Medicament anticancerigen promițător – testat cu succes

©

Autor:

Medicament anticancerigen promițător – testat cu succes
Un nou medicament împotriva cancerului, cunoscut sub numele de BLU-667, a trecut de faza I a studiilor pe subiecți umani, iar rezultatele sunt promițătoare. Administrat pe cale orală, medicamentul vizează așa-numitele cancere tip RET, inclusiv tipurile de cancere tiroidiene și pulmonare, care sunt în mod normal greu de tratat.
RET este un tip de receptor de tirozin kinază, iar mutațiile care pun în acțiune activitatea sa sunt legate de anumite tipuri de cancer. Printre altele, RET sunt implicate în 50 % dintre cancerele tiroidiene medulare, 20 % dintre cancerele papilare tiroidiene, și până la 2% dintre cancerele pulmonare cu celule non-mici.

Nu există inhibitori foarte puternici, aprobați în mod specific pentru aceste cancere cauzate de RET. Tratamentele curente pentru aceste tipuri de cancer sunt limitate la chimioterapia tradițională și generațiile anterioare de inhibitori ai kinazei.

BLU-667 acționează prin inhibarea activității RET și a fost ales pentru studiu după ce s-a constatat că este de 100 ori mai selectiv pentru RET, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să afecteze funcțiile altor kinaze. S-a demonstrat, de asemenea, că împiedică anumite mutații genetice care pot permite corpului să reziste la acest tip de tratament.

La studiu au participat 43 de pacienți cu tumori avansate, 26 de pacienți cu cancer tiroidian medular, 15 cu cancer pulmonar cu celule non-mici și 2 cu alte tipuri de cancer tip RET. Rezultatele au fost promițătoare, cercetătorii menționând că BLU-667 pare să fie eficient și sigur pentru utilizare.

Studiul a raportat o rată generală de răspuns de 37 % pentru cancerele induse de RET, cu beneficii majore pentru  45 % dintre cancerele pulmonare cu celule non-mici și 32 % pentru cancerele tiroidiene medulare.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Cancer Discovery.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 10-07-2019 | creare: 17-04-2018 | Vizite: 1250
Bibliografie
Promising cancer drug aces human clinical trials, link: https://newatlas.com/clinical-trial-results-ret-cancer-drug/54216/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai frecvente forme de cancer
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Cum afectează țesutul gras în exces cancerogeneza?
  •