Protezele dentare

Protezele dentare

©

Autor:

Protezele dentare
Pentru persoanele care È™i-au pierdut mare parte sau chiar toÈ›i dinÈ›ii, o ultimă alternativă o reprezintă proteza dentară, o lucrare protetică ce substituie dantura naturală. Cu o îngrijire corespunzătoare, pierderea dinÈ›ilor poate fi evitată sau amanată cât mai mult.

Protezele sunt făcute la comandă, iar noile materiale È™i tehnici folosite oferă un aspect cât mai natural È™i confort. Primul pas în protezarea dentară îl constituie extracÈ›ia dinÈ›ilor care nu sunt necesari, urmat de o pauză de câteva luni, în care giingiile se vor vindeca. Proteza completă sau parÈ›ială este susÈ›inută de dinÈ›ii naturali păstraÈ›i, sau, în lipsa acestora, de ancore metalice implantate în os.

Chiar dacă aveÈ›i o proteză totală, trebuie să aveÈ›i grijă de igiena gurii, periind cu o periuță moale gingiile È™i limba, pentru a activa circulaÈ›ia sângelui È™i pentru a îndepărta placa bacteriană. DeÈ™i arată foarte natural, placa nu va suplini niciodată dantura naturală; acÈ›iuni simple precum vorbitul È™i mestecatul vor trebui reînvățate È™i ajustate la proteză, lucru ce poate dura È™i câteva luni. Creierul are nevoie de timp pentru a se adapta utilizării unei proteze, iar unele persoane au nevoie chiar de hipnoză pentru a se adapta. De asemenea, muÈ™chii È™i limba au nevoie de timp pentru a se obiÈ™nui să susÈ›ină proteza.

Proteza totală imediată

În cazul în care aveÈ›i nevoie de protezare totală, imediat dupa extracÈ›ia dinÈ›ilor se recomandă o proteză temporară, până la vindecarea completă a gingiilor. Pe măsură ce se vindecă, gingiile È™i oasele se micÈ™orează, proteza temporară necesitând ajustări.

Proteza totală

Acestea sunt destinate pacienÈ›ilor care au pierdut dinÈ›ii în întregime, sau toÈ›i dintii de pe maxilar sau mandibulă. Proteza totală pe maxilar este mai dificil de purtat, deoarece are tendinÈ›a să cadă. Proteza completă este susÈ›inută direct de gingie, însă în cazurile în care se păstrează unul sau mai mulÈ›i dinÈ›i naturali, aceÈ™tia sunt scurtaÈ›i (după îndepărtarea nervului) È™i pot susÈ›ine proteza - acest tip de proteză totală este numit supraproteză.

Avantajele supraprotezei sunt conservarea osului de către dintele natural, susÈ›inerea unei părti din presiunea exercitată de proteză, menÈ›inerea unei stabilități mai bune a protezei È™i facilitarea acceptării psihologice a protezei. În absenÈ›a unui dinte natural, proteza poate fi susÈ›inută È™i pe implanturi.

Protezele parțiale

Proteza parÈ›ială înlocuieÈ™te dinÈ›ii care lipsesc, înă nu acoperă tot maxilarul. Această proteză conÈ›ine un cadru metalic, cu dinÈ›i de plastic È™i zone de gingie. Cadrul metalic este ancorat în dinÈ›ii naturali prin două tipuri de ataÈ™amente: cleme metalice È™i sisteme de ancorare de precizie. Clemele metalice sunt în forma lietrelor C, I È™i Y, iar sistemele de ancorare de precizie se potrivesc precum o „cheie” în „broască”. „Cheia” se află pe proteză, iar „broasca” pe coroana de pe dinte.

Protezele parÈ›iale pot fi mobile sau fixe. Cele mobile pot fi îndepărtate cu uÈ™urință È™i sunt fixate cu clame metalice, iar cele fixe, numite È™i punÈ›i, sunt cimentate. PunÈ›ile sunt preferate protezelor parÈ›iale deoarece sunt mai confortabile È™i arată mai natural, însă sunt mai scumpe È™i dinÈ›ii de care sunt ancorate trebuie să fie sănătoÈ™i.

Alternative la protezele parțiale

Implanturile dentare sunt din ce în ce mai preferate punÈ›ilor. Implantul este un dinte artificial fixat în os cu ajutorul unui È™urub. Implantul seamănă foarte bine cu un dinte natural, însă este foarte scump.

ÎntreÈ›inerea protezelor

Protezele mobile se scot în timpul nopÈ›ii, pentru a lăsa gingiile să se „odihnească”. În acest timp, È›ineÈ›i proteza în apă sau soluÈ›ie dezinfectantă; nu o lăsaÈ›i să se usuce. Gura se clăteÈ™te cu apă de gură dezinfectantă, cel puÈ›in o dată pe zi. Proteza se curăță cu periuÈ›a de dinÈ›i È™i cu pastă cel puÈ›in de două ori pe zi.

Dacă proteza nu mai este fixă pe gingie, sau dacă se defectează, consultaÈ›i medicul. Proteza se poate deforma dacă este lăsată mult timp în apă caldă.

Data actualizare: 02-10-2022 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 23794
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv
  • Cum influenÈ›ează proteza dentară alimentaÈ›ia unei persoane?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum