Îngrijirea părului și a pielii pe timpul verii

©

Autor:

Îngrijirea părului și a pielii pe timpul verii
Bucuria adusă de zilele însorite de vară poate fi relativ ușor „umbrită” de efectele negative pe care razele solare le au asupra pielii și a părului, acestea fiind cele mai expuse zone ale corpului în anotimpul călduros.

Deoarece razele solare nu pot fi evitate în totalitate, iar scopul oricărei plimbări în aer liber și vacanțe în locații scăldate în soare presupune interacțiunea razelor ultraviolete cu pielea și părul, este necesară respectarea unor etape pentru îngriirea „accesoriilor” noastre cele mai de preț: o piele sănătoasă, hidratată și un păr strălucitor.

O piele bronzată este o piele frumoasă și sănătoasă?

În ultimele decenii, implicit în prezent, bronzul continuă să fie un etalon de frumusețe, fiind frecvent vehiculat conceptul de „bronz sănătos”, de altfel complet eronat.

Realitatea științifică însă nu corespunde cerințelor estetice și influențelor socio-culturale și trage un semnal de alarmă asupra riscurilor pentru sănătate pe care le presupune expunerea intenționată la radiațiile ultraviolete, cu scopul de a obține pielea arămie specifică bronzării la soare.

Mai multe informații cu privire la procesul de bronzare, respectiv riscurile expunerii la soare găsiți in articolele noastre.

Atitudinea și comportamentele individuale modelează prioritățile în favoarea sau în detrimentul sănătății în ceea ce privește limitarea expunerii îndelungate la soare și/ sau adoptarea măsurilor de prevenție a efectelor secundare dăunătoare.

Deși este tentant să credem că o piele bronzată este mult mai atrăgătoare, cred că vorbesc în numele tuturor când spun că o piele îngrijită este cea mai frumoasă.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii în timpul verii

Nevoile pielii sunt diferite în perioada verii, când umiditatea aerului este tot mai redusă, nevoile de hidratare ale organismului cresc, dar mai ales, expunerea la radiațiile ultraviolete devine tot mai intensă. Toate acestea necesită măsuri suplimentare pe lângă ritualul de îngrijire obișnuit pentru menținerea pielii sănătoase.

Folosiți autobronzantele pentru un bronz lipsit de riscuri

Utilizarea corespunzătoare a bronzantelor și autobronzantelor reprezintă o alternativă sigură pentru a evita efectele nedorite asupra pielii care însoțesc expunerea la razele solare. În acest mod, pielea va căpăta aspectul bronzat mult dorit fără a lua în calcul și consecințele fotoiradierii.

Este important de reținut faptul că, aceste creme, loțiuni, spray-uri etc. nu conferă și protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, prin urmare este importantă utilizarea simultană a cremelor cu FPS de minimum 30.

Mai multe informații despre bronzante, autobronzante și alegerea produsului potrivit pentru toate tipurile de piele găsiți aici.

 

Bucurați-vă de soare utilizând din abundență creme de protecție solară

Cele mai eficiente strategii pentru a proteja pielea de efectele nocive ale radiațiilor solare ultraviolete se numără:
  • limitarea expunerii la soare între orele 10 – 16, interval orar în care razele UV sunt foarte intense, la fel și consecințele asupra sănătății și integrității pielii;
  • utilizarea corectă și responsabilă a cremelor de protecție solară cu un factor de protecție FPS de minimum 15, ideal 30.

Atenție! O cremă cu factor de protecție solară 30 nu oferă eficiență dublă față de un FPS 15. În ambele cazuri aplicarea în cantități suficiente și reaplicarea la intervalele recomandate constituie o premisă a eficacității. Citiți pe larg despre acest mit aici.

Aplicarea corectă presupune utilizarea unei cantități generoase de cremă fotoprotectoare pe zonele expuse, inclusiv pe buze, nas, urechi, gât, mâini și picioare, cu 15 – 20 de minute înainte de expunerea propriu-zisă la radiațiile solare. Reaplicați la un interval de minimum 2 ore, mai frecvent dacă sudorația este excesivă sau în cazul contactului prelungit cu apa. (1)

Deoarece cremele de protecție solară nu oferă o protecție 100% a pielii împotriva razelor ultraviolete (un FPS de 15 protejează în proporție de 93%, respectiv 97% unul de 30), este recomandată evitarea expunerii intenționate la soare și pretrecerea timpului în aer liber, atât în cadrul, dar și în afara intervalului orar 10 – 16 în zone cu umbră.

Mai multe informații despre cremele pentru protecție solară, alegere și aplicare optime găsiți aici.

 

Hidratarea este foarte importantă – atât la exterior, dar și la interior

Extractele uleioase din plante, bogate în vitamina E în special, un puternic antioxidant, dar nu numai, pot prezenta proprietăți emoliente și hidratante aplicate constant pe pielea curată, imediat după duș, sub formă de creme, loțiuni sau chiar uleiuri hidratante.

Substanțele poluante din mediu pot reduce concentrațiile celulare de vitamina E de la nivelul pielii, fapt care ar putea conduce la sinteza radicalilor liberi și la agresiunile specifice la nivelul celulei, dar și la nivelul materialului genetic, cum este și cazul radiațiilor ultraviolete. În acest caz, aplicarea topică, locală a vitaminei E ar putea reduce efectele negative ale poluării și iradierii la care în mod inevitabil pielea este expusă.

Hidratarea și protejarea buzelor prin utilizarea unui balsam cu FPS, aplicat frecvent chiar și simultan cu rujul, este foarte importantă în perioada verii.

Exfolierea este de asemenea o etapă esențială a ritualului de îngrijire a pielii, astfel vă asigurați regenerarea pielii și hidratarea, utilizând produse de calitate, de preferat hipo-alergenice. Acest lucru poate fi realizat însă și cu ajutorul unei mănuși exfoliante și a gelului de duș, dar și a produselor din propria bucătărie: cafea, zaț de cafea, zahăr, făină de mălai, asociată sau nu cu uleiuri  pentru hidratare.

Mai multe informații pentru o exfoliere eficientă găsiți aici.

Temperaturile crescute și umiditatea redusă specifice verii presupun adoptarea unor măsuri auxiliare de prevenire a deshidratării. În acest scop, beți circa 5 pahare de apă în fiecare zi, consumați o gamă cât mai largă de legume, vegetale și fructe bogate în apă și nutrienți, lapte, iaurturi, și alegeți preparate ușoare, sub formă de supe, ciorbe. Acestea din urmă vor completa necesarul de lichide pe durata întregii zile.

Atenție! Consumul de băuturi carbogazoase sau necarbogazoase îndulcite, din comerț, nu reprezintă o alternativă pentru hidratare. Citiți pe larg despre efectele nocive aici.

Ești ceea ce mănânci!

Sănătatea pielii vine din interior, de accea o alimentație echilibrată, variată, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, este absolut esențială pentru o piele bine nutrită, care va radia prin toți porii.

Citește pe larg despre dieta pentru o piele sănătoasă aici.

 

Încercați să renunțați la fumat!

Deși renunțarea la fumat reprezintă mai mult decât un efort de voință și un munte de motivație, fiind de fapt un proces complex, intim, dincolo de abandonarea dependențelor fizice și psihice de nicotină, este foarte important de subliniat rolul pe care îl are în prevenirea îmbătrânirii premature și în menținerea sănătății pielii.

Aflați din articol care sunt cele 4 etape de renunțare la fumat. Un prim pas a fost făcut accesând articolul!

 

Cum vă îmbrăcați vara?

Radiațiile ultraviolete penetrează materialele din care sunt realizate articolele de îmbrăcăminte, de aceea unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să țineți cont când alegeți îmbrăcămintea este densitatea țesăturii, care trebuie să fie crescută.

Compoziția materialului este de asemenea importantă având în vedere faptul că, unele țesături absorb un procent mai crescut de radiații ultraviolete, în timp ce altele le reflectă.
Fibrele sintetice cum sunt de exemplu poliesterul, elastanul (lycra), nailonul și acrilul tind să ofere o mai bună protecție comparativ cu bumbacul albit prin tratare cu hipoclorit sau clorit de sodiu, iar materialele semi-sintetice lucioase sau strălucitoare cum este vâscoza reflectă o cantitate mult mai mare de radiații UV comparativ cu cele mate din in, care tind să absoarbă mai mult razele. (2,3)

De asemenea, culorile influențează gradul de absorbție al radiațiilor. Astfel, cele închise la culoare pot să absoarbă o cantitate mai mare a razelor UV decât aceleași materiale, însă deschise la culoare, albe sau culori pastelate. Culorile intense, strălucitoare, cum este de exemplu cea roșie, pot absorbi substanțial mai multe radiații. De altfel, unele materiale conțin substanțe colorante care pot să absoarbă radiațiile și astfel pot oferi o protecție mai mare. Unele țesături tratate cu agenți optici pentru albire, cum este și bumbacul, pot să absoarbă semnificativ mai multe raze UV, în special pe cele de tip UV-A. (2,3)

Hainele trebuie să vină lejer pe formele corpului, altminteri îmbrăcămintea mulată, întinsă, strânsă pe corp poate reduce potențialul de protecție anti-UV al materialelor din care este realizată.

Îmbrăcămintea cu factor de protecție împotriva ultravioletelor (FPU/ UPF) reprezintă una dintre măsurile „supreme” în ceea ce privește fotoprotecția. Materialele folosite în producția unor astfel de articole vestimentare oferă protecție împotriva UV-A și UV-B, similar cremelor de protecție solară cu spectru larg cu SPF de cel puțin 15, în timp ce îmbrăcămintea obișnuită nu depășește un FPS de 5,7 respectiv 9 în cazul bumbacului .
Acestea pot fi atrăgătoare, având mâneci puțin lungi, materiale ușoare, care permit aerului să circule, protecție dublă în zona umerilor, aceasta fiind aria cea mai expusă la radiațiile UV, fiind răcoroase, confortabile și de asemenea oferind o mai bună protecție solară. (2)

Dintre accesorii nu trebuie să lipsească o pălărie cu borul lat pentru a proteja pielea capului, a gâtului, urechile, dar și părul, predispus la degradare și alte efecte negative ale radiațiilor ultraviolete. Ochelarii de soare sunt de asemenea nelipsiți, aceștia protejând nu doar structurile fragile ale ochilor, dar și pielea sensibilă din jurul acestora. 

Sfaturi pentru îngrijirea părului în timpul verii

Părul, dincolo de rolul estetic, constituie un factor psiho-emoțional foarte important. Deși nu prezintă funcții importante la nivel de organism, cum ar fi cea de protecție împotriva factorilor de agresiune externi, comparativ cu pielea, „podoaba capilară” necesită o atenție deosebită fiind o reflexie a personalității și sănătății organismului.

Primii pași pentru îngrijirea părului și a pielii scalpului

Primii pași pentru îngrijirea pielii scalpului îi consituie alegerea șamponului și a produselor de condiționare potrivite tipului specific de păr.

Puteți afla mai multe informații despre alegerea produselor de îngrijire a părului găsiți aici.

Pentru a limita manipularea și tratamentul termic prelungit în vederea obținerii aspectului dorit al părului, este indicat să alegeți un stil al tunsorii cât mai apropiat de structura și forma naturală a părului. Tot aici este inclusă și reducerea utilizării produselor de styling, în special cele care conțin alcool și pot contribui la uscarea, respectiv deteriorarea firelor de păr.

De asemenea, vara este indicat să purtați o nuanță a cât mai apropiată de culoarea naturală, în cazul părului vopsit, pentru a minimiza degradarea structurilor părului.

O alimentație echilibrată constituie premisa unui păr atrăgător și plin de vitalitate. Aflați din articol în ce constă dieta pentru un păr frumos, care radiază de sănătate. 

 

Protejați-vă părul de radiațiile ultraviolete!

Deși efectele radiațiilor solare la nivelul părului nu sunt la fel de dramatice comparativ cu acțiunea nocivă asupra pielii, acestea nu trebuie neglijate. Expunerea excesivă la soare are drept consecință crearea unor microleziuni superficiale ale cuticulei, care favorizează degradarea structurii proteice a părului, respectiv a pigmenților. Părul închis la culoare, potrivit unor specialiști, este mult mai dispus la degradare sub acțiunea radiațiilor ultraviolete. Însă și în acest caz părerile sunt împărțite.

S-a stabilit că radiațiile ultraviolete de tip UV-B sunt responsabile de pierderile proteice de la nivelul firului de păr, în timp ce razele UV-A determină modificările de culoare de la acest nivel. Prin urmare, utilizarea cu responsabilitate a produselor pentru păr care conțin filtru anti-UV, dar și limitarea expunerii la aceste radiații reprezintă două dintre cele mai eficiente măsuri pentru menținerea integrității cuticulei și implicit a sănătății firului de păr. (4)

În concluzie, hidratarea optimă, factorii hormonali și trofici susținuți printr-o nutriție echilibrată și protecția solară adecvată sunt indispensabili proceselor de îngrijire al pielii și a părului, în special în perioada verii.

Data actualizare: 29-07-2016 | creare: 29-07-2016 | Vizite: 2913
Bibliografie
(1) Sun Safety: Save Your Skin!, link: http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm049090.htm#TipsforApplyingSunscreen
(2) Everyday and High-UPF Sun-Protective Clothing, link: http://www.skincancer.org/publications/the-melanoma-letter/summer-2012-vol-30-no-2/clothing
(3) Global Solar UV Index: A Practical Guide, link: http://www.who.int/uv/publications/en/GlobalUVI.pdf
(4) UV damage of the hair, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138021
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.