Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
Autor: Redacția ROmedic

Anul acesta, o meta-analiza a inclus toate aceste studii și a confirmat eficiența consumului de cafea, ceai și cafea decofeinizată în reducerea riscului pe apariție a diabetului de tip II, însă efectul este mai puternic la femei, nefumători și persoanele cu un IMC (indice de masă corporală) mai mic de 25 kg/m² (greutate/inălțime²).
Studiul publicat în 2014 în European Journal of Nutrition a inclus revizuirea sistematică a 18 studii ce au cercetat asocierea între cafea și diabet (457.922 persoane), 6 studii despre cafeaua decofeinizată și diabet (225.516 persoane) și 7 studii despre ceai și diabet (286.701 persoane).
Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de diabet tip II. Cei care au consumat mai puțin de o ceașcă pe zi au avut un risc mai redus cu 4%, iar cei care au băut peste 6 cești pe zi au avut un risc mai mic cu 40%. Efecte similare au fost asociate cu consumul de ceai și cafea decofeinizată.
Totuși cafeaua nu este un „bilet de scăpare” de diabet. Efectul este mai pronunțat pentru persoanele de sex feminin, care nu fumează și care au o greutate normală.
„Cafeaua este bogată în polifenoli, antioxidanși și minerale. Cel mai probabil această combinație de elemente bioactive stă la baza efectului de scădere a riscului. Totuși cafeaua este doar un factor de luat în considerare; mai importante pentru prevenirea diabetului sunt greutatea și activitatea fizică”, spune Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Terapia de substituție cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare
- Metformin - eficient, sau nu în diabetul tip 2?
- Practicile minte-corp pot reduce eficient nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet zaharat tip 2
- Două diete folosite frecvent pentru pierderea în greutate, benefice pentru gestionarea pe termen scurt a diabetului de tip II
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Tulburarile legate de consumul de cafeina
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Cafeaua - o aspirina a hepatologului
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Efectele cafelei asupra organismului
- Beneficiile și riscurile consumului de ceai
- Ceaiul verde - beneficii şi contraindicaţii
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
- Este posibil sa am diabet la starile astea
- Diabetul si supradoza de insulina
- Diabet si ciroza hepatica
- Diabet de tip 2
- Lipsa poftei de mancare bolnav cancer si diabet insulino depependent
- Diabet, probleme cu tensiunea, inima
- Nelamurire referitoare la suplimente culturism (sunt diebatic)
- Interpretare analiza de sange-depistare diabet
- Dependenta grava de cafea si 3 in 1
- Tratament cu Acutil la o persoana cu diabet si hipertensiune