Imbatranirea pielii

Imbatranirea pielii

©

Autor:

Imbatranirea pielii
Pielea imbatranita este o consecinta inevitabila a trecerii anilor si este primul semn care ne tradeaza varsta sau, dupa caz, tradeaza modul in care am avut grija de noi.

Imbatranirea pielii face parte din evolutia naturala a organismului, independenta de vointa noastra; imbatranirea prematura a pielii, pe de alta parte, este o consecinta directa a actiunii unor factori externi de agresiune, unii dintre acestia putand fi controlati cu usurinta.

Cel mai mare organ al corpului uman - pielea - are diverse roluri: ne protejeaza de factorii de mediu, ajuta la controlarea temperaturii corpului si ne permite sa avem senzatii ca durerea si atingerea, printre altele.

La un nivel mai general, pielea este alcatuita din trei straturi principale:
  • epiderma - se afla la exterior si contine celulele pielii, pigmenti si proteine;
  • derma - stratul de mijloc, cu vase de sange, nervi, foliculi de par si glande sebacee
  • hipodermul - cu glande sudoripare, cativa foliculi, vase de sange si grasime.

Fiecare strat contine tesut conector cu fibre de colagen, pentru sprijinul structurii si fibre de elastina, pentru flexibilitate si forta.

Cel mai important factor implicat in imbatranirea prematura a pielii este reprezentat de razele ultraviolete emise de soare. „Arma” de protectie a pielii este data de pigmentii naturali; tocmai din acest motiv persoanele care au culoarea pieleii, ochilor si parului foarte deschise la culoare sunt mai vulnerabile la actiunea solara.

Procesul natural de degenerare al organismului (imbatranirea intrinseca) incepe in jurul varstei de 25 de ani, insa produce efecte vizibile cateva decenii mai tarziu;  rapiditatea cu care aceste semne apar este programata genetic.

Cum decurge procesul de imbatranire al pielii:

  • Incetinirea productiei de colagen si elastina duce la aparitia ridurilor fine si la lasarea pielii.
  • Frecarea si tragerea pielii poate cauza fisuri; vasele de sange sunt foarte fragile si se sparg cu usurinta, producandu-se contuzii in urma unor traumatisme usoare.
  • Numarul de celule cu pigment (melanocite) scade, fapt ce duce la o piele transparenta si mai subtire, sau la formarea petelor maronii in zonele expuse la soare.
  • Pierderea tesutului adipos duce la pierderea fermitatii si influenteaza modul in care medicamentele sunt absorbite in organism.
  • Glandele sebacee produc din ce in ce mai putin ulei, pielea pierzand mult din hidratare si devenind uscata, cateodata cu senzatii de mancarime.
  • Glandele sudoripare au o secretie tot mai scazuta, ingreunand posibilitatea corpului de a mentine o temperatura scazuta.

Imbatranirea prematura apare din cauza convergentei mai multor factori externi, precum:
  • radiatiile solare
  • expresiile faciale repetate
  • gravitatea
  • pozitia de somn
  • fumatul
  • dieta nesanatoasa
  • abuzul de medicamente si de produse cosmetice

Soarele

In cativa ani de expunere neprotejata la soare apar semnele vizibile de schimbare a aspectului pielii: pistrui, pete maronii, vene vizibile, piele ingrosata si uscata, riduri fine care dispar daca pielea este intinsa, piele lasata, pori blocati, keratoza actinica si cancer de piele.

Aparitia si gravitatea acestora depinde de culoarea pielii si de timpul de expunere la soare.

Potrivit studiilor de specialitate, expunerea repetata la razele ultraviolete dizolva colagenul din piele si impiedica formarea acestuia. Soarele ataca si elastina, pielea expusa fara protectie devenind lasata, ridata si cu aspect uscat si ingrosat. Toate aceste efecte negative sunt prezente in straturile pielii, abia dupa cativa ani devenind vizibile.

Fumatul

Efectele fumatului pasiv echivaleaza cu cele ale fumatului pasiv; expunerea la fumul de tigara imbatraneste in mod semnificativ pielea, producand riduri si uscaciune.

Potrivit cercetarilor, o persoana care fumeaza 10 sau mai multe tigarete pe zi, timp de minim 10 ani, este mai predispusa la aparitia ridurilor profunde si a pielii ingrosate si uscate decat un nefumator. Ridurile fine, vizibile la microscop, sunt prezente la fumatori inca de la varsta de 20 de ani.

Sedentarismul

Exercitiile fizice ajuta la tonificarea muschilor si la imbunatatirea circulatiei sangelui. O viata sedentara lipseste organismul de o parte din „armele” sale impotriva imbatranirii.

Expunerea la temperaturi scazute

Frigul si vantul rece contribuie la imbatranirea pielii, prin uscarea acesteia. Din acest motiv, cremele si mastile hidratante sunt esentiale in timpul iernii, mai ales cand iesiti din casa. O idee buna este utilizarea unui umidificator in camerele incalzite.

Abuzul de alcool

Alcoolul favorizeaza imbatranirea pielii, prin dilatarea vaselor si cresterea fluxului de sange. In timp, aceste vase raman deteriorate permanent, iar pielea capata pete rosii si vase de sange sparte vizibile la suprafata.

Lipsa somnului

Lipsa somnului se observa in primul rand la nivelul fatei, prin aparitia cearcanelor maronii si a lasarii pielii. Perioada optima a unui somn sanatos este de 8 - 9 ore.

Stresul

Incruntatul fruntii este un obicei nociv pentru piele, deoarece in timp muschii isi formeaza un obicei din cauza aceastei pozitii. Incercati sa nu va lasati afectati de stres si nu lasati ca fata sa exprime ingrijorarea. Un ajutor in acest scop il ofera tehnicile de relaxare si meditatie, yoga sau exercitiile fizice usoare.

Gravitatia

Forta gravitationala ne trage in jos in mod constant, efectele sale fiind din ce in ce mai pronuntate, odata cu inaintarea in varsta.

Efectele gravitatiei asupra pielii sunt cel mai evidente in jurul varstei de 50 de ani, cand se inregistreaza o scadere dramatica a elasticitatii pielii: varful nasului se lasa in jos, urechile se alungesc, pleoapele cad, pielea de pe maxilar se lasa si buza superioara devine mai pronuntata.

Expresiile faciale

Expresiile faciale repetitive duc la formarea ridurilor fine. Odata cu fiecare expresie se activeaza un muschi facial si se formeaza o micro-crevasa sub piele. Pe masura ce imbatraneste, pielea isi pierde elasticitatea si in consecinta, posibilitatea de a reveni la starea initiala.

Pozitia de somn

Mentinerea aceleiasi pozitii a capului pe perna mai multi ani la rand duce la formarea ridurilor. Aceste riduri de somn raman in timp „gravate” pe piele si nu mai dispar. La persoanele care dorm pe o parte, aceste riduri sunt mai pronuntate pe obraji si barbie, iar la persoanele care dorm cu fata in jos ridurile se formeaza pe frunte.

Din aceasta perspectiva, pozitia ideala de dormit este cu fata in sus, pielea fetei fiind destinsa si nu „botita” in perna.

Prevenirea si tratarea imbatranirii premature a pielii

Cateva sfaturi de baza pentru a incetini trecerea timpului asupra pielii dumneavoastra:
  • Folositi in fiecare zi o crema cu factor de protectie solara mai mare de 15, in special pe partile mai expuse: fata, decolteu, dosul palmelor. Pastrati obiceiul si in timpul iernii sau in zilele innorate.
  • Evitati spalarea excesiva. Pe masura ce imbatraneste, pielea produce mai putin sebum - bariera protectoare a pielii. De asemenea, evitati sapunurile dure si baile cu spuma.
  • Dupa baie, aplicati o crema hidratanta pe intreg corpul.
  • Pastrati o dieta echilibrata, cu suficiente fructe si legume. Daca este necesar, luati suplimente alimentare cu vitamine, insa numai la indicatia medicului.

Exista o gama foarte larga de optiuni care vin in intampinarea dorintei de a avea un corp tanar pentru un timp cat mai indepungat: de la creme antirid pana la seruri injectabile si operatii estetice.

Cercetarile in domeniul antiaging ofera tratamente promitatoare si medicul dermatolog este in masura sa va recomande optiunea ideala.

Data actualizare: 02-05-2019 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 31843
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamente antiaging pentru barbati
  • Reteta frumusetii, dovleacul?
  • Ingrijirea pielii in timpul sarcinii - contraindicatii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum