Creierul afectat de schizofrenie ar putea avea capacitatea de a se recupera

©

Autor:

Creierul afectat de schizofrenie ar putea avea capacitatea de a se recupera
Rezultatele promițătoare ale unui studiu canadian, desfășurat de cercetătorii de la Lawson Health Research Institute, sugerează că un creier afectat de schizofrenie ar avea capacitatea de a se regenera, reorganiza și lupta împotriva bolii. Aceste rezultate oferă o nouă perspectivă asupra schizofreniei, despre care se estimează că ar afecta aproximativ 21 de milioane de persoane la nivel global.

Dacă până în prezent se considera că schizofrenia afectează iremediabil țesutul cerebral, studiul de față arată că există un efect de recuperare la nivelul creierului.

La studiu au participat 181 de persoane, dintre care 98 sufereau de schizofrenie și 83 nu aveau probleme de sănătate. După scanarea cerebrală inițială s-au observat la pacienții cu schizofrenie mici creșteri ale țesutului în anumite zone cerebrale, acolo unde erau reduceri semnificative ale materiei cenușii. Cercetătorii au folosit ca metodă analiza de covarianță, pentru a putea studia creierul schizofrenic mult mai amănunțit decât s-a făcut anterior și au observat că un creier afectat se abate cel mai mult de la normă la începutul bolii.

Deși studiul s-a realizat pe un eșantion mic de participanți și ar trebui replicat și dezvoltat pentru validarea informațiilor, dacă acestea vor fi confirmate, paradigma medicilor și a oamenilor de știință privind această boală s-ar putea schimba semnificativ și s-ar putea face un pas înainte către identificarea cauzelor și găsirea unor opțiuni mai eficiente de tratament.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 20-02-2019 | creare: 02-06-2016 | Vizite: 13080
Bibliografie
Schizophrenic brains have the ability to regenerate, new findings show, link: https://www.sciencealert.com/new-imaging-study-shows-schizophrenic-brains-have-the-ability-to-regenerate
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  •