Cafeina consumată seara afectează ritmul circadian

©

Autor:

Cafeina consumată seara afectează ritmul circadian
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Colorado Boulder şi Medical Research Council's Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, a arătat faptul că ritmul circadian, cel care ne dictează când să ne culcăm seara şi când să ne trezim dimineaţa, este întârziat prin consumul de cafeină la ore târzii. Cercetătorii sugerează că un expresso dublu sau echivalenul sau în cafeină, consumat cu 3 ore înainte de culcare, poate induce o întârziere cu 40 de minute a ciclului biologic al somnului.

De asemenea, studiul sugerează despre cafeină că aceasta afectează timpul de supravieţuire al unei celule în corpul omenesc. Deşi la creaturile primitive, precum algele şi muştele, s-a descoperit deja o legătură între consumul de cafeină şi ritmul circadian, noul studiu arată că şi ceasul biologic intern al celulelor umane poate fi influenţat de acest aport.

Wright, profesor la CU-Boulder's Department of Integrative Physiology, afirmă că studiul este primul care demonstrează influenţa cafeinei (cea mai utilizată substanţă psihoactivă) asupra ritmului circadian la oameni şi oferă noi informaţii despre efectele cafeinei asupra fiziologiei umane.

Studiul, publicat în Science Translational Medicine, a implicat 5 participanţi, 3 femei şi 2 bărbaţi, care au fost supuşi unui test dublu-orb cu placebo, pe durata a 49 de zile. Au existat 4 condiţii de testare a participanţilor: sub lumină slabă şi cu administrarea unei pastile placebo, sub lumină slabă şi cu administrarea unui comprimat de 200 miligrame de cafeină (în funcţie de greutate), sub lumină puternică şi cu administrarea unei pastile placebo, sub lumină puternică şi cu administrarea unui comprimat de cafeină.

Pe durata studiului s-au testat pentru melatonină probele de salivă ale subiecţilor. Melatonina este un hormon produs în mod natural de către epifiză, cu rol în reglarea ceasului biologic. Fiind răspunzător de ritmul de viaţă al celulelor din organism, ceasul biologic se resetează prin expunere la lumină. Nivelele de melatonină din sânge cresc la debutul nopţii şi scad la răsărit, acest lucru într-un interval de 24 de ore.

În comparaţie cu participanţii care au luat pastila placebo în condiţii de lumină slabă, cei care au luat comprimatul de cafeină sub lumină slabă au avut o întârziere cu aproximativ 40 de minute a ritmului circadian. Gradul de întârziere al ciclului datorat comprimatului de cafeină a fost aproximativ jumătate din cel indus prin 3 ore de expunere la lumină puternică înainte de culcare.

S-a mai demonstrat că lumina puternică şi lumina puternică combinată cu comprimatul de cafeină au indus întârzieri ale ritmului circadian de 85 şi respectiv, 105 minute. Nu s-au semnalat diferenţe importante între lumina slabă asociată cu cafeină şi lumina puternică asociată cu placebo şi nici între combinaţia dintre lumina puternică cu placebo şi combinaţia dintre lumina puternică şi cafeină.

În plus, pentru a determina schimbările produse de consumul de cafeină, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra unor gene care făceau celulele să strălucească atunci când acestea erau exprimate. S-a demonstrat că molecula de cafeină poate bloca receptorii celulari pentru adenozină, un neurotransmiţător care provoacă somnul.

Rezultatele ar putea oferi explicaţia pentru care persoanele consumatoare de cafea se culcă şi se trezesc mai târziu. Ele ar putea ajuta la descoperirea unui tratament pentru unele probleme de ritm circadian.
Rezultatele prezintă un interes deosebit pentru cei care călătoresc şi sunt expuşi schimbărilor de fus orar întrucât un aport de cafeină la momentul potrivit i-ar putea ajuta la reglarea ritmului circadian.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 22-02-2019 | creare: 29-09-2015 | Vizite: 2123
Bibliografie
Caffeine at night delays human circadian clock, new study shows, link: https://medicalxpress.com/news/2015-09-caffeine-night-human-circadian-clock.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Perioada din zi a contactării unei infecții îi influențează evoluția
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum