Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
Fumatul, obezitatea, sedentarismul, grăsimile trans și carnea roșie - toate acestea reprezintă factori de risc recunoscuți pentru diabetul de tip II. Incepând cu 2005, mai multe studii au facut însă legătura între consumul de cafea și ceai și scăderea riscului de apariție a diabetului.

Anul acesta, o meta-analiza a inclus toate aceste studii și a confirmat eficiența consumului de cafea, ceai și cafea decofeinizată în reducerea riscului pe apariție a diabetului de tip II, însă efectul este mai puternic la femei, nefumători și persoanele cu un IMC (indice de masă corporală) mai mic de 25 kg/m² (greutate/inălțime²).

Studiul publicat în 2014 în European Journal of Nutrition a inclus revizuirea sistematică a 18 studii ce au cercetat asocierea între cafea și diabet (457.922 persoane), 6 studii despre cafeaua decofeinizată și diabet (225.516 persoane) și 7 studii despre ceai și diabet (286.701 persoane).

Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de diabet tip II. Cei care au consumat mai puțin de o ceașcă pe zi au avut un risc mai redus cu 4%, iar cei care au băut peste 6 cești pe zi au avut un risc mai mic cu 40%. Efecte similare au fost asociate cu consumul de ceai și cafea decofeinizată.

Totuși cafeaua nu este un „bilet de scăpare” de diabet. Efectul este mai pronunțat pentru persoanele de sex feminin, care nu fumează și care au o greutate normală.

„Cafeaua este bogată în polifenoli, antioxidanși și minerale. Cel mai probabil această combinație de elemente bioactive stă la baza efectului de scădere a riscului. Totuși cafeaua este doar un factor de luat în considerare; mai importante pentru prevenirea diabetului sunt greutatea și activitatea fizică”, spune Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health.

Data actualizare: 22-12-2019 | creare: 08-09-2014 | Vizite: 10118
Bibliografie
Beverage Service: Coffee, Tea, and the Prevention of Type 2 Diabetes, link: https://www.medpagetoday.com/resource-center/glp1-type-2-diabetes/diabetes-coffee/a/45926
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ceai ar putea reduce riscul mortalității cu 24%
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  •