Mielopatia spondilitica

Mielopatia spondilitica este una dintre cauzele cele mai frecvente de dificultate in mers la persoanele varstnice.

Mielopatia din spondilita se manifesta prin durere cervicala si la nivelul umerilor si anchiloza. Aceste manifestari apar precoce in evolutia bolii. Compresia radacinilor nervoase determina dureri cu caracter radicular la nivelul membrelor superioare, frecvent cu distributie la nivel C5 si C6. Poate sa apara o parapareza spastica, lent progresiva, in situatia compresiei maduvei la nivel cervical. Parapareza este frecvent acompaniata de parestezii la nivelul mainilor si picioarelor, uneori fiind asimetrica. pareza piciorului sau durerea radiata la nivelul membrului superior pot fi cauzate de catre tuse sau stranut.

Examenul neurologic evidentiaza o pierdere dermatometrica a sensibilitatii la nivelul membrului superior. La nivelul picioarelor se constata tulburari ale sensibilitatii vibratorii. La nivelul membrelor inferioare reflexele osteotendinoase sunt exagerate. La nivelul membrelor superioare reflexele osteotendinoase sunt de cele mai multe ori diminuate, frecvent la nivel bicipital (C5-C6). Musculatura intrinseca din regiunea mainii este deseori atrofiata. In cazurile avansate de boala apar tulburari sfincteriene, cu senzatii imperioase de mictionare si chiar incontinenta.

Diagnostic
Mielopatia spondilitica se diagnosticheaza cel mai bine prin IRM (imagistica prin rezonanta magnetica), care poate detecta compresiile medulare.

Tratament
Aceasta afectiune se trateaza chirurgical. Interventia chirurgicala presupune indepartarea formatiunii compresive prin laminectomie posterioara. Daca nu se poate interveni pe cale posterioara, se realizeaza abordul anterior cu rezectia discului protruzionat.

Data actualizare: 26-12-2012 | creare: 22-03-2009 | Vizite: 9797
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!