Jocurile pe computer ar putea ușura depresia la persoanele în vârstă

©

Autor: Redacția ROmedic

Jocurile pe computer ar putea ușura depresia la persoanele în vârstă

Într-un studiu publicat în Nature Communications, se arată că jocurile pe computer ar putea fi la fel de eficiente ca și medicamentele în tratamentul depresiei la vârstnici.

Cercetarea a inclus un grup de 11 persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 89 de ani, în cazul cărora medicamentele antidepresive nu și-au făcut efectul. După 4 săptămâni în care s-au antrenat în jocuri pe calculator ce le stimulau capacitățile cognitive, starea de spirit a acestora era vizibil îmbunățită.

Jocurile au fost special dezvoltate pentru acest studiu, tocmai pentru a investiga teoria conform căreia îmbătrânirea creierului poate fi încetinită printr-o activitate constantă și intensă a acestuia.
Anterior, se constatatese că alienarea anumitor funcții intelectuale determina, printre altele și un răspuns slab la antidepresive.

Astfel, programele au vizat utilizarea capacității de învățare, cea a memoriei și abilitatea de a lua decizii, pentru a observa ce îmbunătățiri apar în cazul nivelului de depresie.

Rezultatele acestui studiu au fost comparate ulterior cu cele ale unei alte cercetări, desfășurate pe 33 de persoane din aceeași categorie de vârstă. Ultimul grup menționat beneficiase, în locul terapiei prin jocuri computerizate, de tratamentul clasic cu antridepresive, precum Lexapro sau Cipralex.

Concluziile au fost îmbucurătoare: progresele susținute de jocurile pe calculator au fost comparabile cu cele obținute în cazul medicamentelor, însă într-un timp de trei ori mai scurt!
Mai mult, la 72% dintre subiecți s-a constat chiar o remisie totală a simptomelor depresiei.

Studiul realizat de Institutul de Psihiatrie Geriatrică din New York este însă destul de limitat de eșantionul mic și de lipsa unui studiu paralel pe un grup similar, pentru comparație.

Autorii admit că sunt necesare cercetări suplimentare în privința acestei terapii, pentru a putea fi folosită la scară larga ca formă de tratament a depresiei.


Sursa:
Nature Communications, citat de Medical Xpress


Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 20-08-2014 | Vizite: 1710
Bibliografie
Computer games may ease elderly depression, study finds
https://medicalxpress.com/news/2014-08-games-ease-elderly-depression.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
  • Copilul tău se joacă mult pe calculator? Cât înseamnă mult și sfaturi pentru părinți
  • Este dependența de jocurile video o problemă de sănătate mentală?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum