Protezele dentare - etape de realizare și recomandări

©

Autor:

Protezele dentare - etape de realizare și recomandări

Protezele dentare sunt printre cel mai des utilizate piese protetice din medicina dentară, menite să înlocuiască fie o parte din dinți (proteza parțială acrilică), fie toți dinții de pe o arcadă dentară (proteza totală).

Deoarece sunt cunoscute în medicina dentară ca proteze mobilizabile, acestea vor putea fi inserate și menținute în cavitatea bucală pe baza mai multor factori. Desigur, menținea acestui tip de proteză dentară nu se bazează pe o cimentare definitivă în cavitatea bucală, ci este menită să fie inserată și dezinserată pentru a putea fi igienizată.

Proteza totală este cea care va înlocui toți dinții lipsă de pe o arcadă dentară și se realizează dintr-o rășină acrilică, pe care vor fi montați dinții artificiali.
  
Proteza dentară poate fi realizată imediat după extracțiile tuturor dinților de pe arcada dentară sau la un anumit interval de timp după extracții, atunci când osul alveolar s-a vindecat post-extracțional.
  
Există mai mulți factori care ajută la menținerea protezei dentare, totale sau parțiale în cavitatea bucală, și anume:

 • fenomenul de succiune, care apare prin interpunerea salivei între proteză și câmpul protetic;
 • designul corect al protezei pe câmpul protetic;
 • utilizarea în totalitate a câmpului protetic necesar, pentru ca proteza să se sprijine pe o suprafață cât mai mare;
 • pentru proteza parțială acrilică – utilizarea unor croșete metalice care se aplică pe dinții vecini spațiului edentat (fără dinți). (1)


Etapele de realizare

Într-o primă etapă, pacientul se prezintă la medicul dentist care îl va examina și, în funcție de situația clinică, îi va propune un plan de tratament. Foarte important este ca pacientul să înțeleagă de la început ce etape presupune realizarea unei proteze totale și ce așteptări să aibă din punct de vedere estetic și funcțional.

În a doua ședință medicul dentist va realiza prima etapă în realizarea protezei totale și anume – amprentarea preliminară a câmpului protetic (cu ajutorul unei port-amprente standard), adică va realiza o copie a maxilarului/maxilarelor, cu ajutorul unui material special destinat acestei etape. Amprentele vor fi trimite către laboratorul de tehnică dentară. (2)

Tehnicianul dentar va realiza primele modele de gips (care vor reprezenta o copie mai puțin fidelă a câmpului protetic) și va realiza o portamprentă individuală, care va corespunde mult mai bine dimensiunilor și contururilor din cavitatea bucală a pacientului. Cu ajutorul acestei port-amprente medicul va realiza o a doua amprentă a câmpului protetic, care va fi trimisă de asemenea către tehnician și care va realiza un al doilea model de gips, o copie mult mai fidelă a câmpului protetic. (2), (3)


După această etapă va urma întregistrarea relației  intermaxilare a pacientului, care se referă la raportul dintre cele două maxilare atunci când gura este închisă. Această etapă este foarte importantă, deoarece îi va permite tehnicianului să monteze dinții artificiali, în funcție de poziția maxilarelor pacientului. (3)
  
Tot în această etapă, medicul va decide împreună cu pacientul ce culoare vor avea dinții artificiali, ce formă, sau dacă pacientul are anumite preferințe legate de poziția dinților frontali. În acest sens, fotografii mai vechi ale pacientului (de pe vremea când avea un surâs natural) sunt de mare ajutor tehnicianului pentru a putea vizualiza mai bine efectele dorite de pacient. (3)

Dinții artificiali sunt montați într-o bază de ceară, tehnicianul creând astfel macheta protezei. Este foarte important ca această machetă să fie verificată în cavitatea bucală, de aceea, următoarea etapă poartă numele de proba machetei. În această etapă medicul verifică dacă toate detaliile realizate pe model corespund și în cavitatea bucală. Dacă sunt modificări de făcut acestea vor fi făcute de către tehnicianul dentar și se va mai face o următoare probă până când medicul, dar și pacientul, sunt multumiți de aspectul estetic și funcțional al protezei. (3)

În faza finală, tehnicianul va trimite la cabinet proteza totală finală, lustruită, care va putea fi inserată în cavitatea bucală.

Recomandări

Înainte ca pacientul să plece din cabinetul dentar, medicul va face mai multe recomandări pacientului:

 • este indicat ca proteza să fie purtată zilnic, pentru ca pacientul să se obișnuiască mai repede cu aceasta;
 • proteza trebuie să fie spălată cu periuța dentară și pastă de dinți, deasupra unui bol cu apă (pentru că dacă din greșeală cade pe parcursul manipulării, aceasta să nu se fractureze);
 • de asemenea, pentru o igienizare suplimentară, se pot folosi tablete efervescente speciale, care se pot procura din farmacii;
 • cavitatea bucală trebuie de asemenea igienizată, cu periuța și pastă de dinți și/sau cu apă de gură fără alcool;
 • prezentarea la medicul dentist, ori de câte ori proteza produce leziuni și inconfort în cavitatea bucală și din 6 în 6 luni pentru un control de rutină;
 • este important, de asemenea, ca pacientul să înțeleagă că există o periodă de adaptare cu proteza, care variază ca durată și care depinde foarte mult și de complianța sa. (2)

Data actualizare: 12-05-2019 | creare: 04-01-2017 | Vizite: 20212
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv
 • Cum influențează proteza dentară alimentația unei persoane?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum