META-ANALIZĂ Programul de lucru în ture de noapte ar putea crește riscul de cancer la femei

©

Autor:

META-ANALIZĂ Programul de lucru în ture de noapte ar putea crește riscul de cancer la femei
Programul de lucru în ture de noapte a fost asociat de-a lungul timpului cu numeroase efecte negative asupra sănătății. Un nou studiu publicat în jurnalul științific Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention asociază pe termen lung acest pattern cu majorarea riscului de cancer de piele, mamar, gastrointestinal și pulmonar la femei.

Studii anterioare au evidențiat printre consecințele nedorite ale programului de lucru în ture: apariția obezității, a bolilor cardiovasculare, a diabetului tip 2 și nu în cele din urmă, dezvoltarea unor tipuri de cancer, afecțiuni atribuite într-o oarecare măsură tulburării de ritm circadian ca urmare a orarului neregulat de somn.

Ritmul circadian reprezintă ciclul de 24 de ore care are loc la nivel fiziologic ca răspuns al organismului la alternanța lumină-întuneric din mediul înconjurător. Află mai multe despre ritmul circadian aici

Citește despre efectele cafelei asupra ritmului circadian în articol. 
În cadrul meta-analizei au fost incluse 61 de studii desfășurate în Asia, Australia, Europa și America de Nord, la care au luat parte în total 3,909,152 de participanți și au fost analizate peste 114,000 cazuri de cancer.

Obiectivul urmărit de cercetători a vizat relația dintre programul în ture de noapte pe termen lung și riscul de apariție a 11 tipuri de cancer.

Într-o analiză separată a fost observată legătura între programul de lucru în ture de noapte pe termen lung la femeile ce lucrează ca asistente și riscul de a dezvolta 6 tipuri de cancer.

Femeile care lucrau în ture de noapte prelungite de timp au prezentat:
  • o majorare cu 19% a riscului statistic de de apariție a cancerului în general, comparativ cu femeile care nu aveau un astfel de program de lucru;
  • o creștere cu 41% a riscului de cancer de piele;
  • o majorare cu 32% a riscului de cancer mamar – aplicabilă doar femeilor din Europa și America de Nord incluse în analiză;
  • o creștere cu 18% a riscului de cacner gastrointestinal.

Într-un raport ce a evaluat relația tip doză-efect, s-a apreciat o creștere cu 3.3% a riscului de cancer mamar pentru fiecare 5 ani de lucru în ture de noapte.

Datele rezultate din studiul la care au participant asistente medicale cu program de lucru în ture de noapte fac referire la o majorare a riscului de cancer mamar cu 58%, a riscului de cancer gastrointestinal cu 35%, respectiv o creștere a riscului de cancer pulmonar cu 28%.

Xuelei Ma, investigatorul principal al studiului, afirmă că aceste creșteri marcante sunt atribuite atât riscului profesional – îngrijirea pacientului 24/7 impune un program de lucru inclusiv pe durata nopții, dar și faptului că afecțiunile sunt descoperite precoce ca urmare a screening-ului proactiv al cancerului, comportament favorizat probabil de educația medicală primită și care ar trebui implementat ca regulă la această categorie de profesioniști.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma existența unei relații de tip cauză efect între programul de lucru în ture de noapte și riscul de apariție al cancerului la femei.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 23-02-2018 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 1159
Bibliografie
Night shifts raise women's cancer risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320554.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • 8 ore de lucru pe zi asociate cu o reducere a performanței cognitive după 40 ani
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum