Metoda imagistică care limitează doza de radiații de la scanările PET și SPECT
Autor: Teodorescu Mihai

Scanarea PET (tomografia cu emisie de pozitron) este adesea efectuată împreună cu o scanare SPECT (tomografia computerizată cu emisie unică de fotoni) pentru ca specialiștii să aibă o imagine completă a organelor și pentru a putea căuta eventuale disfuncționalități sau boli. Ambele metode de scanare prevăd expunerea pacientului la un nivel crescut de radiații. Totodată, din cauza necesității efectuări în mod separat a celor două testări, timpul pierdut de către pacient și cadrele medicale este unul crescut.
În vederea economisirii timpului și pentru reducerea costului procedurilor de scanare PET și SPECT, echipe de specialiști de la Universitatea Gunma, împreună cu cercetători de la Institutul Kavli pentru fizica si matematica universului, Institutul național de știință și tehnologie cuantică și radiologică și de la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială au lucrat la dezvoltarea unui dispozitiv de diagnosticare imagistică care să poată realiza scanarea pacienților într-un timp mult mai scurt și care să reducă totodată cantitatea de radiații la care pacienții sunt expuși.
Camera medicală dezvoltată de către cercetători are capacitatea să ofere imagini bidimensionale folosind în mod simultan mai mulți izotopi. Această metodă de diagnostic le va permite medicilor să scaneze pacienții într-un timp mult mai scurt, folosind un singur dispozitiv, radiațiile emise fiind semnificativ scăzute. În cadrul testelor clinice, pacienților le-au fost administrate detectoare radioactive fludeoxyglucose (folosit în tomografia cu emisie de pozitron) și acid dimercaptosuccinic (folosit în tomografia computerizată cu emisie unică de fotoni), în mod simultan, pentru ca mai apoi să creeze simultan imagini din organele pacientului. Specialiștii sunt de părere că noul sistem imagistic va duce la noi forme de analiză medicală, acest sistem având capacitatea să înlocuiască dispozitivele de tomografie cu emisie de pozitron și de tomografie computerizată cu emisie unică de fotoni.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii au construit un intestin pentru cobai din celule stem umane
- Noi medicamente pot trata infecția cu Clostrium difficile
- Câmpul magnetic și hidrogelurile ar putea fi utilizate pentru creșterea de cartilaj nou
- Cauzele bolilor genetice ar putea fi identificate mai rapid, folosind un nou algoritm bazat pe inteligența artificială
- Radiografii multe
- Risc de poluare radioactiva, ce aveti de gand sa faceti?
- Radiografii pulmonare
- Este normal asa ceva ?
- 5 radiografii intr-o zi
- Radiografia afecteaza sperma?
- Radiografii repetate
- Cat dauneaza CT-ul ?