupare importanta. Pe perioada sarcinii secretiile vaginale cresc (aceasta nu are o semnificatie patologica) insa daca nu pastrati o igiena corespunzatoare poate conduce la iritatii ale pielii si organelor genitale. Sunt interzise spalaturile vaginale (acestea putand determina contractiile uterine), exceptie fiind doar recomandarea medicului care va supravegheaza sarcina.

Se recomanda spalarea cu apa calduta de cel putin 3 ori pe zi si cu un sapun-crema non-iritant. Se poate aplica pudra de talc pe coapse pentru a evita iritarea determinata de transpiratia excesiva.

Este recomandata folosirea produselor dermatocosmetice disponibile doar in farmacii si care corespund standardelor de „bio” si „certificat organic”.

Se stie ca imediat dupa nastere mamele doresc sa-si recapete aspectul corporal intr-un timp cat mai scurt insa trebuie sa aiba in vedere ca doar respectand anumite reguli mentionate in timpul sarcinii veti grabi acest proces. In cazul in care alaptati trebuie sa aveti insa mai multa rabdare caci nu puteti slabi brusc, nici sa folositi anumite creme si lotiuni, proceduri cosmetice sau chirurgicale.

Acordati atentie pielii si organismului vostru in fiecare zi (si in special in timpul sarcinii) - obiceiurile bune se invata...

Data actualizare: 12-06-2019 | creare: 24-01-2010 | Vizite: 80631
Bibliografie
Ingrijirea corespunzatoare a pielii in timpul sarcinii -link: https://www.babycenter.com/0_safe-skin-care-during-pregnancy_1490031.bc?page=1
Ingrijirea organica pentru piele- pentru femeile insarcinate -link: https://ezinearticles.com/?Organic-Skin-Care-For-Pregnant-Women&id=1979114
Ingrijirea pielii pentru femeile insarcinate -link: https://www.ehow.com/way_5420639_skin-care-pregnant-women.html
Sfaturi de ingrijire a pielii pentru femeile insarcinate
Sanatatea si igiena in timpul sarcinii -link: https://www.pregnancy-calendars.org/pregnancy/pregnancy-health.html
Tips-uri pentru ingrijire femeii insarcinate https://organicpassion.info/skin-care-tips-for-pregnant-woman/
Sfaturi de ingrijire pentru femeile insarcinate -link: https://www.ivillage.co.uk/beauty/bodybasics/care/articles/0,,548156_649546,00.html
Schimbarile de la nivelul organismului in timpul sarcinii -link: https://www.merck.com/mmhe/sec22/ch257/ch257d.html
Schimbari in textura pielii in timpul sarcinii -link: https://www.marchofdimes.com/pnhec/159_15294.asp
Cum tratam anumite probleme ale pielii in timpul sarcinii -link: https://www.babycenter.com/0_help-for-five-pregnancy-skin-problems_10318919.bc
Astaptati un copil? Asteptati-va si la unele schimbari in cea ce priveste pielea dvs-link: https://www.kidsource.com/pregnancy/preg.skin.html
Cum sa alegem produsele cosmetice pentru femeile insarcinate -link: https://www.ourvanity.com/beauty/your-body/how-to-choose-cosmetics-for-pregnant-women/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Reteta frumusetii, dovleacul?
  • Imbatranirea pielii
  • Ingrijire in timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum