Microdispozitiv pentru biopsii cutanate fără cicatrici
Autor: Mancaș Mălina
O biopsie este o procedură de rutină în depistarea cancerului, dar prelevarea probelor suficient de mari de piele poate fi destul de neplăcută. Sunt mai multe opțiuni pentru prelevare, fie răzuirea unui strat subțire de pe zona superioară a unei secțiuni a pielii, prelevarea unei secțiuni circulare de țesut cu ajutorul unui dispozitiv special sau cu ajutorul unui bisturiu.
Noul dispozitiv dezvoltat dispune de un mic ac de biopsie cu diametrul de jumătate de milimetru, iar proba de piele obținută este de aproximativ 0,15 mm lățime și 0,4 mm profunzime.
În cadrul studiilor realizate până în prezent, sistemul s-a dovedit a fi eficient și nu a lăsat cicatrici. Procedura este mai puțin dureroasă decât o biopsie obișnuită, astfel încât anestezia locală poate fi redusă sau eliminată cu totul și poate fi utilă și în cazul copiilor.
Dispozitivul colectează aproximativ 200 de celule ale pielii dintr-o singură mișcare, ceea ce este suficient pentru a identifica anumiți biomarkeri ai unor tipuri comune de cancere de piele. În timp ce poate detecta prezența carcinoamelor bazocelulare și a carcinoamelor scuamoase, biomarkerii melanomului sunt mai greu de identificat.
Sursa: New Atlas
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cancer de piele
- Semn de mama
- Cancer la nivelul pielii ?
- E cancer malign de piele? Ce trebuie să fac mai departe?
- Recoltare biopsie hipofaringe
- Cancerul pielii
- Cancer de piele
- Sangerare dupa raclaj biopsic