Miros urât lucrare dentară - cauze, explicații și sfaturi

©

Autor:

Miros urât lucrare dentară - cauze, explicații și sfaturi

Mirosul urât al lucrărilor dentare constituie o experiență neplăcută, dar comună, care necesită o evaluare medicală stomatologică, deoarece poate indica o deteriorare a lucrării sau diferite afecțiuni dentare. De cele mai multe ori, mirosul neplăcut apare pe fondul neglijării igienei orale, care duce la formarea depunerilor de tartru și implicit la apariția halenei. (1, 2)

Cauze

Mirosul urât emanat de lucrările dentare poate indica o serie de probleme de sănătate orală, cum ar fi cariile, gingivita sau boala parodontală. În plus, un miros urât lucrare dentară poate să apară și din cauza unei igiene orale necorespunzătoare, care duce la acumularea de bacterii și formarea de placă bacteriană în cavitatea orală. (1, 2, 3)

În cele din urmă, o altă potențială cauză pentru mirosul urât o reprezintă lucrările dentare deteriorate, cum ar fi coroanele sau punțile dentare, care pot permite bacteriilor să se acumuleze și să se dezvolte în zonele din cavitatea dentară inaccesibile periuței dentare, care nu pot fi îndepărtate prin periajul obișnuit. (2, 3, 4)

În anumite situații, mirosul neplăcut din cavitatea bucală poate să fie, de fapt, determinat de curățarea inadecvată a aparatului dentar sau a protezelor dentare. În cazul utilizării unui aparat dentar mobil sau a unei proteze mobile, mirosul neplăcut poate fi cauzat de acumularea de resturi alimentare sau de placă bacteriană pe acestea. Pentru a preveni mirosul neplăcut, este important ca aparatul/proteza să fie curățat/ă în mod regulat, conform indicațiilor medicului stomatolog. (1, 2, 6)

Explicații pentru mirosul urât al unei lucrări dentare

În cavitatea orală, există o serie de bacterii care trăiesc și se hrănesc cu resturile alimentare, celulele moarte și alte materiale organice. În timpul acestui proces, bacteriile descompun aceste materiale și produc compuși volatili cu miros neplăcut, cum ar fi sulfura de hidrogen, metilmercaptanul și alte substanțe chimice. (5)

Compușii volatili sunt produși în special în prezența bacteriilor anaerobe, care trăiesc într-un mediu lipsit de oxigen, cum ar fi spațiile dintre dinți și gingii. De exemplu, sulfura de hidrogen este produsă prin descompunerea aminoacizilor sulfurici care se găsesc în proteinele alimentare, în timp ce metilmercaptanul este produs prin descompunerea metioninei, un alt aminoacid sulfuric. (4, 5)

În cazul lucrărilor dentare, mirosul urât poate fi cauzat de acumularea de resturi de alimente și bacterii sub ele. De exemplu, în cazul coroanei dentare, bacteriile se pot acumula la marginea dintre dinți și coroană, un spațiu care nu poate fi curățat prin periajul dentar efectuat la domiciliu. (3, 5)

Sfaturi

Mirosul neplăcut emanat de lucrările dentare indică o posibilă problemă de sănătate orală și poate fi un semnal de alarmă pentru pacienți să acționeze în consecință și să solicite ajutorul medicului dentist. Ignorarea mirosului neplăcut poate duce la deteriorarea stării de sănătate orală și poate agrava problemele dentare existente. Pentru a preveni problemele de sănătate orală, este important ca orice simptom al unei afecțiuni orale, inclusiv mirosul neplăcut, să fie evaluat de către medicul stomatolog.

Până la efectuarea vizitei la stomatolog, pentru îmbunătățirea mirosului din gură se pot utiliza soluții speciale pentru clătirea gurii (precum apele de gură cu clorhexidină), de preferat cu acordul medicului. De asemenea, este recomandată evitarea alimentelor cu arome puternice, precum usturoiul sau ceapa, cât și a celor care pot cauza uscăciunea gurii. (1, 2)


Data actualizare: 22-04-2023 | creare: 22-04-2023 | Vizite: 2218
Bibliografie
(1) Halitosis (Bad Breath), https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/halitosis-bad-breath
(2) Bad breath, https://www.kowhaidental.co.nz/help-centre/bad-breath
(3) 3 Reasons for Bad Smell Coming From Crowns and Bridges, https://toothaidschool.com/article/bad-smell-from-crown-and-bridge
(4) Why Does My Dental Crown Smell? https://bridgecreekdental.com/why-does-my-dental-crown-smell
(5) Bacteria in Our Mouths: How Many And What Are They? https://www.kin.es/en/bacterias-que-tenemos-en-la-boca
(6) Denture cleanliness and hygiene: an overview, https://www.nature.com/articles/s41415-022-4397-1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum