Microplasticul are efect perturbator endocrin (studiu)

©

Autor:

Microplasticul are efect perturbator endocrin (studiu)
Un nou studiu al Universității Rutgers arată că plasticul în sine poate perturba hormonii sexuali atunci când este inhalat la niveluri moderate.
Studiile anterioare s-au concentrat pe substanțe chimice, cum ar fi bisfenol-A (BPA), care fac plasticele mai rigide sau mai flexibile, ceea ce a condus la eforturi pentru a găsi aditivi mai siguri pentru plastic. Studiul Rutgers a folosit particule la scară mică și nanometrică (MNP) de poliamidă, mai cunoscută sub numele de nailon, pentru a arăta că materialele plastice pot produce efecte de perturbare a sistemului endocrin atunci când sunt inhalate de șobolani de laborator femele la concentrații experimentate de oameni. Aceste perturbări pot explica probleme de sănătate, cum ar fi creșterea cazurilor de obezitate și scăderea fertilității.

Cercetătorii au folosit o pulbere de nailon de calitate alimentară disponibilă în comerț pentru a genera MNP, au plasat pulberea pe un tampon de cauciuc și au pus tamponul deasupra unui difuzor bas. Pulsul de bas a trimis cele mai mici particule de nailon în aer, iar fluxurile de aer din sistem le-au livrat șobolanilor. După o singură expunere de 24 de ore la MNP, cercetătorii au măsurat impactul acestora asupra inflamației pulmonare, a funcției cardiovasculare, a inflamației sistemice și a tulburărilor endocrine. Rezultatele au sugerat că particulele inhalate s-au depus în toate regiunile plămânilor șobolanilor fără a provoca inflamații pulmonare semnificative, dar au condus la o afectare a funcției vasculare și la o scădere a nivelurilor hormonului reproductiv 17 beta-estradiol.

Materialele plastice au fost folosite pe scară largă de la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial și, conform cercetărilor anterioare Rutgers, au fost produse aproximativ 9 miliarde de tone metrice de plastic în ultimii 60 de ani, 80% fiind expuși forțelor atmosferice care le-au rupt în particulele invizibil de mici. Preocuparea că aceste microplastice și particule nano-plastice ar putea afecta sănătatea umană prin perturbarea hormonilor este relativ nouă, existând însă numeroase studii care oferă dovezi că aditivii chimici din plastic pot avea un astfel de efect. Cercetătorul a remarcat că „din păcate, există foarte puține lucruri pe care oamenii le pot face pentru a reduce expunerea în acest moment”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-04-2023 | creare: 28-04-2023 | Vizite: 296
Bibliografie
Study shows endocrine disrupting effects of micro and nanoplastic particles, link: https://www.news-medical.net/news/20230427/Study-shows-endocrine-disrupting-effects-of-micro-and-nanoplastic-particles.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Micro- și nanoplastice detectabile în țesuturile umane
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  •