Mediul, mai important pentru sistemul imun decât ereditatea

©

Autor:

Mediul, mai important pentru sistemul imun decât ereditatea

La fel ca amprentele degetelor, sistemul imun variază de la persoană la persoană. Cu toate ca noi toți moștenim un set unic de gene care ne ajută organismul să răspundă la infecții, studii recente au descoperit că mediul în care trăim este responsabil într-un procent mult mai mare de diferențele imunitare dintre oameni.

 

Calitatea aerului, mâncarea, nivelul de stres, orele de somn, toate acestea la un loc au un impact puternic asupra răspunsului imunitar.

 

Infecțiile pe termen lung sunt responsabile pentru majoritatea diferențelor dintre sistemele imunitare ale oamenilor. De exemplu, atunci când o persoană are herpes sau zona zoster, virusul are mai multe oportunități de a interacționa cu sistemul imunitar. Aceste interacțiuni modifică în timp răspunsul celulelor cu rol în imunitate, sensibilizându-le. Din această cauză oamenii devin susceptibili și la alte infecții. Persoanele fără infecții pe termen lung au un sistem imunitar relativ stabil în timp.

 

Excepția apare atunci când ne referim la persoanele în vârstă. Cercetătorii nu au stabilit cu exactitate de ce vârsta joacă un rol important atunci când vorbim despre imunitate, dar este știut faptul că, odată cu îmbătrânirea, timusul se oprește treptat din producerea limfocitelor T care au rol în lupta cu infecțiile. Astfel, persoanele în vârstă au riscuri mai mari de a se îmbolnăvi.

 

Pe lângă celulele T, înaintarea în vârstă pare să schimbe în linii mari modul în care sistemul nostru imunitar reacționează. Astfel, numeroase boli care apar la vârstnici au și o componentă inflamatorie importantă, rezultat al modificărilor imunitare.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 08-12-2019 | creare: 03-10-2016 | Vizite: 1525
Bibliografie
Where you live shapes your immune system more than your genes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160929132450.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul și sistemul imunitar
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • O pastilă care imită sistemul imunitar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum