Microroboții - o formă cu totul nouă de tratament

©

Autor:

Microroboții - o formă cu totul nouă de tratament

Conform cercetătorilor de la Divizia de Inginerie și Știință Aplicată aparținând Institutului de Tehnologie din California, microroboții ar putea fi o nouă alternativă de tratament.
Acești microroboți au capacitatea de a distribui medicamentele în anumite locații din organism și au fost destinați în special tratării tumorilor aflate la nivelul tractului digestiv.

Microroboții sunt constituiți din sfere microscopice de magneziu, acoperite cu straturi subțiri de aur și un polimer rezistent la digestie. Aceste straturi nu acoperă în întregime sferele, reacția cu fluidele din tractul digestiv duce la formarea unor mici bule. Aceste bule acționează precum un jet și propulsează sferele până ce acestea ajung la țesut.

Au fost aduse unele modificări, și anume aplicarea unui strat de parafină astfel încât microroboții să fie protajați de mediul ostil al stomacului.

S-a utilizat tehnologia PACT (tomografie computerizată fotoacustică), care utilizează impulsuri de lumină infraroșie cu laser. Aceasta are capacitatea de a difuza prin țesuturi și poate fi absorbită de către moleculele de hemoglobină, determinând vibrația acestora. Vibrațiile sunt preluate de către senzorii cutanați care permit crearea unor imagini ale structurilor interne. Tehnologia PACT s-a utilizat în cazul identificării cancerului de sân și chiar a celulor tumorale individuale.

În cazul microroboților, acțiunea imagistică face posibilă captarea tumorilor din tractul digestiv. Ajunși în vecinătatea tumorilor, se activează prin utilizarea fasciculului laser, absorb lumina infraroșie, se încălzesc iar stratul de parafină este topit. Un jet de bule mici se activează iar microroboții se lipesc de suprafață și eliberează medicamentele.

Aceștia au capacitatea de a pătrunde în mucusul digestiv și de asemenea pot rămâne timp îndelungat, îmbunătățindu-se astfel capacitatea de administrare a medicamentului. Datorită compoziției din magneziu, sunt biocompatibili si biodegradabili.

Testele realizate pe animale au demonstrat că microroboții funcționează corespunzător iar cercetătorii menționează că doresc să continue cercetarea, următorul pas fiind evaluarea efectului terapeutic. De asemenea se dorește dezvoltarea unor variații ale microroboților care pot acționa și asupra altor țesuturi dar și cu alte tipuri de sisteme de propulsie.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-08-2019 | creare: 05-08-2019 | Vizite: 461
Bibliografie
Microrobots show promise for treating tumors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190725092536.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: