Interviu cu Ioana Elena Petcu: „Masajul pentru fertilitate, un concept nou in Romania, dar cu numeroase beneficii pentru optimizarea sanatatii feminine”

Data publicării: 07-11-2016

Interviu cu Ioana Elena Petcu: „Masajul pentru fertilitate, un concept nou in Romania, dar cu numeroase beneficii pentru optimizarea sanatatii feminine” In ultima vreme, au patruns si la noi mai multe metode complementare de restabilire a sanatatii, pe langa indicatiile medicului specialist. Modul de viata, de alimentatie, poluarea, dar si factorul genetic ne determina sa luam in calcul si astfel de tehnici tocmai pentru a preveni si ameliora tulburari mai grave sau chiar pentru a potenta tratamentele alopate.

Dintre toate acestea, masajul pentru fertilitate este, poate, cel mai nou concept. Tocmai de aceea, citeste in randurile ce urmeaza un interviu realizat de Marina Rasnoveanu impreuna cu Ioana Elena Petcu, Fertility Health Coach.

1). Ioana, stiu ca esti Health Coach & Specialist Detox, cu specializare pe endometrioza si fertilitate. De ce ai vrut sa urmezi acest curs care ti-a oferit, iata, o practica noua prin care poti ajuta femeile care isi doresc un copil, dar nu numai?

Ioana Elena Petcu: Sunt Coach specializat in Nutritie Functionala si Sanatate Feminina si lucrez cu femei care doresc sa-si redobandeasca fertilitatea, ca stare de sanatate a intregului organism.  Mi-am dorit enorm sa aduc in Romania Masajul pentru Fertilitate pentru ca aceasta terapie manuala completeaza cu succes programele concepute de mine pentru femeile diagnosticate cu endometrioza sau probleme de fertilitate. Pur si simplu imi intregeste munca si sporeste efectele pe care pana acum le obtineam doar folosindu-ne de nutritie functionala, suplimente si modificari ale stilului de viata.
Este o terapie complementara, care presupune o imbinare de tehnici - ce includ masajul abdominal si sacral, presopunctura, reflexo sau folosirea rebozoului- care pot ajuta in orice nivel de durere pelvina sau digestiva, sindrom premenstrual, dureri si cheaguri menstruale, uter retrovers sau constipatie. In acelasi timp, pentru ca stimuleaza troficitatea tesuturilor, realinierea anatomica si functionalitatea organelor reproducatoare, este o unealta excelenta in caz de probleme de fertilitate. Si putem proba beneficiile doar apeland la o singura sesiune pe luna.

Da, mi-am dorit tare sa urmez cursul acesta sa pot sa ajut mai mult decat o faceam inainte. Misiunea mea este aceea de a oferi solutii naturale, personalizate, care vor sustine abilitatea corpului de a se vindeca singur, pentru a obtine rezultate maxime posibile.

2). Spune-ne mai multe despre cum s-au desfasurat lucrurile acolo si cum ai ajuns sa obtii acest certificate de Fertility Massage Therapist?

Aceasta terapie unica prin masaj a fost dezvoltata si patentata de catre Clare Blake - naturopat si Billings Ovulation Method teacher- din pasiune pentru fertilitate si sanatate pelvina. Unele tehnici isi au originea in masajul Maya sacro-abdominal, practicat si transmis lumii occidentale prin Rosita Arvigo, de catre un shaman din Belize. In momentul in care am decis ca este ‘piesa de puzzle’ care-mi trebuie, am ales sa calatorim pana in Bristol, UK unde am participat la patru zile intense si unice de curs practic. Teoria este acoperita prin invatamant la distanta si examene, iar certificatul se obtine dupa realizarea studiilor de caz. Pe langa faptul ca a fost o experienta fascinanta si mi-a inflentat mult abordarea terapeutica, participarea la curs mi-a adus ocazia sa cunosc profesionisti desavarsiti din toata lumea care practica aceasta terapie cu rezultate uimitoare.

3). Este masajul pentru fertilitate indicat numai femeilor care au endometrioza sau are si alte aplicatii benefice?
Masajul pentru Fertilitate este un tratament complet non-invaziv, care aduce echilibru si armonie organelor reproductive, celor digestive si zonei sacrale, iar de efectele acestui masaj poate beneficia orice femeie care se confrunta cu diverse patologii de la endometrioza, sindrom de ovare polichistice, menstruatii abundente, durerose, cu cheaguri, menstruatii neregulate, productie slaba de mucus cervical, trompe falopiene blocate pana la dureri de spate, lipsa orgasmului sau probleme digestive. De asemenea, aceasta terapie este folosita cu succes peste tot in lume in clinicile pentru fertilitate pentru a creste sansele conceptiei in cazul celor care apeleaza la tehnici de repoducere asistata (FIV, ICSI, IUI) sau au antecedente de avort spontan. Masajul, folosit in timpul tratamentului pentru fertilitate, poate face diferenta in ce priveste sansele unei femei de a concepe pentru ca promoveaza echilibrul hormonal, creste circulatia la nivelul trompelor, ovarelor si uterului, reduce inflamatia si dizolva adeziunile care pot impiedica conceptia,sustine sanatatea sistemului imunitar, elibereaza tensiunea emotionala si reduce nivelul hormonilor de stres.

4). Ce ne poti spune despre contraindicatiile lui sau posibilele efecte adverse (daca exista)?

Da, masajul pentru fertilitate are si contraindicatii pe care este bine sa le facem cunoscute:
  • 3 zile inainte de menstruatie sau in timpul menstruatiei
  • daca exista dispozitiv intrauterin inserat (sterilet)
  • inainte de 6 saptamani de la interventie chirurgicala minora
  • inainte de 1 an de la interventie chirurgicala majora
  • infectie acuta sau boala cu transmitere sexuala
  • dupa ovulatie daca incerci sa concepi (activ) sau dupa transferul embrionar se va evita zona uterului si masajul sacral profund.

5). Pentru a potenta eficienta masajului de acest tip, exista si alte indicatii? Poate legate de alimentatie, miscare fizica…?

Nutritia este fundamentala cand vine vorba despre conceptie si fertilitate, pentru ca ne dorim rezolvarea cauzelor dezechilibrelor existente si nu doar tratarea simptomelor. Exista o lista cu recomandari generale pe care o ofer pacientei dupa sesiune, daca vine doar pentru masaj, care cuprinde sfaturi legate de nutritie, stil de viata, precum si alte tehnici pentru fertilitate, usor de implementat in confortul casei sale, care vor potenta efectele terapiei si vor ajuta la indeplinirea obiectivelor. In topul recomandarilor se afla o alimentatie anti-inflamatorie, densa nutritiv care poate rescrie chimia corpului in doar cateva saptamani de utilizare. Hidratarea este un alt sfat important, pentru ca se pare ca statusul hidratarii afecteaza semnalul inflamator la nivel genetic. Faptul ca ne-am mutat cumva in interior - joburi ce presupun stat pe scaun, la birou, la calculator ore in sir, ca suntem din ce in ce mai sedentare - ne deplasam cu masina sau epuizarea nu ne mai permite sa mergem pe jos si facem prea putina miscare in aer liber, contribuie la staza, la congestie pelvina – in cazul acesta masajul ajuta enorm, iar recomandarile despre activitatea fizica vor varia in functie de starea de sanatate a pacientei si bineinteles, de preferinte.

6). Pot apela la el si femeile care iau anumite tratamente, cum ar fi de exemplu contraceptivele?

In cazul adminstarii contraceptivelor orale pe termen lung, masajul poate fi o terapie binevenita pentru ca imbunatateste circulatia la nivelul abdomenului si pelvisului, sustinand atat fluxul de sange, de oxigen si nutrienti catre organe, cat si drenajul limfatic si detoxifierea toxinelor. In plus, poate fi o modalitate de relaxare si reconectare la corpul tau.  Masajul ajuta si dupa ce renunti la contraceptive, iar menstruatia intarzie sa apara sau este neregulata.

7). Stiu ca ai un program mai amplu pentru Optimizarea fertilitatii. Spune-ne mai multe despre el si pe loc s-ar incadra aici si masajul pentru fertilitate?

Am conceput un program special pentru Optimizarea Fertilitatii dedicat tuturor celor care-si doresc sa conceapa un bebe fie natural, fie apeland la tehnici de reproducere asistata. Studiile, dar si practica, ne arata ca pacientele care fac modificari in alimentatie si in stilul de viata au sanse crescute exponential de a obtine o sarcina si a naste un bebelus sanatos.

Asta poate inseamna costuri reduse ale tratamentelor pentru fertilitate, mai putin stres si mamici sanatoase si fericite. Pentru ca ingrijirea in pre-conceptie are o importanta colosala asupra calitatii ovulelor care vor fi creea viitorul embrion, mediului uterin care va sustine o sarcina in urmatoarele 9 luni, si nu in ultimul rand asuprasanatatii si vitalitatii mamei care va asigura cele necesare bebelusului atat cat timp este in burtica, dar si dupa nastere. Punand bazele sanatatii noastre inaintea conceptiei, inseamna sa reducem riscurile si temerile care pot aparea in viitor. Iar folosirea masajului pentru Fertilitate in perioada dinaintea conceptiei si sarcinii influenteaza pozitiv toate aceste obiective pe care ni le propunem, in primul rand prin reducerea inflamatiei care poate impiedica procesul normal de ovulatie, fertilizare si implantare si in al doilea rand prin dizolvarea aderentelor pelvine care pot cauza diverse modificari anatomice.

8). Esti printre putinii Health Coach-i din tara specializati pe endometrioza, o afectiune foarte grava care afecteaza din ce in ce mai multe romance si femei din intreaga lume. Din experienta de acum, ce ne poti spune despre asta? In ce directie ne indreptam ca mentalitate, abordare medicala, rezolvare a cazurilor pe cale alopata sau naturopata?

Munca mea ca si Coach in nutritie functionala specializat in endometrioza, o completeaza pe cea a medicului curant, caruia nu-i permite timpul fizic, efectiv, sa indrume pacienta catre obiceiuri alimentare santoase sau sa-si schimbe stilul de viata. Rolul meu este sa invat clienta despre necesitatea unei varietati de nutrienti esentiali care-i sustin functiile vitale ale organelor si glandelor corpului pentru sanatate hormonala, menstruala si digestiva, sa o inspir sa faca mici modificari in rutina zilnica care-i vor permite sa functioneze la potentialul sau maxim, sa o motivez sa faca treptat, cu pasi micuti, tranformari durabile, de succes ca sa isi recapete bucuria de a-si urma viata pe care si-o doreste.

In abordarea mea ma intalnesc cu pacienta acolo unde se afla la momentul respectiv, apoi toate aceste lucruri pe care clienta le va invata si le va aplica pentru ea in fiecare zi si la fiecare masa,  vor avea un rezultat cumulativ, reusind ca intr-un astfel de program sa experimenteze, dupa caz, disparitia acneei, redobandirea energiei si vitalitatii, reducerea menstruatiilor abundente si cheagurilor, reducerea durerilor menstruale dupa zeci de ani de chin, rezolvarea problemelor digestive, inversarea steatozei hepatice, remisie de Hashimoto, reducerea dimensiunilor sau eliminarea chisturilor endometriozice, obtinerea unei sarcini natural sau success rasunator la FIV in caz cu Endo si ovare polichistice….

Colaborarea mea cu medicii specialisti este foarte importanta pentru obtinerea rezultatelor pe care clienta si le propune. Sunt norocoasa sa am in jurul meu doctori fabulosi care au inteles importanta necesitatii unei echipe interdisciplinare in abordarea acestei afectiuni. Spre bucuria mea, si din tara, din ce in ce mai multe paciente diagnosticate cu Endo sunt indrumate de doctorii lor sa colaboreze cu alti profesionisti pentru a asigura imbunatatirea calitatii vietii si evitarea interventiilor chirurgicale multiple. Asta inseamna ca din ce in ce mai multi medici imbratiseaza ideea tratarii pacientei ca intreg, ca nu mai cred doar in suprimarea medicata a afectiunii si, in cazurile in care stadiul afectiunii permite, aplica conceptul „ordinea terapeutica” – folosind mai intai metode non invazive si mai putin costistitoare. Educatia integrativa a pacientei va avea efecte care vor dura intreaga sa viata, va potenta efectele tratamentului medical aplicat – acolo unde este nevoie- si va evita costurile (la propriu si la figurat) interventiilor chirurgicale. Asta inseamna sa ne indreptam in directia normala, oferind servicii medicale predictive, preventive, personalizate si cu implicarea activa a pacientei in procesul de luare a deciziilor pentru propria sanatate.

Inca suntem la inceput cu constientizarea nationala a gravitatii acestei afectiuni cronice care poate fi de-a dreptul invalidanta si poate curma cursul unei vieti normale. Statul roman nu ofera nici un ajutorpacientelor diagnosticate cu endometrioza, iar interventiile chirurgicale si tratamentele sunt suportate integral de paciente. Mai mult, intalnesc paciente care sunt diagnosticate initial cu anexita ori cancer, sau paciente care nu sunt crezute in familie sau la serviciu ca au dureri insuportabile – pentru ca arata bine(o pacienta care sufera de Endo nu arata rau!! poate fi o femeie extrem frumoasa!! care nu se transforma si se tavaleste pe jos cand are dureri!!).Inca exista prejudecati si ridiculizari ale acestui diagnostic.

Din fericire, sunt medici specialisti in Romania care fac o treaba senzationala si se implica in campanii de informare si mediatizare a endometriozei, pentru a trage un semnal de alarma asupra gravitatii acestei afectiuni care trebuie privita cu toata seriozitatea.

Pacientele cu Endo au nevoie de recunoastre, educatie, suport si intelegere pentru a tine sub control aceasta afectiune.
Sursa: Marina Râșnoveanu, 07-11-2016, Vizualizari 10091
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.