Metformin - eficient, sau nu în diabetul tip 2?

©

Autor:

Metformin - eficient, sau nu în diabetul tip 2?

Un studiu publicat recent arată că medicamentul metformin ar putea reduce nivelul zahărului din sânge în cazul pacienților cu diabet de tip 2. Totuși același studiu a arătat că o treime dintre pacienți nu au resimțit niciun efect al medicamentului, iar 5% dintre persoane au efecte secundare grave, motiv pentru care au renunțat la acest medicament.
Cercetătorii au dorit ca printr-o serie de experimente să afle care sunt acei biomarkeri care prezintă în avans felul în care un pacient va răspunde tratamentului cu metformin. Potrivit lor acest lucru se poate determina cu un simplu test de sânge.

În cuvintele unui cercetător de la Universitatea Lund din Suedia studiul reprezintă un pas înainte în personalizarea tratamentului pentru diabetici. Cu alte cuvinte, se dorește oferirea medicamentului potrivit persoanei care are nevoie de el și nu doar un generic.

Potrivit recomandărilor internaționale, atunci când alimentația și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a regla nivelul zahărului din sânge, metformin este primul medicament prescris de medici. Dacă nu reduce glicemia sau dacă are efecte adverse se trece la alte medicamente.

Studiul de față a mai descoperit că prin realizarea unui test de sânge poate fi prevenită administrarea incorectă a metforminei în cazul a 30% dintre diabetici. În cazul acestor persoane se poate trece la administrarea altor medicamente fără a mai trece prin metformin.

De asemenea, aproximativ o treime dintre pacienții care au primit metformin au avut efecte secundare precum greață, arsuri stomacale și diaree. Dintre aceștia 5% au renunțat la medicament pe fondul efectelor severe.

Cercetătorii au dorit să știe printr-un studiu farmacoepigenetic, prin de această natură pentru diabet, cum pot fi folosiți factorii epigenetici precum metilarea ADN-ului pentru a prezice efectele unui medicament înaintea administrării sale propriu-zise.

S-a studiat modificările ADN-ului din sângele persoanelor diagnosticate cu diabet înainte de a lua metformin. Repetarea testului la un an distanță a arătat care pacienți au beneficiat de pe urma tratamentului, deci au avut o glicemie mai mică și care persoane s-au confruntat cu efecte adverse.

Analizând datele obținute oamenii de știință au identificat acei biomarkeri care pot „descoperi” în momentul diagnosticării care dintre pacienți pot beneficia și tolera metformin și care au nevoie de tratament personalizat.

Pe viitor cercetătorii doresc să repete experimentul cu 1.000 de pacienți aleși din întreaga lume. Studiul actual a fost realizat pe 363 de pacienți din Suedia și Letonia.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 21-09-2020 | creare: 21-09-2020 | Vizite: 3450
Bibliografie
1. Metformin for type 2 diabetes patients or not?, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917105333.htm
2. Epigenetic markers associated with metformin response and intolerance in drug-naïve patients with type 2 diabetes, https://stm.sciencemag.org/content/12/561/eaaz1803
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: