Înlocuirea unor cuvinte cu emoji-uri nu afectează înțelegerea textului: un nou studiu explică de ce

©

Autor:

Înlocuirea unor cuvinte cu emoji-uri nu afectează înțelegerea textului: un nou studiu explică de ce
Modul de înțelegere al emoji-urilor a reprezentat un subiect de studiu intens în ultimii ani, odată cu expansiunea rețelelor sociale. Într-un studiu recent, cercetătorii au dorit să afle cum sunt interpretate emoji-urile, atunci când sunt folosite în locul cuvintelor. Pentru a realiza asta, cercetătorii au solicitat voluntarilor să citească texte cu emoji și au măsurat cu precizie timpul de lectură.
Rezultatele arată că perioada de înțelegere a unei propoziții care conține emoji în loc de cuvinte este mai mare, însă introducerea unor imagini emoji în locul cuvintelor nu îi determină pe oameni să își piardă capacitatea de înțelegere a propoziției. Studiul arată, de asemenea, că atunci când emoji-ul nu reprezintă în mod direct sensul dorit, ci un alt cuvânt cu aceeași pronunție, este necesar un timp mai mare pentru înțelegerea textului. Pe baza rezultatelor obținute, echipa de cercetători concluzionează că înțelegerea emoji-urilor constă în doi pași: mai întâi imaginea este interpretată, apoi cuvântul este dedus.

Emoji-urile sunt pictograme mici care au originea în Japonia: „e” în japoneză înseamnă imagine, „moji” înseamnă cuvânt. „Ne-am propus să explorăm în ce măsură citirea emoji-urilor este mai asemănătoare cu citirea cuvintelor sau interpretarea imaginilor”, explică autorul studiului, Tatjana Scheffler, profesor asistent pentru Digital Forensic Linguistics la Institutul de Studii Germane de la Universitatea Ruhr din Bochum. În acest scop, cercetătorii au efectuat un studiu online în care participanții au citit propoziții în care unele cuvinte au fost înlocuite cu emoji și au măsurat timpul de lectură pentru fiecare cuvânt. Ulterior, au pus întrebări pentru a verifica dacă participanții au înțeles propozițiile.

„Așa cum am bănuit și așa cum sugerează alte studii, participanții noștri au înțeles cu ușurință propoziții cu emoji în loc de substantive”, subliniază cercetătorul. La întrebările de înțelegere li s-a răspuns corect chiar puțin mai des, dar nu în mod semnificativ, după propozițiile care conțin emoji decât după aceleași propoziții fără niciun emoji.

Echipa a arătat, însă, că timpii de lectură au fost diferiți în mod considerabil între participanți. Timpul mediu de citire pentru un cuvânt scris a fost de aproximativ 450 de milisecunde, pentru un emoji corespunzător de aproximativ 800 de milisecunde și pentru un emoji care înfățișează un omofon (cuvinte cu aceeași pronunție, dar semnificații diferite) mai mult de 900 de milisecunde.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-11-2021 | creare: 23-11-2021 | Vizite: 311
Bibliografie
This is how we understand emoji, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211111130259.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!