Protezele dentare

©

Autor:

Protezele dentare
Pentru persoanele care și-au pierdut mare parte sau chiar toți dinții, o ultimă alternativă o reprezintă proteza dentară, o lucrare protetică ce substituie dantura naturală. Cu o îngrijire corespunzătoare, pierderea dinților poate fi evitată sau amanată cât mai mult.

Protezele sunt făcute la comandă, iar noile materiale și tehnici folosite oferă un aspect cât mai natural și confort. Primul pas în protezarea dentară îl constituie extracția dinților care nu sunt necesari, urmat de o pauză de câteva luni, în care giingiile se vor vindeca. Proteza completă sau parțială este susținută de dinții naturali păstrați, sau, în lipsa acestora, de ancore metalice implantate în os.

Chiar dacă aveți o proteză totală, trebuie să aveți grijă de igiena gurii, periind cu o periuță moale gingiile și limba, pentru a activa circulația sângelui și pentru a îndepărta placa bacteriană. Deși arată foarte natural, placa nu va suplini niciodată dantura naturală; acțiuni simple precum vorbitul și mestecatul vor trebui reînvățate și ajustate la proteză, lucru ce poate dura și câteva luni. Creierul are nevoie de timp pentru a se adapta utilizării unei proteze, iar unele persoane au nevoie chiar de hipnoză pentru a se adapta. De asemenea, mușchii și limba au nevoie de timp pentru a se obișnui să susțină proteza.

Proteza totală imediată

În cazul în care aveți nevoie de protezare totală, imediat dupa extracția dinților se recomandă o proteză temporară, până la vindecarea completă a gingiilor. Pe măsură ce se vindecă, gingiile și oasele se micșorează, proteza temporară necesitând ajustări.

Proteza totală

Acestea sunt destinate pacienților care au pierdut dinții în întregime, sau toți dintii de pe maxilar sau mandibulă. Proteza totală pe maxilar este mai dificil de purtat, deoarece are tendința să cadă. Proteza completă este susținută direct de gingie, însă în cazurile în care se păstrează unul sau mai mulți dinți naturali, aceștia sunt scurtați (după îndepărtarea nervului) și pot susține proteza - acest tip de proteză totală este numit supraproteză.

Avantajele supraprotezei sunt conservarea osului de către dintele natural, susținerea unei părti din presiunea exercitată de proteză, menținerea unei stabilități mai bune a protezei și facilitarea acceptării psihologice a protezei. În absența unui dinte natural, proteza poate fi susținută și pe implanturi.

Protezele parțiale

Proteza parțială înlocuiește dinții care lipsesc, înă nu acoperă tot maxilarul. Această proteză conține un cadru metalic, cu dinți de plastic și zone de gingie. Cadrul metalic este ancorat în dinții naturali prin două tipuri de atașamente: cleme metalice și sisteme de ancorare de precizie. Clemele metalice sunt în forma lietrelor C, I și Y, iar sistemele de ancorare de precizie se potrivesc precum o „cheie” în „broască”. „Cheia” se află pe proteză, iar „broasca” pe coroana de pe dinte.

Protezele parțiale pot fi mobile sau fixe. Cele mobile pot fi îndepărtate cu ușurință și sunt fixate cu clame metalice, iar cele fixe, numite și punți, sunt cimentate. Punțile sunt preferate protezelor parțiale deoarece sunt mai confortabile și arată mai natural, însă sunt mai scumpe și dinții de care sunt ancorate trebuie să fie sănătoși.

Alternative la protezele parțiale

Implanturile dentare sunt din ce în ce mai preferate punților. Implantul este un dinte artificial fixat în os cu ajutorul unui șurub. Implantul seamănă foarte bine cu un dinte natural, însă este foarte scump.

Întreținerea protezelor

Protezele mobile se scot în timpul nopții, pentru a lăsa gingiile să se „odihnească”. În acest timp, țineți proteza în apă sau soluție dezinfectantă; nu o lăsați să se usuce. Gura se clătește cu apă de gură dezinfectantă, cel puțin o dată pe zi. Proteza se curăță cu periuța de dinți și cu pastă cel puțin de două ori pe zi.

Dacă proteza nu mai este fixă pe gingie, sau dacă se defectează, consultați medicul. Proteza se poate deforma dacă este lăsată mult timp în apă caldă.

Data actualizare: 02-10-2022 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 23085
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv
  • Cum influențează proteza dentară alimentația unei persoane?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum