Metoda imagistică care limitează doza de radiații de la scanările PET și SPECT

©

Autor:

Metoda imagistică care limitează doza de radiații de la scanările PET și SPECT
La momentul actual, pacienții predispuși să dezvolte o afecțiune care le poate pune în pericol viața sunt supuși unui număr crescut de teste.
Scanarea PET (tomografia cu emisie de pozitron) este adesea efectuată împreună cu o scanare SPECT (tomografia computerizată cu emisie unică de fotoni) pentru ca specialiștii să aibă o imagine completă a organelor și pentru a putea căuta eventuale disfuncționalități sau boli. Ambele metode de scanare prevăd expunerea pacientului la un nivel crescut de radiații. Totodată, din cauza necesității efectuări în mod separat a celor două testări, timpul pierdut de către pacient și cadrele medicale este unul crescut.

În vederea economisirii timpului și pentru reducerea costului procedurilor de scanare PET și SPECT, echipe de specialiști de la Universitatea Gunma, împreună cu cercetători de la Institutul Kavli pentru fizica si matematica universului, Institutul național de știință și tehnologie cuantică și radiologică și de la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială au lucrat la dezvoltarea unui dispozitiv de diagnosticare imagistică care să poată realiza scanarea pacienților într-un timp mult mai scurt și care să reducă totodată cantitatea de radiații la care pacienții sunt expuși.

Camera medicală dezvoltată de către cercetători are capacitatea să ofere imagini bidimensionale folosind în mod simultan mai mulți izotopi. Această metodă de diagnostic le va permite medicilor să scaneze pacienții într-un timp mult mai scurt, folosind un singur dispozitiv, radiațiile emise fiind semnificativ scăzute. În cadrul testelor clinice, pacienților le-au fost administrate detectoare radioactive fludeoxyglucose (folosit în tomografia cu emisie de pozitron) și acid dimercaptosuccinic (folosit în tomografia computerizată cu emisie unică de fotoni), în mod simultan, pentru ca mai apoi să creeze simultan imagini din organele pacientului. Specialiștii sunt de părere că noul sistem imagistic va duce la noi forme de analiză medicală, acest sistem având capacitatea să înlocuiască dispozitivele de tomografie cu emisie de pozitron și de tomografie computerizată cu emisie unică de fotoni.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-07-2019 | creare: 31-07-2019 | Vizite: 871
Bibliografie
Under development medical camera could help cut time and cost of procedures, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190726094642.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai iradiante explorări (radiografie pulmonară, CT și altele)
  • Efectele genetice ale radiațiilor de la Cernobîl
  • Cât de des putem face radiografii? (și riscurile asociate)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum