Melcii de pământ pot conține elemente toxice, dar consumul lor este în continuare considerat sigur

©

Autor:

Melcii de pământ pot conține elemente toxice, dar consumul lor este în continuare considerat sigur
Melcii de pământ sunt considerați un deliciu în multe țări și culturi, fiind un aliment bogat în proteine și nutrienți. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în revista Toxics arată că acești melci pot conține anumite elemente toxice, precum aluminiu, mercur și arsenic.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat 12 probe de melci comestibili din sudul Italiei, identificând trei specii diferite: Helix aperta, Theba pisana și Cernuella virgata. Probele au fost analizate pentru conținutul a 28 de elemente minerale din partea comestibilă și din coajă.

Conform rezultatelor, concentrațiile de aluminiu din probele de coajă au variat foarte mult, între 2,45 și 2379,78 mg/kg. În schimb, în partea comestibilă, concentrația de aluminiu a fost mult mai mică, variind între 0,01 și 0,83 mg/kg. Conținutul de arsen a fost comparabil în ambele tipuri de probe, fiind sub limita de siguranță. Nivelurile de bor din părțile comestibile au fost sub limita de cuantificare, în timp ce în cochilii au variat între 0,10 și 0,86 mg/kg. Beriliul a fost găsit într-o cantitate mică în trei probe de cochilie, dar nu a fost detectat în partea comestibilă. În general, toate elementele toxice găsite au fost în limitele de siguranță, iar melcii s-au dovedit a fi o sursă bună de macronutrienți.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că este necesară monitorizarea și cercetarea continuă a melcilor comestibili, pentru a reduce potențialele riscuri pentru sănătatea oamenilor din cauza contaminării mediului și a prezenței elementelor toxice în melcii comestibili. Sursele de hrană pentru melci, comportamentul și factorii abiotici influențează relația dintre habitat și absorbția elementului, ceea ce poate duce la variații în concentrația elementelor toxice existente în melci.

În consecință, notează autorii, consumul de melci de pământ poate fi sigur, dar este important să se ia în considerare sursele de alimentare a acestora și să se monitorizeze concentrațiile de elemente toxice în mod regulat pentru a reduce potențialele riscuri pentru sănătatea oamenilor.

sursa: News Medical
foto: IvanMarjanovic/Shutterstock.com

Data actualizare: 04-05-2023 | creare: 04-05-2023 | Vizite: 579
Bibliografie
Do edible gastropod land snails contain toxic mineral elements? link: https://www.news-medical.net/news/20230502/Do-edible-gastropod-land-snails-contain-toxic-mineral-elements.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!