Microdispozitiv pentru biopsii cutanate fără cicatrici

©

Autor:

O echipă de cercetători australieni a dezvoltat un dispozitiv pentru microbiopsia țesutului cutanat, pentru depistarea cancerelor de piele mai puțin invaziv decât metodele clasice, fără durere și fără a lăsa cicatrici.
O biopsie este o procedură de rutină în depistarea cancerului, dar prelevarea probelor suficient de mari de piele poate fi destul de neplăcută. Sunt mai multe opțiuni pentru prelevare, fie răzuirea unui strat subțire de pe zona superioară a unei secțiuni a pielii, prelevarea unei secțiuni circulare de țesut cu ajutorul unui dispozitiv special sau cu ajutorul unui bisturiu.

Noul dispozitiv dezvoltat dispune de un mic ac de biopsie cu diametrul de jumătate de milimetru, iar proba de piele obținută este de aproximativ 0,15 mm lățime și 0,4 mm profunzime.

În cadrul studiilor realizate până în prezent, sistemul s-a dovedit a fi eficient și nu a lăsat cicatrici. Procedura este mai puțin dureroasă decât o biopsie obișnuită, astfel încât anestezia locală poate fi redusă sau eliminată cu totul și poate fi utilă și în cazul copiilor.

Dispozitivul colectează aproximativ 200 de celule ale pielii dintr-o singură mișcare, ceea ce este suficient pentru a identifica anumiți biomarkeri ai unor tipuri comune de cancere de piele. În timp ce poate detecta prezența carcinoamelor bazocelulare și a carcinoamelor scuamoase, biomarkerii melanomului sunt mai greu de identificat.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 30-03-2019 | creare: 16-04-2018 | Vizite: 753
Bibliografie
Microbiopsy device samples skin cells for cancer without scarring, link: https://newatlas.com/microbiopsy-device-skin-cancer/54154/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Solarul și cancerul de piele
  • Un nou medicament ar putea reduce răspândirea melanomului cu până la 90%
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum