Legătura dintre maltratarea copiilor și alexitimia la adulți

©

Autor:

Legătura dintre maltratarea copiilor și alexitimia la adulți
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Dresden arată că un istoric de maltratare în perioada copilăriei poate duce la apariția alexitimiei, reprezentată de incapacitatea unei persoane de a își manifesta sentimentele. Conform oamenilor de știință, alexitimia nu vizează numai sentimentele unei persoane în raport cu oamenii din jur, ci se însoțește de o incapacitate de identifica și înțelege sentimentele persoanelor cu care venim în contact în viața de zi cu zi.
Anat Talmon, profesor la Stanford și autor al studiului, este de părere că în urma studiului se poate afirma că maltratarea copiilor și alexitimia sunt strâns corelate. Eșantionul de studiu a fost compus din 36.141 de participanți care au fost selectați din 78 de publicații științifice axate pe implicațiile maltratării în copilărie și apariția alexitimiei.

Julia Ditzer, autorul principal al studiului și doctorand în psihologie la Universitatea din Dresden, afirmă că în prezent unul din patru copii este maltratat în familie, cu toate că acest aspect este deseori nerecunoscut de părinți sau de acesta. Dintre toate formele de maltratare a copiilor, trei au fost puternic corelate cu apariția ulterioară a aleximitiei, acestea fiind reprezentate de neglijența emoțională, abuzul emoțional și neglijența fizică. În schimb, abuzul sexual și cel fizic au fost, la rândul lor, corelate cu apariția acesteia, însă dinamica, în acest caz, nu a fost la fel de predictibilă.

Talmon explică faptul că, în situația în care un copil suferă abuzuri de natură sexuală sau fizică, acesta știe că ceea ce i se întâmplă nu este în regulă, în mare măsură. Pe de altă parte, copiii care suferă abuzuri psihologice sau forme de neglijență emoțională sau fizică nu conștientizează gravitatea acestora la vârstele fragede, astfel că ulterior nu solicită ajutor de specialitate psihologic, pregătind astfel terenul propice pentru instalarea manifestărilor tardive ale acestor forme de maltratare.

Specialiștii evidențiază două moduri de gestionare a acestor feluri de abuz și neglijență din partea părinților, mai exact adoptarea unor atitudini violente și agresive sau închiderea în sine, asociată deseori cu disociere. Aceștia menționează și faptul că terapia este necesară persoanelor care suferă de alexitimie, întrucât doar așa își pot dezvolta abilitatea de conștientizare și înțelegere a sentimentelor proprii și pot învăța cum să își exprime într-un mod sănătos trăirile. Mai mult, familia acestor persoane ar trebui să fie înțelegătoare cu aceștia, deoarece nu se comportă în mod intenționat dificil, ci mai degrabă se confruntă cu provocări reale în acest aspect al vieții lor.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 274
Bibliografie
New meta-analysis explores the link between adult alexithymia and all forms of child maltreatment, link: https://www.news-medical.net/news/20230605/New-meta-analysis-explores-the-link-between-adult-alexithymia-and-all-forms-of-child-maltreatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: