Bronzarea la solar

©

Autor:

Bronzarea la solar
Foarte popular datorită bronzului uniform și rapid pe care îl oferă în orice sezon, solarul este un dispozitiv a cărui utilizare implică o serie de riscuri pentru sănătate, cu atât mai mari cu cât bronzarea la solar este o practică frecventă, care a început de la o vârstă tânără (sub 30 de ani).

Cum are loc bronzarea la solar?

Expunerea excesivă la radiații ultraviolete, indiferent că acestea provin de la soare sau de la dispozitive artificiale, precum solarele, este cea care stimulează apariția bronzului. Când stăm la soare sau suntem la o ședință la solar, celulele din piele numite melanocite produc mai multă melanină (pigmentul care dă pielii culoare), cu scopul de a proteja pielea de radiațiile ultraviolete și rezultă o pigmentare mai intensă, respectiv bronzul. (1), (2)

Cu alte cuvinte, bronzul este o reacție la pielii la expunerea la radiațiile ultraviolete și mecanismul natural de apărare al organismului împotriva acestora.

Radiațiile UVA pătrund adânc în piele și sunt cele responsabile pentru apariția bronzului, în timp ce radiațiile UVB afectează celulele din stratul superior al pielii, provocând arsurile solare. Mult timp oamenii de știință le-au considerat pe cele UVB ca fiind cele mai periculoase, pentru că arsurile solare sunt asociate cu melanomul malign (tipul de cancer de piele cel mai fatal), însă studiile realizate după 1980 au arătat că și radiațiile UVA cresc riscul de cancer de piele, fiind totodată principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii (fotoîmbătrânire).

Mai există un al treilea tip, radiațiile UVC (emise doar de soare), considerate inofensive, pentru că sunt în general filtrate de stratul de ozon și nu ajung pe pământ. (3)
Solarele emit ultraviolete de tip A și B, predominant radiații UVA. Însă, conform Organizației Mondiale a Sănătății, solarele create în ultimii ani produc mai multe radiații UVB, pentru a imita mai bine lumina solară și pentru a grăbi procesul de bronzare. (4)

Radiațiile sunt emise în solar prin intermediul tuburilor fluorescente sau a lămpilor luminescente. Însă radiațiile UVA produse pot fi de până la 3 ori mai intense decât cele emise de soare la prânz, iar cele UVB se pot apropia de cele ale soarelui intens. (3)

Tuburile pot fi de culoare roz, albastră sau verde, fără să existe vreo diferență între acestea în ceea ce privește radiațiile UV. Tuburile pentru zona feței și a gâtului oferă un nivel de protecție mai ridicat și sunt complementare celorlalte tuburi de bronzare, ajutând la obținerea unui bronz mai uniform. Dispozitivele care produc artificial raze ultraviolete pot avea diverse forme si dimensiuni - cabine, paturi sau lămpi.

Solarul - riscuri și beneficii

Riscuri

Principalul risc la care se expun persoanele care aleg să se bronzeze la solar este cel de cancer de piele. IARC (Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer a Organizației Mondiale a Sănătății) a introdus în 2009 solarele și alte dispozitve de bronzare artificială în clasa agenților carcinogeni. (5)

Expunerea excesivă la ultraviolete este responsabilă pentru mai multe cazuri de cancer de piele decât este fumatul pentru cele de cancer pulmonar!

Studiile au indicat o creștere a riscului de melanom malign, carcinom spinocelular și carcinom bazocelular, cauzată de expunerea la radiațiile ultraviolete, indiferent că acestea provin de la soare sau de la solar. Deși solarul este considerat de unele persoane o metodă de bronzare mai sigură, datorită posibilității de a controla timpul de expunere, se pierde din vedere faptul că intensitatea radiațiilor emise de tuburile fluorescente ale solarelor poate fi de 2-3 ori mai mare decât cele emise de soarele de la ora prânzului. În plus, la nivelul expunerii se adaugă și tipul de piele al persoanei și vârsta (o piele mai deschisă la culoase și o vârstă mai mică predispun persoana la un risc mai mare decât în cazul unei pieli cu un pigment de culaore mai închis, la o vârstă mai înaintată).

Radiațiile UV pot favoriza apariția cancerului de piele prin două mecanisme:
 • ultravioletele produc mutații la nivelul ADN-ului din celulele pielii, ceea ce stimulează creșterea anormală a acestora;
 • ultravioletele slăbesc sistemul imun, făcând organismul mult mai vulnerabil la acțiunea celulelor canceroase agresive.

Cu cât expunerea excesivă la radiațiile UV are loc de la o vârstă mică, cu atât crește riscul dezvoltării melanomului malign de-a lungul vieții, iar începerea utilizării solarului înainte de vârsta de 35 de ani duce la o creștere a riscului de melanom malign de până la 75%.
De asemenea, IARC a identificat o asociere între utilizarea solarului și riscul apariției melanomului ocular. (2), (6), (7)

Mai multe informații despre bronzarea la solar și cancerul de piele găsiți în acest articol.

Riscului crescut de cancer i se adaugă și alte efecte negative:
 • asupra pielii (fotoîmbătrânirea, apariția ridurilor și a petelor, înmulțirea pistruilor, scăderea elasticității și fermității, posibile alergii la nivelul pielii, mai ales la persoanele cu pielea sensibilă);
 • asupra ochilor (expunerea la radiațiile UV fără protecția ochilor poate crește riscul de cataractă sau fotokeratită);
 • asupra sistemului imun (supraexpunerea la ultraviolete poate afecta funcționarea normală a sistemului de apărare al pielii, făcând-o mult mai sensibilă la lumină, dar și  sistemul imun, prin scăderea eficienței imunizărilor și reacțiile la unele medicamente administrate). (5), (7)

Bronzarea se pare că poate provoca dependență, ca urmare a eliberării de endorfine sub acțiunea radiațiilor UV. În 2011, cercetătorii de la University of Texas Southwestern Medical Center au publicat un studiu în cadrul căruia au monitorizat activitatea cerebrală a persoanelor care se bronzau la solar de cel puțin 3 ori pe săptămână. Monitorizarea cerebrală s-a realizat în două etape: o dată radiațiile UV de la solare erau blocate, în cealaltă sesiune bronzarea se realiza fără nicio intervenție, iar participanții nu știau în care dintre ședințe primeau radiațiile reale sau filtrate. Scanările cerebrale au arătat că radiațiile ultraviolete reale activau zonele din creier care sunt de obicei activate la cei cu dependențe. Mai mult, participanții își puteau da seama dacă sunt expuși la un nivel intens de radiații sau nu. (8), (9)

Trebuie menționat că în unele state din SUA și Europa, persoanelor sub 18 ani le este interzisă bronzarea la solar, în timp ce în Australia și Brazilia, orice dispozitiv care emite artificial radiații este interzis tuturor, indiferent de vârstă. (6)

Beneficii

Persoanele care apelează la solar o fac de obicei din motive estetice, pentru că obțin astfel un bronz uniform, într-un timp relativ scurt comparativ cu expunerea la soare. De asemenea, la solar se pot bronza și în sezonul rece.

Printre beneficii, se mai menționează în literatura de specialitate și o îmbunătățire a dispoziției, determinată de eliberarea de endorfine sub influența razelor UV. O altă posibilă explicație ar putea fi faptul că persoanele bronzate arată mai bine (bronzul oferă un aspect mai plăcut și mai sănătos), ceea ce le face să se simtă mai bine. De exemplu, un studiu comparativ realizat pe 100 de participanți, publicat în 2008, a arătat că 81% dintre tinerii intervievați în 2007 consideră că bronzul  îmbunătățește aspectul fizic, comparativ cu doar 58% dintre cei intervievați în 1988, care aveau aceeași credință. (10), (11)

Atenție! Aceste beneficii trebuie puse în balanță alături de riscurile pe care expunerea la radiațiile UV le implică pentru sănătate.

În industria dispozitivelor de bronzare artificială mai sunt vehiculate încă două presupuse beneficii:
stimularea producției de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor; aportul acesteia în organism se poate face însă și prin alimentație sau administrarea de vitamina D sub formă de suplimente alimentare, fără să fie necesară expunerea la razele ultraviolete;
crearea unui bronz de protecție, care va proteja împotriva arsurilor solare; acest bronz este însă echivalentul unei creme cu factor de protecție de cel mult 4, ceea ce nu previne arsurile solare.

Mai multe informații despre acest mit găsiți pe larg în acest articol.

Nu utilizați solarul dacă...

O meta-analiză publicată în 2014 despre bronzarea la solar a arătat că este o practică extrem de răspândită, la care apelează mai ales adolescentele și tinerele femei. (5)

Instituții medicale precum OMS (Organizația Mondială a Sănătății), ACS (American Cancer Society), CDC (Centers for Disease Control and Prevention) și FDA (Food and Drug Administration) recomandă tuturor evitarea utilizării solarelor din rațiuni de siguranță pentru sănătate, cu atât mai mult celor aflate la risc. Conform OMS, nu ar trebui să se bronzeze la solar persoanele care:
 • au tipul de piele I sau II (ceea ce înseamnă că nivelul de melanină produs este foarte mic, pielea nu se bronzează și este predispusă la arsuri solare);
 • au vârsta sub 18 ani;
 • prezintă numeroase alunițe;
 • au tendința de dezvolta pistrui;
 • în copilărie s-au confruntat cu mai multe episoade de arsuri solare;
 • au pielea afectată de expunerea la soare;
 • prezintă leziuni maligne sau pre-maligne la nivelul pielii;
 • se află sub tratament cu medicamente care le-ar putea crește sensibilitatea la radiațiile UV. (2), (4)

Măsuri de precauție

Dacă alegeți totuși această metodă pentru a vă bronza, asigurați-vă că:
 • purtați ochelarii de protecție pe întreaga durată a ședinței la solar, în caz contrar ochii pot fi afectați pe termen scurt și lung;
 • bronzarea se face treptat de la o ședință la alta și țineți cont de tipul de piele;
 • începeți bronzarea cu durate scurte; arsurile solare nu sunt evidente imediat, de aceea, dacă vă expuneți prea mult riscați să nu vă dați seama că v-ați ales cu o arsură solară;
 • respectați instrucțiunile de utilizarea a solarului și cele oferite de personalul de la salon;
 • evitați să vă machiați înainte de o ședință de bronzare la solar, pentru că machiajul poate crește sensibilitatea la radiațiile UV. (5)

Data actualizare: 21-03-2020 | creare: 11-07-2016 | Vizite: 55520
Bibliografie
(1)What causes a sunburn and suntan?, link: https://www.aad.org/public/kids/skin/skin-cancer/what-causes-a-sunburn
(2)Tanning Salons, link: https://hps.org/documents/Tanning_Salons_Fact_Sheet.pdf
(3)By the way, doctor: Is a tanning bed safer than sunlight?, link: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/is-a-tanning-bed-safer-than-sunlight
(4)Artificial Tanning Sunbeds, link:http://www.who.int/uv/publications/en/sunbeds.pdf?ua=1
(5)Indoor Tanning: The Risks of Ultraviolet Rays, link: http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm186687.htm
(6)Indoor Tanning Is Not Safe, link: http://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/indoor_tanning.htm
(7)The Risks of Tanning, link: http://www.fda.gov/Radiation-EmittingProducts/RadiationEmittingProductsandProcedures/Tanning/ucm116432.htm
(8)Why is tanning dangerous?, link: https://www.melanoma.org/understand-melanoma/preventing-melanoma/why-is-tanning-dangerous
(9)Tanning bed users exhibit brain changes and behavior similar to addicts, UT Southwestern researchers find, link: http://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2011/tanning-bed-users-exhibit-brain-changes-and-behavior-similar-to-addicts.html
(10)The benefits and risks of ultraviolet (UV) tanning and its alternatives: the role of prudent sun exposure, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2692214/
(11)Indoor tanning knowledge, attitudes, and behavior among young adults from 1988-2007, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18427042/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.