Lansarea campaniei pentru strangerea de fonduri in vederea renovarii Spitalului de Copii Marie Curie

Data publicării: 01-06-2007

O ampla campanie de strangere de fonduri pentru renovarea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" a fost lansata, vineri, de Ziua copilului, la initiativa Fundatiei Scheherezade.
    Procesul de renovare va fi impartit in trei etape. Prima etapa a campaniei a fost deja demarata, pentru etajul trei, unde se afla sectia de chirurgie a spitalului, suma totala a investitiei ridicandu-se la aproximativ la 400.000 de euro. Pe langa sustinerea lucrarilor de renovare, fundatia va dota sectia de chirurgie cu 69 de paturi, 110 televizoare, 7 aparate frigorifice, 110 frigidere si 100 de aparate de aer conditionat.
    Donatiile sunt facute de firme din sectorul privat, respectiv Arctic, Phillips si Romstal, aceasta din urma oferind si echipamente sanitare, placi ceramice, corpuri luminoase, prize si intrerupatoare.
    Anuntul a fost facut de presedinta Fundatiei Scheherezade, Waisajiha Haris, care este initiatoarea proiectului, iar ideea i-a venit dupa ce a fost internata cu copilul sau in acest spital si a vazut conditiile din unitate. Ea a declarat, la festivitatea de lansare a campaniei, ca "misiunea Fundatiei Scheherezade este sa vina in ajutorul copiilor, indiferent de mediul social din care provin, rasa sau religie, prin construirea de parteneriate durabile cu Guvernul, sectorul de business si societatea civila. Scheherezade incearca sa imbunatateasca conditiile din mediul sanitar, sa promoveze activitati ce pot salva vieti si sa sponsorizeze actiuni ce vin in sprijinul protectiei copilului".
    In interventia sa, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ""Marie Curie"", Daniel Buzatu, a subliniat ca "acest act de responsabilizare sociala este necesar, dar si impresionant prin promptitudinea, profesionalismul si disponibilitatea cu care inalti responsabili ai acestor prestigioase societati au sustinut aceasta initiativa".
     "Preocuparea de a ne implica activ in viata comunitatii in care ne desfasuram activitatea ne-a oferit sansa pentru a doua oara sa ne regasim intr-un program de responsabilitate sociala la acest spital", a spus Ilona Ceausoiu, directorul general al Phillips Romania. Ea a mentionat ca in 2002 Phillips a contribuit la reamenajarea si reutilarea policlinicii spitalului, valoarea programelor ridicandu-se la peste un miliard de lei.
    Premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a participat la acest eveniment, s-a intretinut cu parintii si copii internati aici.
    Una dintre mame i-a semnalat premierului faptul ca are un copil mic, de trei ani, bolnav de cancer si este destul de greoi procedeul de procurare a medicamentelor, in unele situatii fiind nevoita sa-si cumpere singura medicamentele, tratamentul costand cam 8 milioane de lei pe luna.
    Un alt copil, de 13 ani, bolnav tot de cancer, s-a adresat premierului rugandu-l, daca este posibil, sa-i faciliteze accesul la tratament si la o proteza pentru picior.
    Premierul si-a notat datele acestuia, promitandu-i tot sprijinul sau.
    In cazul primului copil, Calin Popescu-Tariceanu i-a promis mamei ca va discuta problema eliberarii retetelor pentru astfel de afectiuni.
    La Spitalul de Copii "Marie Curie" beneficiaza de asistenta, anual, peste 32.000 de copii din toata tara, de cele mai multe ori fiind vorba de afectiuni foarte grave.
    Numai la departamentul de chirurgie sunt ingrijiti in jur de 7.000 de copii pe an.
    Prof. dr. Alexandru Pesamosca, reputat chirurg pediatru, a declarat, pentru ROMPRES, ca este dezamagit ca de atatia ani nu se poate face inca un departament pentru chirurgia malformatiilor cardiace si neurologice. El mai considera ca este absolut necesar sa se faca separat si o sectie de oncologie pediatrica, avand in vedere problemele din ce in ce mai mari care apar in ultimul timp.
    Doctorul Radu Tabacaru, directorul medical al spitalului, a declarat, pentru ROMPRES, ca cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta medicii de aici sunt cele infectioase, dar si tumorile si malformatiile. El a spus ca in spital sunt acoperite aproape toate departamentele, mai putin cel neurochirurgical si cel cardiac.
     In legatura cu problemele accesului la medicamente pentru copii cu afectiuni oncologice, el a mentionat ca apar disfunctionalitati in programul de oncologie si a explicat ca exista multa birocratie in eliberarea acestor medicamente, pentru ca sunt necesare documente, fiind vorba de medicamente mai speciale. Directorul medical a admis ca acestea ar trebui sa fie la indemana tuturor celor care au nevoie de ele.
Sursa: Rompres, 01-06-2007, Vizualizari 680
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.