Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii

©

Autor:

Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
Petrecerea mai mult de 3 ore zilnic în fața ecranelor dispozitivelor electronice se numără printre factorii de risc pentru apariția diabetului la vârsta copilăriei, potrivit unui studiu publicat în jurnalul online Archives of Disease in Childhood.

Atât surplusul de grăsime corporală, cât și rezistența la insulină, constituie efecte adverse ale timpului petrecut în exces în fața ecranelor televizoarelor sau utilizând computerele, consolele de jocuri video, respectiv telefoanele inteligente.

Citiți mai multe despre efectele nocive ale utilizării smartphone-ului din articol

Rezultatele obținute sugerează că reducerea expunerii la ecranele digitale ar putea fi o strategie benefică pentru reducerea riscului de diabet tip 2 la vârste fragede, atât la băieți, cât și la fete. Importanța practică a acestui studiu este marcată de creșterea alarmantă a cazurilor de diabet zaharat tip 2 în rândul copiilor și adolescenților, respectiv a factorilor predispozanți pentru această afecțiune – obezitatea, insulinorezistența – în paralel cu prelungirea timpului în care copiii realizează activități ce implică predominant utilizarea dispozitivelor cu ecrane digitale,” afirmă Claire Nightingale, doctor și cercetător în cadrul St. George's University of London.

Concluziile studiului se bazează pe analiza a circa 4500 de elevi cu vârste între 9 și 10 ani ai școlilor primare din Londra, Birmingham și Leicester. Copiii au fost evaluați în vederea aprecierii factorilor de risc metabolic și cardiovascular, inclusiv profilul lipidic, insulinorezistența, glicemia pe nemâncate, presiunea arterială și grăsimea corporală. Aceștia au fost chestionați pentru a determina intervalul de timp petrecut zi de zi în fața televizorului, a calculatoarelor și a consolelor de jocuri video.

O treime dintre copiii participanți la studiu petreceau mai puțin de o oră pe zi în fața ecranelor digitale. Îngrijorător este faptul că 28% utilizau dispozitive cu ecrane digitale între 1-2 ore zilnic, 13% foloseau astfel de dispozitive între 2 și 3 ore, respectiv 18% au recunoscut că petrec mai mult de 3 ore în fiecare zi privind la aceste ecrane.

Asocieri au fost identificate între utilizarea dispozitivelor cu ecrane digitale și indicele ponderal – indicator al greutății în raport cu înălțimea, respectiv pliul cutanat – apreciază stratul adipos subcutanat, și indicele de masă adipoasă – măsoară grăsimea corporală totală.

Acești indicatori au avut cele mai mari valori în rândul copiilor care au petrecut mai mult de 3 ore petrecute în fața ecranelor, comparativ cu cei ce au raportat o oră sau mai puțin pe zi. Asocierile au fost la fel de puternice și prezentau același trend ascendent între timpul alocat activităților sedentare ce implică utilizarea dispozitivelor electronice și nivelele crescute de leptină – hormon ce reglează apetitul, și insulinorezistență – răspunsul anormal al celulelor la acțiunea insulinei.

Observațiile obținute au rămas neschimbate chiar și atunci când s-au luat în calcul activitatea fizică de peste zi și alți factori care ar putea influența rezultatele. Asemenea adulților, studiile confirmă faptul că petrecerea timp îndelungat în fața ecranelor digitale, realizând activități sedentare precum cititul, tastatul, jucatul, stând de cele mai multe ori în șezut pe scaun la birou, pe canapea, sau întins în pat, este asociată cu creșterea riscului de supragreutate și diabet zaharat tip 2 la copii.

Aflați mai multe despre relația dintre obezitatea la adolescenți și utilizarea tabletelor și a smartphone-urilor din articol.

Se estimează că timpul petrecut de copii și adolescenți în fața ecranelor este mult mai mare în prezent, comparativ cu perioada anilor 2004-2007 când au fost colectate datele, utilizarea dispozitivelor precum smartphone-ul și a tabletelor devenind atât de universală,” punctează Claire Nightingale.

Citiți mai multe despre dependența de smartphone în articol.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 08-08-2017 | creare: 08-08-2017 | Vizite: 1306
Bibliografie
Screen time linked to diabetes, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-screen-linked-diabetes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statul prelungit pe scaun – cum ne afectează?
  • Jocurile pe computer ar putea ușura depresia la persoanele în vârstă
  • Uitatul la televizor cel puțin trei ore pe zi dublează riscul de moarte prematură la adulți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum