Întrebări frecvente privind protezele dentare

©

Autor:

Întrebări frecvente privind protezele dentare

Care este diferența între protezele convenționale și cele imediate?

Protezele totale sunt conventionale sau imediate, în funcție de momentul în care sunt folosite. Cele imediate sunt folosite imediat dupa îndepartare dinților naturali. Avantajul constă în faptul că nu trebuie să rămâneți fără dinți în perioada în care gingia se vindecă. După vindecare, se iau măsuri pentru proteza convențională.

Este normal să am dificultăți în purtarea protezei imediate?

Învățarea mestecatului cu proteză durează 6-8 săptămâni. Limba, obrajii și buzele trebuiesc antrenatre pentru a putea susține proteza în timpul vorbitului și a mestecatului. Pentru învățarea acestor lucruri este nevoie de exercițiu, răbdare și determinare.

De ce proteza mea nu mai stă fixată?

În timp, gingiile și oasele se micșorează, iar maxilarul se realiniază. Medicul stomatolog va stabili cauza nepotrivirii protezei.

Proteza trebuie schimbată la aproximativ cinci ani și realiniată la fiecare doi ani.

Ce este o supraproteză?

Supraproteza este o proteză totală fixată pe dinții naturali rămași sau pe implanturi. Dinții naturali trebuie să fie pregătiți anterior.

Cât timp vor rezista implanturile pentru supraproteza mea?

Studiile au arăta că implanturile pot dura de la 20 de ani până la o viață întreagă, dacă sunt îngrijite corespunzător și sunt respectate vizitele regulate la medic. Următorii factori pot reduce viața implanturilor: sănătatea generală rpoastă, igiena orală deficitară, fumatul și scrâșnitul dinților. Din cauza deteriorării, unele părți ale implantului pot necesita înlocuire.

Cum mă voi simți cu o proteză?

Vă veți simți ciudat cu noua proteză, timp de câteva săptămâni. O veți simți „largă”, până cand mușchii obrajilor și limba se vor obișnui să o mențina stabilă. Iritația și durerea ușoara nu este ceva neobișnuit. Este posibil să crească producția de salivă, însă pe măsură ce gura se va obișnui cu proteza, aceste probleme se vor diminua. De obicei, este nevoie de câteva consultații la stomatolog, după ce este fixată proteza. Dacă iritația și durerea persistă, consultați medicul.

Mă va face proteza să arăt diferit?

Proteza poate fi făcută să semene cu dantura naturală, astfel încât schimbarea nu va fi foarte evidentă. Proteza vă poate imbunătăți aspectul și profilul.

Voi putea mânca cu proteza?

Începeți cu alimente moi, tăiate în bucățele mici. Mestecați încet, folosind ambele părți ale gurii, încercând să mențineți proteza în poziție corectă. Pe măsură ce vă obișnuiți cu mestecatul, adăugați noi alimente, până când reveniți la dieta normală. Atenție la mâncărurile fierbinți sau prea tari, precum și la oasele ascuțite.

Va schimba proteza felul în care vorbesc?

Veți avea nevoie de exercițiu pentru a pronunța corect unele cuvinte. Puteți scurta perioada de ajustare citind cu voce tare și repetând cuvintele mai dificile. Dacă proteza scoate zgomot în timpul vorbirii, vorbiți mai rar.

Este posibil ca proteza să alunece în timp ce râdeți, tușiți sau zâmbiți. Repoziționați dantura mușcând ușor și înghițind. Dacă problema persistă, consultați medicul.

Cât timp trebuie să port proteza?

Stomatologul vă va oferi informații despre aceste detalii. În primele zile va trebui să o purtați tot timpul, inclusiv noaptea. După perioada de ajustare, puteți scoate proteza în timpul nopții. Astfel, veți lăsa gingiilor timp de refacere. În general, nu este recomandabil ca proteza să fie purtată tot timpul.

Trebuie să folosesc adeziv?

Adezivul poate oferi un plus de siguranță cu privire la stabilitatea protezei, însă nu reprezintă o soluție în cazul protezelor care se mișcă și sunt largi. Acestea din urmă trebuie înlocuite.

Cum se îngrijește o proteză?

Protezele sunt foarte delicate și se pot sparge dacă sunt scăpate. Țineți-le deasupra unui prosop atunci când le manevrați.

Asemenea dinților naturali, proteza trebuie periată de două ori pe zi, pentru îndepărtarea plăcii dentare și a resturilor de mâncare. Evitați periuțele cu perii duri și substanțele abrazive.

Protezele se pot deforma dacă se usucă sau dacă sunt lăsate peste noapte în apă caldă.

Îmi pot repara proteza singur?

Ajustându-vă proteza fără ajutorul medicului, vă puteți afecta grav sănătatea, provocând iritații și infecții, sau puteți strica definitiv proteza. Stomatologul poate repara o proteză la o singură ședință.

Care este durata de viață a unei proteze?

Nicio proteza nu este permanentă. Gura se afla în continuă schimbare, astfel încât proteza va trebui ajustată de către medic. Durata aproximativă de viață a unei proteze este de cinci ani.

În timp, oasele și gingiile se micșorează, fapt ce duce la realinierea maxilarului. Proteza care nu mai este fixata bine poate produce dureri și infecții, precum și dificultăți la mestecat și vorbit.

Trebuie să îmi îngrijesc gura în mod special?

Chiar dacă aveți proteză totală, tot trebuie să vă îngrijiți gura. Periați în fiecare dimineață gingiile, limba și cerul gurii, cu o periuță cu peri moi. Astfel veți îndepărta placa bacteriană și veți stimula circulația sângelui. Importantă pentru sănătatea gurii este și o dietă echilibrată.

Cât de des trebuie să mă duc al stomatolog?

Medicul vă va spune cât de des să mergeți la control. Acesta vă va examina gura pentru a urmări dacă proteza se potrivește bine. Stomatologul va urmări și semnele apariției unor boli orale.

Data actualizare: 28-12-2018 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 21257
Bibliografie
1. Dentures - Frequently Asked Questions (FAQ), link: https://www.ada.org/public/topics/dentures_faq.asp
2. Dentures, link: https://www.dentalhealthsite.com/category/dental-procedures/dentures/
3. Frequently asked Questions, link: https://www.denturist.bc.ca/faq.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice